Agfa trycker åter på textil

3,2 meter breda textilier strömmar ut ur Agfas nyhet på Fespa. Det är Avinci DX3200 med en timproduktion på 172 kvm i maxfart och ungefär hälften vid mer kvalitetskrävande produktion.

– Vi använder Konica Minoltas huvuden och den här direktsublimeringsskrivaren är helt nyutvecklad, berättar Nils-Arne Sletten, som är chef för Agfa storformat i Norden.

Den minnesgoda kommer ihåg att Agfa 2009 köpte kanadensiska Gandi och då fick tillgång till textilmaskiner. Man nådde dock inte de kvalitetskriterier som man själv satt upp och drog sig därför ur den affären. Avinci är en helt ny maskin, som dessutom är utvecklad i Mortsel i Belgien, där Agfa har sitt huvudkontor. Det är också där de tillverkar det bläck som maskinen använder.

– En kritisk punkt för de tidigare maskinerna var genomblödning, som är viktig vid tryck på tyg, berättar Nils-Arne Sletten. Nu klarar vi 85 procent och det räcker för flaggor.

Avinci DX3200, som nu släpps, blir antagligen den första i en serie maskiner med direktsublimering. Det krävs alltså inte någon transferering, utan trycket görs direkt på tyget, som sedan kan flyttas över i en värmeenhet, som binder färgen i tyget.

Avinci DX3200 är en uv-skrivare som härdar med led-ljus. Fespa är för övrigt första mässan där alla Agfas maskiner är konverterade till led. Så nu är det led som gäller över hela linjen.

– Jag har en stark tro på den här maskinen för Norden, säger Nils-Arne Sletten. Speciellt i Finland, där man har en stark tradition för tryckt textil.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafisk lärobok – nu med Clickable Paper

Introduction to Graphic Communication släpps i en ny uppdaterad utgåva – denna gång med Ricohs Clickable Paper.

– Boken täcker in de flesta ämnen inom grafisk kommunikation – från äldre tekniker med mycket spännande historia till färghantering och olika tryckprocesser, säger Erik Barö på Ricoh.

Publicerat av: 

”Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna”

PÅ Media installerar en sjufärgs digital offsetpress för att kunna göra effektfulla tryck på substrat ända upp till 600 mikron.
– Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna och att ge övriga kunder möjlighet att göra mer spännande trycksaker, säger Thomas Pall, vd för PÅ Media. 

Publicerat av: