Digital laserstans bäddar för digitaltryck

PUBLICERAD: 5 november 2018
UPPDATERAD: 5 november


Digitalt stansade kartongförpackningar med iögonfallande mönster har blivit ett signum för Gafs Kartong i Värnamo. Ett led i att framgent kunna erbjuda digital tryckproduktion.

Gafs kartong konstruerar och designar special- och konsumentförpackningar till varumärkesägarnas produkter. Kartong är i fokus för företaget i Värnamo, och de trycker offset på 150 grams papper upp till N-flute. Ett fantastiskt material att jobba med i alla led, säger företagets vd Annelill Annvik:

– Den är både återvinningsbar, vi är duktiga på att återvinna våra förpackningar, och det är ett miljövänligt och hållbart alternativ. Du har även det informativa och logistik som är en viktig del för hela kedjan.

Företaget konstruerar förpackningen, lägger på trycket, stansar, limmar, distribuerar och lagerhåller om kunden så vill.

– Får vi möjlighet att vara med från början så får vi ofta en nyutvecklad produkt till oss och sedan ska vi hitta en förpackningslösning lite beroende på om den ska gå genom en förpackningsmaskin eller om den ska packas för hand. Vi måste ta reda på helheten för att hitta den bästa förpackningslösningen beroende på hur den ska distribueras eller säljas i butik.

– Sedan är det konkret så att det är ju förpackningen som säljer i butiken idag. Det är även förpackningen som visar varumärket. Så det är väldigt viktigt att man hushållar och ser över sina förpackningsinköp på ett sätt så att förpackningen andas det som man vill att den ska förmedla. För vi har inte bara förpackningen i butiken idag. Antingen har vi den på en hemsida eller ute i butiken där den ska säljas.

Utöver traditionell stansning utmärker sig Gafs Kartong med att kunna erbjuda kunder digital stansning.

– Vi har samarbetspartners som gör präglingar. Däremot det som skiljer oss från många är att vi har digital laserstansning. Vi kör inte bara traditionell stansning, säger Annelill Annvik och tillägger att de även kan tillverka förpackningar med fönster. För att göra präglingar tar de hjälp av samarbetspartners.

– De här förpackningarna med otroligt fina stansmönster kan du inte göra med traditionell stansning. Det här är en teknik som gör att du kan göra små serier. Du behöver inte investera i stansverktyg utan skickar egentligen bara filen ut till maskinen. Så det är väldigt kort ställtid. Sedan kan du göra de här fantastiska mönstren.

– Vi är de enda i Norden som har den här möjligheten.

Exempel på bordsdekorationer som kan skäras ut med den digitala stansen.

50 procent av förpackningarna som produceras går till livsmedelsindustrin, resterande mot övrig industri. Annelill Annvik påtalar att digital stansning kan ses som ett alternativ till exempelvis foliering.

– Foliering har ju alla. Så fort du ska göra en exklusiv förpackning så gör du en foliering. Men med det här kan du göra något helt nytt och unikt genom att du skär ut mönster, eller vad du vill. Jag lovar dig – då blir du helt unik på marknaden. Här är det egentligen bara huvudet som sätter begränsningarna.

Gafs Kartong arbetar med både stora och små kunder.

– Det är allt från den lilla kunden som handlar för 10 000 kronor vart tredje år, till kunder som köper för flera miljoner. Vi försöker verkligen hålla hela den skalan. Vi vill kunna supporta den stora kunden som har de små volymerna och den lilla kunden som vill växa och har möjlighet att göra en kundunik förpackning.

Annelill Annvik nämner närproducerat som ett exempel där små företagare i dag mycket lättare kan skapa sitt eget varumärke.

– I dag behöver man inte ta en standardförpackning med en hemsk etikett på, utan här kan du gå in på den digitala stanstekniken där du inte behöver göra ett stansverktyg. På så sätt göra något unikt. Sedan när du kanske får upp volymerna, då kanske du ska gå över till ett traditionell stansning och ett stansverktyg, om du nu inte har lagt till något litet mönster som ett traditionellt stansverktyg inte kan göra. Det är en väldigt bra introduktion till marknaden och sedan växlar man över när man får upp sin produktion till de större volymerna.

Fokus framåt blir att fortsätta med den befintliga maskinparken och den traditonella trycktekniken. Men Gafs kartong har även ögonen på digitaltryck.

– Det kommer vi inte släppa – det traditionella och offsettryck. Men vi har börjat gå in på digitaliseringen och det spåret. Vi har inte digitaltryck i dag men naturligtvis tittar vi på det. Den digitala stansen är ett led i detta för att vi ska kunna få hela produktionsskalan.

Läs vidare

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper