Lanserar pdf-standard för skylt och display

En ny preflight-specifikation för sign-och displaysegmentet ska ge ökad möjlighet till interna kvalitetskontroller.

The Ghent Workgroup (GWG) har ett betatest av en ny preflight-specifikation för sign-och displaymarknaden. Tillsammans med Callas och Enfocus preflight-profiler blir specifikationerna tillgängliga för alla. Enligt GWG kommer programvaruleverantörer kunna förbereda sig inför en standardiserad kvalitetskontroll medan skyltmakare kan utnyttja profilerna för intern kvalitetskontroll.

Allt från banderoller till skyltar

Var och en av dessa produkter har sina egna tekniska krav och att fånga dem alla i en specifikation var inte en lätt uppgift. Efter några studier blev det klart att vi var tvungna att presentera två nyckelfaktorer: visningsavstånd och skalningsfaktor för att kunna ta fram en specifikation, säger David Van Driessche, vd för GWG:

Visningavstånd står för det genomsnittliga avståndet mellan tittaren och skylten. Ju större avstånd – desto lägre bildupplösning. Skalfaktorn innebär hur man bryter ner utskriften i olika delar, då tecken ofta är väldigt stora, till exempel 1/10 eller 1/48.

– Vi slutar med en uppsättning regler för hela marknadssegmentet och istället inför vi begreppen visningsavstånd och skaleringsfaktor. Naturligtvis kan program som själva skapar pdf-filer, välja hur de bestämmer sig för att integrera reglerna. De kan fortfarande erbjuda olika mallar eller preflight-profiler för olika produkttyper.

Stort färgutrymme

Något som skiljer den nya specifikationen från tidigare är att den öppnar vilka färgspår som kan användas i en pdf-fil. Det är viktigt på grund av antalet utmatningsalternativ. För första gången kan tillåter specifikationen användningen av färgutrymme som är kalibrerad efter RGB eller LAB för alla delar i ett pdf-dokument.

Specifikationen kan laddas ner på GWG:s hemsida och allt material är gratis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *