Lackering med miljötänk

På Plockmatic Riga Days lanserades en världsnyhet som både förbättrar ekonomin och miljön vid lackering av trycksaker och förpackning.

Plockmatics Tommy Segelberg har tagit hjälp av belgaren Tony Michiels, och hans företag Argos, för att ta fram en mindre miljöbelastande maskin för punktlackering.

Läser man om pappersåtervinning så lyfts ofta problemen med laminerat eller lackerat papper. Polymeren som lacken är gjord av orsakar problem vid återvinningen av papper.

Samtidigt är lackering viktigt att få  framhäva trycksaken genom att få den att glänsa eller att skydda den med lack mot mekanisk påfrestning eller smutsiga fingrar.

Speciellt gäller detta omslag och förpackningar, som ju måste sticka ut i mängden.

Svenska Plockmatic har nu tagit fram en maskin, kallad HD LED, som reducerar polymeren till 10 procent. Det är fortfarande lackering som läggs på arket för att ge det en blank och fin yta. Men det går bara åt en tiondel så mycket lack som i traditionell utrustning. Dessutom exponeras lacken med led-ljus, som är anpassat till exakt rätt våglängd för att härda polymeren. Därför minskas energiförbrukningen också med närmare 90 procent jämfört med brett arbetande uv-lampor.

– Förutom miljöaspekten blir det givetvis billigare när vi kan lackera på det här viset, säger Tommy Segelberg, som numera är chef för Plockmatic Document Finishing (PDF) i Sverige och Norge.

– En annan fördel vi får med det här sättet att lackera är att det även – tack vare en speciell infraröd lampa – fäster på vaxade ytor. Det gör att vi kan lackera material från samtliga Ricoh, Canon och Konica Minolta skrivare samt från Fujifilms bläckskrivare och Jetpress 720.

– Och den infraröda lampan kan helt undvikas om trycket kommer från Canons i300 och Xerox Brenva bläckpressar samt från Xerox Igen.

Alltså, om du har tonertryck av typen med en vaxad yta, så kan du behöva extrautrusta din HD LED med en infraröd lampa. Har du bara bläcktryck och/eller tryck från Xerox iGen, så kan du klara dig med enbart den inbyggda led-lampan.

Hårda fakta

HD LED klarar ett ark som är maximalt 40 centimeter brett och 75 centimeter långt. Den maximala hastigheten är 45 meter per minut och det lacklager som läggs på i en genomgång är 2-3 gram per kvm.

Den polymera lacken har utvecklats speciellt till den våglängd som LED-lampan ger ifrån sig. Därför får man, trots det tunna lagret, en högglansig lack på hela arket.

Huvudena som sprutar ut lacken är självrengörande, så när du producerat färdigt kan du låta maskinen stå utan åtgärd tills det är dags för nästa jobb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Skapar dokument – från rådata till godkänt korrektur

EBI erbjuder lösningar med målet att effektivisera grafisk produktion. Nu lägger de in en högre växel för att automatisera trycksaksproduktioner och förenkla för företag att skapa produktionsklara dokument, hela vägen från kundens datakälla till godkänt korrektur. En intäktskälla som den grafiska branschen har missat, menar Adim Lundin på EBI.

Publicerat av: 

Världspremiär för Ricoh och Watkiss

Engelska Watkiss har byggt en online sadelhäft och trekniv till Ricohs flaggskepp – 135-sidors maskinen ProC 9210. Under tre år har Watkiss arbetat med att få fram den här maskinen, som är beräknad att hålla åtminstone två generationer laserskrivare. Så när skrivaren efter fyra-fem år pensioneras, så kopplas en ny maskin till Watkiss.

Publicerat av: 

Säljer för 300 miljoner om året – men har inga egna direktkunder

På väg hem från Norge kom Patrik Sjölin på det nya namnet Addbrand. Han stannade bilen, googlade och saken var klar. Namnet Kuvertteamet gick i graven och ersattes i höstas av ett namn som tål att växa med och som fungerar i alla nordiska länder.

Publicerat av: