Karibu utmanar med smarta
finesser i rullsegmentet

 

Swissqprint bjöd in till kundevent på sin fabrik i schweiziska Kriessern i april månad för att visa upp företagets första rulle-till-rulle- printer, Karibu.

Swissqprints flatbäddsskrivare har fått ett syskon. Det är en äkta rulle-till-rulle-printer som har byggts med en rad unika funktioner för soft signage-marknaden där maskintillverkaren ser hög efterfrågan. Den första officiella premiärvisningen av maskinen blir på Fespa, men redan här bjuder vi på en gedigen förhandstitt. 

I uppladdningen inför Fespa-mässan i München bjöd Swissqprint under tre dagar in ett hundratal kunder till sitt huvudkontor i schweiziska orten Kriessern. Maskintillverkaren, som under en längre tid skapat sig ett namn med sina flatbäddsskrivare i det översta prisskiktet, har samlat allt på ett ställe. Fabriken med cirka 125 anställda huserar i ett urval själva produktionen, research- och produktutveckling och ett bläck- och testlaboratorium. Det är också hit kunderna kan resa för att få en demopresentation i företagets showroom.

För dagen var det dock inte utställningslokalen med de bästsäljande Nyala 3-planprintrarna som stod i centrum, utan en presentation och demonstration av en maskin som redan har aviserats vara en milstolpe i företagets historia. En rulle-till-rulle skrivare vid namn Karibu, helt anpassad för mjuka material.

Reto Eicher, vd för Swissqprint, och Lars Nikolajsen, vd för NIZE Equipment som är exklusiv distributör av Swissqprints maskinportfölj i Norden.

Reto Eicher, vd för Swissqprint, säger att beslutet att utveckla maskinen är sprunget ur de befintliga kundernas efterfrågan av en rullprinter. Och efter två års maskinutveckling har denna önskan nu alltså uppfyllts.

– Alla känner oss som en flatbäddstillverkare för storformat. Nu kommer vi med en rulle till rulle, säger han och påpekar att han också ser lanseringen som betydande för företagets framtid.

– Vi har sett rörelser från hårda material till soft signage och vi tror att det här kommer att bli viktigt i framtiden. Vi känner att det är framtiden och jag tror vi behöver det. Om några år vet vi mer, men strategiskt sett så tror jag att det är viktigt för oss.

Nya i rullsegmentet

Reto Eicher säger att förhoppningen är att kunder, som redan har Swissqprint-maskiner i dag, och samtidigt har kunskapen om maskinerna och förstår företagets koncept, ser rullmaskinens värde.

– Vi förväntar oss att dessa människor kommer att köpa en sådan maskin från oss. Men hur framgångsrika vi kommer att bli med den här maskinen är svårt att säga. Vi är nya i det här segmentet med rulle till rulle, men å andra sidan så känner många till vår höga kvalitet. Det kommer ta lite tid men vi är förväntansfulla, säger han och räknar upp några av maskinens mer speciella funktioner som han hoppas ska blidka kunderna.

Den uv-led-baserade rullskrivaren Karibu har 3,4 meters printbredd och kommer även i dual roll-version.

Den uv-led-baserade rullskrivaren har döpts till Karibu och bygger på företagets styrkor på flatbbäddssidan. Maskinen har 3,4 meters printbredd och är utrustad med ett kassettsystem både på fram- och baksidan. En operatör klarar själv ladda maskinen med en materialrulle, dra upp mediet genom kassetten, och lägga upp det på arbetsbordet. Sedan går materialet ner på samma sätt på framsidan genom en kassett. Kassetterna innehåller två valsar som gör att materialet lätt dras igenom innan det rullas upp på en rulle. Syftet med denna kassettlösning är att den automatiskt håller koll på hur sträckt materialet ska vara genom hela utskriftsprocessen.

Kassettsystemet på maskinens fram- och baksida syftar till att hålla koll på sträckningen av materialet.

– Kassettsystemet är hela vår sträckningskontroll. Med hjälp av en sensor har vi fullständig kontroll på det avsedda materialet, hur mycket kraft vi ska belasta det med när materialet matas fram. Så oavsett om vi kör en backlit-folie eller ett mycket tunt material, exempelvis 120 my, eller tyg, canvas eller tapet så kan vi föra fram det utan vägning, säger Lars Nikolajsen, vd på NIZE equipment som är exklusiv återförsäljare av Swissqprints produkter i Norden.

Statusindikatorer i form av lampor på varje sida av maskinen signalerar i olika färger om vilka moment som pågår i utskriftsprocessen.

Tre utskrifter demonstrerades

Under demonstrationen får vi se tre olika testutskrifter – på mesh, folie och en backlitapplikation. Även för en oerfaren operatör går det att lasta av och på rullarna. Rullarna byts på bara ett par minuter, och jobbyten går lika snabbt. Till sin hjälp har operatören statusindikatorer i form av lampor på varje sida av maskinen som signalerar i olika färger om vilka moment som pågår i utskriftsprocessen. Bordet har en integrerad skärlinje som operatörskniven kan följa när tryckjobbet är klart.

För Karibu har tillverkaren valt att utveckla ett helt nytt vakuumsystem. Varenda en av de 200 vertikala luftkanalerna kan slås av och på med hjälp av flärpar som brer ut sig likt ett pärlband längs med arbetsbordet. Om det är som maskintillverkaren menar, en känsla av att spela piano, låter undertecknad vara osagt. Men det räcker gott och väl att använda fingertopparna för att styra dem. Fördelen är dock att det enkelt går att dela in utskriftsbordet i mindre sektioner. För varje specifikt jobb, oavsett materialets bredd eller om det ligger i mitten, till vänster eller höger på arbetsbordet.

Dela in i zoner

Bordet har en integrerad skärlinje som operatörskniven kan följa när tryckjobbet är klart.

– Fram tills nu har vi varit kända för att ha ett vakuumsystem med en slider. Det vill säga att du kan öppna upp från 0.0 och få en större areal på utskriftsbordet. Nu kan vi låsa ner det i individuella zoner.

– Om man till exempel skriver ut dual roll, dubbla rullar (1,6 meters rullar parallellt red anm.) där man har behov av vakuum inne i mitten och i ytterkanterna höger och vänster så kan detta ställas in och kontrolleras individuellt. Du får fixering precis på de ställena där du har ett behov, och du får ingen falsk luftpump som ger extra onödig energiförbrukning, säger Nikolajsen och poängterar att vakuumpumparna inte ger ifrån sig så mycket ljud heller vilket är till glädje för den som arbetar runt maskinen.

Nikolajsen säger att med led-lamporna och de individuella vakuumpumparna så är maskinförbrukningen i Karibu omkring 2 000 watt i timmen, och menar att det motsvarar ett elverktyg som en hårtork.

Vakuumsystemet som håller materialen på plats är utrustat med 200 vertikala luftkanaler som slås av och på med flärpar. Vakuumet kan delas in i små och större zoner.

Karibu ser ut som en klassisk flatbädd med en bom och vagn som rör sig i sidled. Två utgångslägen finns att välja på och som lätt går att skifta mellan – antingen för att skriva ut standardmedia eller för att printa mesh med genomtryck. För att printa det sistnämnda krävs ingen setup-tid – utan det är bara att sätta i materialet och allt överblivet bläck i tryckprocessen transporteras iväg på ett uppsamlingspapper utan att det uppstår något kladd med bläcket.

Programvaran Lory

För att driva maskinen används programvaran Lory som beskrivs som intuitivt och gör det möjligt att dra in och släppa bilder i användargränssnittet. Lory kommer även framöver ersätta programvaran Amber i Swissqprints flatbäddsskrivare.

Maskinen är tänkt till det mesta inom mjuk skyltning – affischer, backdrops och skyltar, men också den växande interiör- och textilmarknaden.

– Det är många produkter. Och om vi tittar på det grafiska området så är det ju soft signage där vi ser en kraftig tillväxt, Man kan printa direkt på mesh som är en lågprisprodukt, men ger en hög volym. Eller varför inte trycka fem lager som kan användas till backlit/ljuslådor och även clear view för fönsterfilm.
Integrerat i bordet, i nära anslutning till själva utskriftszonen finns en så kallad light box, så att operatören direkt underifrån kan belysa backlit-media för att kontrollera printkvaliteten.

Två betakunder

Maskinen kan också komma till användning för vissa industriella produkter.
– Det kan vara en grafisk producent som har en industriell kund, en screen- eller offsettryckare som har behov av att trycka några tekniska ämnen – polypropylen eller andra material.

Två kunder valde att investera i Karibu i anslutning till VIP-eventet. Och sedan tidigare har Swissqprint haft två betakunder som har testat maskinen. En i Tyskland och en Schweiz.

– En av dem är en riktigt stor Swissqprintkund som har haft de flesta maskinerna och har testat de flesta bläcktyperna tidigare. För närvarande har han tre printrar och testar nu även Karibu. En annan kund är väldigt rulldedikerad och har bland annat Vutek och Durst och latex som är våra konkurrerande produkter, som vi ska se om Karibun ska kunna matchas upp emot. Vi har haft positiv feedback från båda våra kunder, säger han och berättar att  flera befintliga nordiska kunder har visat ett stort intresse.

– Vi har gjort intervjuer med dem löpande för att se att vi hamnar rätt med format och hastigheter.

Nytt bläckpaket

Swissqprint har valt att fortsätta på den inslagna vägen med sina uv-led-färger. Nikolajsen sticker inte under stol med led-härdningens betydelse.
– Led-tekniken har öppnat upp en helt ny värld för oss.

Karibu kommer med ett helt nytt bläckpaket. Det har utvecklats specifikt för flexibla material som ju ofta viks eller knycklas när de ska transporteras till kunderna. Bläckkonfigurationerna sträcker sig från fyra upp till åtta bläckfärger. Användaren kan välja att köra med CMYK, men kan också krydda med ljus cyan, ljus magenta, ljus svart samt vit och lack. Det finns även en primer för bättre vidhäftning och finish på vissa material.

Priset för Karibu hamnar strax under tre miljoner kronor. För en helt fullutrustad maskin blir priset givetvis snäppet högre, omkring fyra miljoner kronor.

“Lite som en underdog”

Vad har då Lars Nikolajsen för förväntningar på Karibu i Norden? Han säger att det alltid är svårt att säga, när man kommer in lite från sidan med en ny produkt. Men förhoppningen är att kunna signera minst en order i varje nordiskt land innan årets slut.

– Det finns redan många stora dedikerade rullprintrar så vi blir lite som en underdog. Men jag har en förväntning och det gäller det vi alltid varit kända för; den högsta printkvaliteten, den högsta mångsidigheten och därmed även mediahanteringen. Karibu är användarvänlighet, mångsidighet och flexibilitet i högsta kvalitet.

Fotnot: Den officiella premiärvisningen av Karibu blir på Fespa-mässan i München som pågår 14-17 maj.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 visas för nordiska mässpubliken

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Ricoh utmanar med vattenbaserad bläckskrivare i B2-format

Ricoh presenterar sin första vattenbaserade B2-bläckstråleskrivare med duplex-kapacitet. Den nya skrivaren är utrustad med ny bläck- och härdningsteknik och kan skriva ut på praktiskt taget vilken typ av papper som helst, inklusive bestrukna offsetkvaliteter – utan att använda primer.

Publicerat av: 

Förpackningskonsulter intar mässa

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras 10–12 maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]