Nytt tryck på glas berör

PUBLICERAD: 27 april 2017
UPPDATERAD: 27 april

 

Det nya färgsystemet från Marabu går under namnet Ultra Glass UVGL.

Komplexa och upphöjda effekter – Marabu har utvecklat en kostnadseffektiv screenmetod för att dekorera glas.

Glastillverkarna har under lång tid använt gjutning  för att skapa visuella effekter på flaskor och andra glasartiklar. För denna typ av produktion krävs väldigt stora produktionsvolymer. Samtidigt krävs att man tar fram dyra och komplexa formar. Marabu Scandinavia har nu utvecklat ett alternativ. En screenmetod för glasdekorering kallad, Ultra Glass UVGL. En tvåkomponents innovativ relieflack som skapar tredimensionella effekter, som kan användas för att skapa upphöjda effekter på plana glasytor och flaskor. Enligt Marabu gör den nya screenmetoden det möjligt för tryckerier att kostnadseffektivt skapa personliga och tilltalande produkter – även i små kvantiteter.

Marabus screenmetod lämpar sig även för att trycka små kvantiteter.

Färgen härdas med UV-ljus för att ge den önskade tredimensionella effekten. Förhållandet mellan relieflackens två komponenter, hög eller låg viskositet, kan justeras för att i slutändan få ett önskat resultat. Den mer högviskösa komponenten (UVGL RH) används för att i olika kombinationer skapa upphöjda tryck för linjer, bokstäver och logotyper. En blandning med komponenten för låg viskositet (UVGL RL) ger ett jämnt och snabbt flöde, utmärkt för större ytor, exempelvis nyckelbilder.

Det går att använda två olika metoder för att nå sitt resultat med färgsystemet. Antingen att den visuella bilden förtrycks och härdas. Därefter trycks trans- parant relieflack över, med exakt samma konturer, för att skapa den upphöjda effekten. Speciellt lämpligt för logotyper och mönster med olika färger. Den andra metoden rekommenderas för dekorativa tryck med en färg. Före trycket blandas relieflacken med UVGL-pigment, därefter trycks och härdas färgen. Denna metod kräver inte en andra tryckning eller härdning för att skapa effekten.

Marabu Scandinavia har kontor i Malmö, Stockholm, Göteborg, Vejle, Oslo och Helsingfors. De är ett helägt dotterbolag till Marabu GmbH & Co som är ett av världens ledande tillverkare av tryckfärger för digital-, screen- och tampongtryck.

 

 

Läs vidare

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Nya möjligheter när Fespa återvänder till Amsterdam

Fespa Global Print Expo hölls så sent som i oktober 2021 i Amsterdam. I vår gör mässan comeback i staden och på RAI Exhibition Centre. 
Fespa Amsterdam pressbild

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1