Lär dig hur 3d-skrivare används i industrin

AM-dagen med fokus på additiv tillverkning går av stapeln den 7 december på Kistamässan.

Tredimensionella utskrifter, eller 3d-utskrifter, är på stark frammarsch i Sverige. Tidigare användes 3d-skrivarna främst för att ta fram prototyper på nya produkter, men idag handlar majoriteten av investeringarna om renodlad produktion. Det uppmärksammar vår systertidning 3dp.se, på konferensen AM-Dagen, den 7 december på Kistamässan.
AM-Dagen står för Additive Manufacturing, eller additiv tillverkning på svenska. Det är så 3d-skrivarna fungerar, de adderar material lager för lager. Under konferensen får du ta del av allt från digitaliseringen av industrin enligt konceptet Industri 4.0, till affärsnyttan med 3d-skrivartekniken. Lär dig hur experter gör, vilka material du kan använda och hur du designar produkter som ska skrivas ut i 3d. 
Ett bra exempel på hur 3d-skrivartekniken kan användas som ett produktionsverktyg är Swedish Matchs lyxsnus General Kardus, som släpps årligen i ny smak och i begränsad upplaga. I år samarbetade man med Hernö Gin och skrev ut dosan i 3d, en upplaga på 1500 exemplar. 
Själva dosan, eller kardusen, är formgiven av industridesignbyrån Teenage Engineering. De använder själva 3d-skrivarteknik i sin produktutveckling. Produktionen står dock servicebyrån Acron i småländska Anderstorp för. Både dosor och lock är utskrivna i PA i Acrons SLS-maskiner. Därefter har de infärgats i företagets egenutvecklade färgprocess. Finishen är mattsvart.
Andra exempel på hur tekniken kan användas är för att skriva ut monteringsverktyg och reservdelar inhouse. Fördelarna är högre flexibilitet, högre upptid på utrustning och mindre beroende av reservdelshantering.
Läs mer om 3d-skrivarkonferensen AM-Dagen här, http://3dp.se/amdagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *