Lanserar pdf-standard för skylt och display

PUBLICERAD: 13 juni 2019
UPPDATERAD: 13 juni

En ny preflight-specifikation för sign-och displaysegmentet ska ge ökad möjlighet till interna kvalitetskontroller.

The Ghent Workgroup (GWG) har ett betatest av en ny preflight-specifikation för sign-och displaymarknaden. Tillsammans med Callas och Enfocus preflight-profiler blir specifikationerna tillgängliga för alla. Enligt GWG kommer programvaruleverantörer kunna förbereda sig inför en standardiserad kvalitetskontroll medan skyltmakare kan utnyttja profilerna för intern kvalitetskontroll.

Allt från banderoller till skyltar

Var och en av dessa produkter har sina egna tekniska krav och att fånga dem alla i en specifikation var inte en lätt uppgift. Efter några studier blev det klart att vi var tvungna att presentera två nyckelfaktorer: visningsavstånd och skalningsfaktor för att kunna ta fram en specifikation, säger David Van Driessche, vd för GWG:

Visningavstånd står för det genomsnittliga avståndet mellan tittaren och skylten. Ju större avstånd – desto lägre bildupplösning. Skalfaktorn innebär hur man bryter ner utskriften i olika delar, då tecken ofta är väldigt stora, till exempel 1/10 eller 1/48.

– Vi slutar med en uppsättning regler för hela marknadssegmentet och istället inför vi begreppen visningsavstånd och skaleringsfaktor. Naturligtvis kan program som själva skapar pdf-filer, välja hur de bestämmer sig för att integrera reglerna. De kan fortfarande erbjuda olika mallar eller preflight-profiler för olika produkttyper.

Stort färgutrymme

Något som skiljer den nya specifikationen från tidigare är att den öppnar vilka färgspår som kan användas i en pdf-fil. Det är viktigt på grund av antalet utmatningsalternativ. För första gången kan tillåter specifikationen användningen av färgutrymme som är kalibrerad efter RGB eller LAB för alla delar i ett pdf-dokument.

Specifikationen kan laddas ner på GWG:s hemsida och allt material är gratis.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm