Oki suddar ut gränser

På Fespa visar Oki fyra produkter som på olika sätt visar på nya sätt att göra saker på.

Screentryck

För screentryckarna visas hur de med sin A3+ skrivare producerar masterfilm till screenramar. Det är Pro9541WT som används för att i den här tonermaskinen skriva ut bilden spegelvänt. Därefter värms motivet över på en färdig screenram, ungefär som om det varit termotransfer av en t-tröja.

Ett väldigt smidigt och högkvalitativt sätt att få fram ramar i en tid när det blir allt svårare att köpa filmsättare.

Trafikskyltar

M-64 storformatskrivaren har nu godkänts av 3M för att trycka trafikskyltar. Det betyder att jag nu, i en maskin för under 600 000 kronor, kan producera trafikskyltar vars färger stämmer både med EUs krav på färgåtergivning och kraven på ljusäkthet.

– Jag hade en kund som köpt en tre gånger dyrare maskin för ett år sedan, berättar Jari Tiihonen, och tillägger att det ger 12 respektive 10 års garanti från 3M på de aktuella materialen.

Funktionströjor

Många kan trycka bomullströjor men har problem med funktionströjorna, som ju inte tål så hög temperatur i sublimeringen, när färgen ska överföras från det tryckta transferpapperet till plagget. Sedan är nästa problem att man inte kan tvätta i mer än 40 grader, utan att trycket tar skada.

Det senare problemet har nu en lösning hos Oki. I samma maskin som ovan användes för att göra screenramar, kan man nu också trycka med sublimeringsfärg som tål att tvättas i 60 grader.

Oki:s tryckpressar får plats på ett vanligt skrivbord. Det hindrar dem inte från att vara flexibla i användningen. I Pro8432WT kan du välja att byta ut den svarta färgkassetten till en vit. Då trycker du den svarta färgen genom att kombinera cyan, magenta och blå. Det är ett dyrt sätt att skapa svart, men om man ska göra några tryck på vit bakgrund eller göra ett transfer som ska över på en mörk tröja, så vill man gärna kunna arbeta med vitt.

Du får två extra vita tonerkassetter med maskinen när du köper den. Det gör att du kan köra dina 2000 första t-tröjor med de medföljande kassetterna, berättar Jari Tiihonen.

 

Etiketterna

Pernilla Verpers visar den lilla maskin för etiketter som Oki utvecklat.

– Perfekt för ett mikrobryggeri eller någon annan som ska skriva ut några tusen eller några hundra etiketter åt gången. En investering på 150 000 kronor och du har en etikettskrivare som matas med rullmaterial, trycks med fyrfärg samt en specialfärg (till exempel guld eller silver) och producerar 500 meter tryck i timmen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *