Swissqprint skräller på Fespa

PUBLICERAD: 9 maj 2017
UPPDATERAD: 9 maj

Swissqprint erbjuder nu led-huvuden till samtliga sina storformats flatbäddsskrivare. Samtidigt har de byggt om sina bord. Resultatet är höjd kvalitet, snabbare gång, väsentligt lägre energiförbrukning och möjlighet att trycka på många fler material.

– Swissqprint ville inte erbjuda led-torkning förrän de kunde säkra att kunderna kunde fortsätta använda exakt samma färg som i sina uv-torkade maskiner, berättar Lars Bomgren från Nize Equipment, som är återförsäljare i Norden.

– Både för egen del och för kundernas skull ville de bara he en typ av färg att arbeta med. Och när de nu introducerar led-maskinerna har de samtidigt gjort en rad förbättringar.

Schweizare excellerar gärna i kvalitet. Det gäller även här, där de nu garanterar att bordet som trycket ligger på inte varierar mer än 2/100 över hela längden. Det gör att de, enligt företaget, fått upp kvalitén med 33 procent. Hur detta definieras var dock inte helt enkelt att få reda på.

– En konkret förbättring är att du kan köra färre pass och därmed snabbare få fram det färdiga resultatet, säger Lars Nikolaisen, som är nordisk chef. Och som ett resultat av att energiförbrukningen halveras så kan många fler material användas. I uv-maskinerna härdas trycket vid 124 grader medan det i de nya led-maskinerna bara värms till 28 grader.

– Tre betakunder kör för närvarande de nya maskinerna i Schweiz och ingen av dem har ännu upplevt några brister eller något som inte går att göra i de nya maskinerna, säger Lars Nikolaisen, som också nämner att led-lamporna har en garantitid på fem år/10 000 arbetstimmar men att Swissqprint ser att de ska ha kvar sin funktion i tio år.

Härdningen görs med led och det sitter tio små ljuskällor efter varandra. Swissqprint kan styra hur många av dem som lyser vid härdningen. Därigenom kan för varje punkt på arket kontrolleras om det ska bli glansigt eller matt eller något mittemellan.

Bildtext

LarsNikolaisen och Lars Bomgren framför Nyala 2 – en av Swiqqprints skrivare. Alla skrivarna har namn efter olika antilopraser.

 

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Senaste nytt

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
KM RK Grafisk

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval. De har som mål att ge en tydlig och konkret över vilka alternativ som finns.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)