Bokproduktion går på högvarv: ”Massvis med nya kunder”

PUBLICERAD: 28 november 2018
UPPDATERAD: 28 november

Markbladet utökar sin digitala boklina med ytterligare en maskin för tillverkning av hårda pärmar, Präzicase Pro.

Tomas Hammarström, vd för Markbladet ser en uppgång på personaliserade böcker.

Tomas Hammarström, vd för Markbladet säger att efterfrågan av personliga fotoböcker av olika slag har ökat stadigt en lång tid, dels från Markbladets egna varumärke fotoklok.se men även från andra varumärken som företaget trycker och levererar åt. Tryckeriet har två HP indigo, en 7900 och en 5500 i lokalerna. För hårdpärmsproduktionen har de sedan tidigare redan två stycken mindre Präzicase. Nu får de även in Schmedtmaskinen i Pro-versionen.

– Den är lite mer helautomatisk och minst dubbelt så snabb så jag hoppas vi kommer att dubbla produktionskapaciteten, säger han om den nya maskininvesteringen.

– Vårt måtto är att vi ska ha två av allt men nu har vi faktiskt tre maskiner för att göra hårdpärmsomslag, annars har vi faktiskt två av alla maskiner vi har i produktionen, vi får aldrig stå still, säger Tomas Hammarström.

Fokus framåt för Markbladet med sina sju anställda och en omsättning om drygt 12,1 miljoner kronor blir att fortsätta erbjuda personliga produkter till slutkunder. Speciellt i juletid så går produktionen på högvarv.

– Det går upp extremt mycket. Under 20 dagar i december är det är fyra gånger så mycket jämfört med en vanlig månad. Det kommer massvis med nya kunder.

Schmedtmaskinen Präzicase Pro ska installeras hos Markbladet för att öka hårdpärmsproduktionen.

Tomas Hammarström säger att de är en av få i Sverige som trycker böcker on demand, produktion som förflyttats allt mer till de stora nättryckerierna i Europa.

– Det känns kul att vi gör det här ändå, och att vi kan erbjuda hårdpärmsproduktion genom hela kedjan, säger han och tillägger att det inte bara handlar om enstyckbeställningar av personaliserade böcker utan även böcker i upplagor om 200-300 böcker.

Hammarström poängterar att de nischat sig ett par år nu med sitt erbjudande inom boktryck.

– Det känns bra att ha fler ben att stå på. Vi ser en framtid i denna tryckeriverksamhet jämfört med den traditionella vanliga tryckeriverksamheten

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm