Svenska företag med textiltryck i sikte

PUBLICERAD: 4 juni 2019
UPPDATERAD: 4 juni
Henrik Åhlander, operations manager på Stadium AB och Joakim Engen och Lars Persson på Bamatex var på Fespa för att skanna av utbudet inom digital transfer.
Henrik Åhlander, operations manager på Stadium AB och Joakim Engen och Lars Persson på Bamatex var på Fespa för att skanna av utbudet inom digital transfer.

När den stora tryckmässan Fespa, i München 14–17 maj, gick av stapeln, var också svenska företag på plats för att spana in alla maskinnyheter. Något som många verkade ha gemensamt i år var intresset för digitalt textiltryck.

Textil verkar ha varit en röd tråd genom flera av de svenska företagens önskelistor i år. Under Fespa-mässan i München, den 1417 maj, var det flera som spanade in maskinnyheterna inom just textiltryck. Ett av företagen var Bamatex, producent inom textil förädling, som bland annat ville se närmare på maskiner för digitaltryck på textil inom transfersegmentet.

– Vi tillverkar vår transfer på ett traditionellt sätt i dag, screentryckning kan man säga fast på cylinderpressar. Vi skulle gärna vilja se en maskin som kan göra det digitalt, och att det kan fungera fullt ut, säger Joakim Engen från Bamatex och utvecklar:

– Framöver blir fokus för oss att hitta ännu mer lönsamhet i produktionen men också att titta mer på miljöaspekterna som vi tycker är jätteviktiga.

Pierre Söderberg och Jonas Bergström på TB Printsolutions i Västerås tittade extra på direktsublimering under mässan.
Direktsublimering i fokus

Ett annat gäng som var på plats i München, som var nyfikna på utbudet inom textil, var TB Printsolutions. Jonas Bergström, vd, nämnde bland annat HP:s nya sublimeringsskrivare som en intressant maskin. Den är inriktad på textilutskrift av sport- och modekläder, inrednings- och skyltlösningar.

Lennart Ståhl, Mats Ohlsson och Stefan Johansson på Stema gladdes åt sin senaste maskininvestering på Fespa.

– Vi tittar bland annat på sublimeringsbitarna, HP-Stitch, och så är vi här för att träffa leverantörerna såklart.

Trots att  Boråstryckeriet Stema redan innan mässan gjorde en stor maskininvestering, var de nere för att ”sondera terrängen”. På plats berättade produktionschefen Lennart Ståhl att den senaste investeringen består av två skärbord från Elitron, ett conveyerbord och ett planbord.

– Vi kör tvåskift i vårt skärbord i dag därhemma, och det räcker inte ändå så vi måste bli effektivare, förklarar vd:n Mats Ohlsson och personalchefen Stefan Johansson flikar in:

– Vi vill automatisera helt enkelt.

Fler vill ha plana ytor

Filip Boman och Bengt Vahlberg på ACP Systems AB gjorde, som de gör varje år, en uppföljning under årets mässa genom att hälsa på leverantörer och titta på nya lösningar på den digitala sidan. Företaget är i dag en maskintillverkare som bygger tampomaskiner, en process som gör att man kan trycka på alla möjliga former.

– Grundtanken här var att hitta en lösning så att man inte behöver screentrycka eller digitaltrycka för de vill oftast ha plana ytor, berättar Bengt Vahlberg och Filip Boman tillägger:

– Det finns en efterfrågan på marknaden efter digitalt. Och vi ser det själva som att vi gör allt inom tryck och märkning. Där kommer givetvis digitalt bli stort, i alla fall som det ser ut just nu. Vi vill givetvis vara med på det tåget, säger Filip Boman.

Filip Boman och Bengt Vahlberg på ACP Systems.

Läs vidare

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

Drupa i samarbete med amerikansk printmässa

Messe Düsseldorf Group som arrangerar Drupa har ingått ett strategiskt samarbete med Printing United Alliance som arrangerar Printing United Expo i USA. 
drupa24_MT35845

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)