Ny sadelhäft pumpar upp produktionen

Thomas och Mikael Strand tillsammans med Muller Martini Nordics tekniker Johnny Mattson

Produktiviteten tickar på i allt högre grad för Strands Grafiska som bland annat investerat i en sadelhäft, Primera MC.

Thomas och Mikael Strand äger tryckeriet Strands Grafiska i Lindesberg som varit i drift sedan 1950. Bröderna tog över rodret från sin far Bengt 1981. En rad investeringar har gjorts de senaste åren för att effektivisera produktionen. Ctp och nu kan fyra gånger så många tryckplåtar exponeras per timme. En ökning från åtta plåtar till 32 stycken. Vidare har de köpt in den färgarkmatade offsetpressen Komori 8, som inte kräver pulver tack vare sitt HUV-torkningssystem vilket leder till en högre nettoproduktion och snabbare utskrifter. Senaste investeringen är en sadelhäft, Primera MC, levererad av Muller Martini Nordic. Mikael Strand, berättar i ett pressmeddelande att han såg maskinen för första gången i Muller Martinis monter på Drupa-mässan förra året.

– Då gjorde jag en detaljerad beräkning. Eftersom färdiggörningstiderna skulle förkortas till hälften jämfört med vår 16-åriga sadelhäft ST 300 så skulle en investering i en Primera MC betala sig.

Sadelhäftaren som har en mappmatare, tre vertikala stapelmatare och två platta matare samt inkjet-adressering i kedjan, klarar spotta ut cirka 25 miljoner kopior på ett år. Det är en fördubbling mot föregångaren och medför att Strands Grafiska kan hålla hela värdekedjan i eget hus och inte behöver lägga ut jobb.

Tryckeriet producerar en ett brett utbud av magasin och periodiska tidskrifter med volymer som sträcker sig mellan 100 och 170 000 exemplar. I genomsnitt landar de på 3000 exemplar. Strands Grafiska har bland annat programhäften för trav och hästkapplöpningar i sin produktion. Arbetsflödet är modernt. PDF-dokumenten konfigureras av kunderna vilket gör att tryckeriets operatörer endast behöver tänka på att trycka på tryckpressens knapp.

Det digitala står för 10 procent av tryckvolymen på Strands Grafiska, som sysselsätter 65 personer. De ser en snabb utveckling på det digital segmentet där riktningen går mer mot personliga produkter för företag och organisationer. Där kommer även sadelhäftaren Primera MC väl till pass. Mikael Strand är optimistisk om familjeföretagets framtid.

– Tack vare sådana högkvalitativa produkter kommer trycket att vara attraktivt i många år framöver, säger han.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Fördjupar strategiskt samarbete inom skärning

ACG Nyström blir exklusiv leverantör av Eastman Machine Companys automatiserade linje av skärmaskiner i Skandinavien, Baltikum och Ukraina. Det innebär att det svenska företaget kommer att fungera som ett nav för import av utrustning, delar och förbrukningsvaror, vilket ska resultera i kortare ledtider och direkta leveranser.

Publicerat av: 

Designtävling: ”Jag ville skapa något oväntat”

Printpower Awards är tävlingen för elever från Sveriges ledande design- och konstskolor. Tävlingen anordnas av Grafiska företagen och Fespa-föreningen sedan över 20 år tillbaka, och går ut på att plocka fram den bästa printidén utifrån ett specifikt tema. En av vinnarna blev Agnes Dalunde, vars provokativa design föll juryn i smaken.

Publicerat av: