Offsettryckeri satsar vidare
– från dator till plåt

Kristof Vanden Bussche kundansvarig inom Kodaks affärsområde Print Systems tillsammans med Bart De Bie, vd för Antilope De Bie Printing.

Offsettryckeriet Antilope De Bie Printing var tidigt ute med att integrera ett arbetsflöde från digitalt original direkt till plåt. Nu bygger de vidare med nya plåtsättare från Kodak, och offsetpressar med led-uv-härdning från Heidelberg. 

Företaget Antilope De Bie Printing är ett av de stora offsettryckerierna i Belgien. De var tidigt ute med att implementera tekniken som kallas CTP (Computer to plate), där det digitala originalet överförs från en dator till en maskin som belyser och framkallar en tryckplåt direkt. Det familjeägda företaget går 95 år tillbaka, och i dag är det fjärde generationen som driver verksamheten vidare. Bart De Bie, vd för Antilope De Bie Printing, säger att de alltid strävar efter att ligga i framkant och att leverera produkter på marknaden som hjälper kunderna att att sticka ut. Ett exempel är företagets senaste investering i två nya offsetpressar med led-uv-härdning från Heidelberg .

– Vi valde att investera i denna teknik för att ta vår tryckkvalitet till nästa nivå och utöka den typ av skräddarsydda applikationer som vi kan erbjuda till våra kunder. Vårt mål är alltid att vara en partner i våra kunders framgång, och ge råd och vägledning om om hur tryck kan förbättra deras affärsmål.

Köpte plåtsättare

Tryckeriet har ett samarbete med Kodak som hittills sträcker sig över tio år. Nyligen valde tryckeriet även att investera i ett par plåtsättare – Kodak Trendsetter Q800.

– Flera faktorer spelade in när vi bestämde oss för att köpa Trendsetter Q800. Den första var vår förändring när vi växlade upp produktionen, vilket krävde en ny konfiguration för vår produktion av offsetplåtar.

Bart De Bie säger att de sedan tidigare har varit nöjda med sin Kodak Magnus 400 och var övertygade om att det skulle vara ett säkert drag att sätta in två nya Trendsetter Q800.

– Vi var imponerade av maskinens överlägsna kvalitet, tillförlitlighet, och låga energiförbrukning och miljömässiga fotavtryck. Det var också väldigt lätt att integrera vår bockning och plåtsortering, vilket skapar den perfekta lösningen för våra behov.

Fördubblade plåtproduktionen

Han säger att den pågående marknadsutvecklingen med ständig prispress och kortare körningar kräver en effektiv offsetplåtproduktion där plåtarna omedelbart utifrån orderflödet transporteras till pressen i rätt ordning. När Antilope togs över av De Bie närmast fördubblades plåtproduktionen, från 350 plåtar per dag till i genomsnitt 700 plåtar per dag.

– De nya plåtsättarna ger oss möjligheten att balansera våra krav på flexibilitet, automatisering och hastighet. En av våra nya plåtsättare är den nya W-Speed ​​Trendsetter Platesetter, som har en kapacitet på upp till 62 plåtar i timmen och är en av de snabbaste plåtsättarna. Båda plattsättarna har den nya automatiserade  multikassett-enheten eller MCU:n. En MCU har fyra kassetter och en kapacitet på 480 plåtar, så vi kan köra längre och kontinuerligt.

– Vi kan nu producera cirka 110 plåtar i timmen i tre olika plåtstorlekar. Som ett resultat av detta håller vi nere tiden för tryckpressens stopp vid jobbyten till ett absolut minimum.

Nya tryckpressar

Han säger att efter installationen av de två ctp-enheterna uppskattade de också det minskade ekologiska fotavtrycket som kom med Trendsetter och MCU-systemet.

– Eftersom fotavtrycket är väldigt litet jämfört med annan typ av utrustning så kunde vi få in den automatiserade plåtsorteringen som vi behövde. Det skulle inte ha varit möjligt med utrustning från någon annan leverantör. På grund av dess generellt mindre storlek behövde vi inte genomföra några dyra förändringar i infrastrukturen, vilket hade varit fallet med  andra konkurrerande MCU-system. En annan viktig fördel går hand i hand med vårt senaste köp av offsetpressarna Heidelberg XL 106 8C och 5C med led-härdning. Dessa tryckpressar är byggda för att producera kortare serier och kräver därför snabba plåtbyten, vilket är precis vad Trendsetter är gjord för med sin snabba genomströmning.

Blickar mot processfri plåt

Med plåtsättaren i kombination med Kodaks teknik Squarespot technology går det att göra raster i hög upplösning, ner till 20 my. Tryckeriet har valt att använda den termiska plåten Trillian SP i tryckproduktionen.

– Trillian SP-plåten har en utmärkt färg- och vattenbalans i konventionella och arkmatade offsetpressar med led-uv-härdning, vilket gör det möjligt för oss att producera med väldigt låg alkoholprocent. Plåtarna är också stabila sett över olika material, och de har också en minimal mängd kemi. Vi använder Trillian-plåtar till både våra konventionella pressar och uv-pressar och har heller inga problem med 100 000 tryck i våra led-uv-pressar. Låg kemi är bra, men när vi är bekväma med de nya pressarna och ctp-enheterna så är tanken att vi ska testa Kodaks processfria plåtteknik Sonora X, och dra nytta av fördelarna med att kunna eliminera all kemi.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: 

Fansen lyfter företaget till framgång

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Publicerat av: