Agfa trycker åter på textil

PUBLICERAD: 10 maj 2017
UPPDATERAD: 10 maj

3,2 meter breda textilier strömmar ut ur Agfas nyhet på Fespa. Det är Avinci DX3200 med en timproduktion på 172 kvm i maxfart och ungefär hälften vid mer kvalitetskrävande produktion.

– Vi använder Konica Minoltas huvuden och den här direktsublimeringsskrivaren är helt nyutvecklad, berättar Nils-Arne Sletten, som är chef för Agfa storformat i Norden.

Den minnesgoda kommer ihåg att Agfa 2009 köpte kanadensiska Gandi och då fick tillgång till textilmaskiner. Man nådde dock inte de kvalitetskriterier som man själv satt upp och drog sig därför ur den affären. Avinci är en helt ny maskin, som dessutom är utvecklad i Mortsel i Belgien, där Agfa har sitt huvudkontor. Det är också där de tillverkar det bläck som maskinen använder.

– En kritisk punkt för de tidigare maskinerna var genomblödning, som är viktig vid tryck på tyg, berättar Nils-Arne Sletten. Nu klarar vi 85 procent och det räcker för flaggor.

Avinci DX3200, som nu släpps, blir antagligen den första i en serie maskiner med direktsublimering. Det krävs alltså inte någon transferering, utan trycket görs direkt på tyget, som sedan kan flyttas över i en värmeenhet, som binder färgen i tyget.

Avinci DX3200 är en uv-skrivare som härdar med led-ljus. Fespa är för övrigt första mässan där alla Agfas maskiner är konverterade till led. Så nu är det led som gäller över hela linjen.

– Jag har en stark tro på den här maskinen för Norden, säger Nils-Arne Sletten. Speciellt i Finland, där man har en stark tradition för tryckt textil.

 

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1