Grafisk teknik sätter ribban för framtidens ISO-standarder

Ulrika Axmark SIS, Magnus Sandström TMG, Thomas Ehrngren Brand Factory, Martin Elofsson SIS, Örjan Westerlund Arkitektkopia, Erik Blohm RISE Innventia och Per Marklund Trycksaksdoktorn.

Den svenska kommittén för grafisk teknik inom ISO, SIS/TK 434, träffades på Brand Factory i Farsta, för sitt höstmöte. Kommittén deltar aktivt för att påverka riktlinjer och innehåll i framtida ISO-standarder.

Förutom beslut om verksamhetsplan för 2019 gick arbetsgruppen igenom aktuella standarder för omröstning, en dag i slutet av september. Många av dessa handlar om digitala dokumenthantering för att underlätta kommunikationen mellan tryckerier och kunder samt snabba upp digitala arbetsflöden.

SIS/TK 434 vill gärna ha med flera förpackningstryckerier i kommittén eftersom många nya förslag på standarder handlar om förpackningar och tryckeriernas kunskaper inom detta område är viktigt. Ett exempel är nya standarden för ICC-profiler.

Under en längre tid har arbetet pågått med att uppgradera ICC-profiler för att bland annat kunna hantera dekorfärger, olika belysningar samt olika strukturer och glansvärden i ytor. Fördelen är att man exempelvis både kan förhandsvisa och trycka förpackningar bättre. Arbetsnamnet för den nya profilstandarden är iccMAX eller ICC version 5. Det tar tid eftersom det kräver mycket arbete att få till strukturen i iccMAX. En av standarden för detta är ISO 20677.

Certifierad Grafisk Produktion, CGP är ett inarbetat certifikat i Sverige. CGP handlar inte bara om att trycka inom en ISO-standard utan mera om att man har kunskap och kontroll genom hela arbetsflödet. De flesta stora tryckerier i Sverige är CGP-certifierade.

Med CGP som förebild finns ett förslag på motsvarande internationell standard, ISO/DIS 19301. Det är inte bara smickrande för Sverige utan ger även konkurrensfördelar för de företag som redan är CGP-certifierade om ISO/DIS 19301 blir ett krav från kunder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Skapar dokument – från rådata till godkänt korrektur

EBI erbjuder lösningar med målet att effektivisera grafisk produktion. Nu lägger de in en högre växel för att automatisera trycksaksproduktioner och förenkla för företag att skapa produktionsklara dokument, hela vägen från kundens datakälla till godkänt korrektur. En intäktskälla som den grafiska branschen har missat, menar Adim Lundin på EBI.

Publicerat av: 

Världspremiär för Ricoh och Watkiss

Engelska Watkiss har byggt en online sadelhäft och trekniv till Ricohs flaggskepp – 135-sidors maskinen ProC 9210. Under tre år har Watkiss arbetat med att få fram den här maskinen, som är beräknad att hålla åtminstone två generationer laserskrivare. Så när skrivaren efter fyra-fem år pensioneras, så kopplas en ny maskin till Watkiss.

Publicerat av: 

Säljer för 300 miljoner om året – men har inga egna direktkunder

På väg hem från Norge kom Patrik Sjölin på det nya namnet Addbrand. Han stannade bilen, googlade och saken var klar. Namnet Kuvertteamet gick i graven och ersattes i höstas av ett namn som tål att växa med och som fungerar i alla nordiska länder.

Publicerat av: