Upptakt inför blivande 40-åringen Fachpack

Mässgeneral Cornelia Fehlner från Nürnberg Messe berättar om nyheterna på Fachpack-mässan i september.

Mässdagarna på årets Fachpack i tyska Nürnberg lägger krutet på miljövänliga och hållbara förpackningar. Temat heter Enviromentally friendly packaging och tar fasta på hur förpackningsindustrin, från perspektivet Tyskland och övriga Europa, arbetar inom detta område. Åtta svenska företag finns med på utställarlistan.

Fachpack-mässan arrangeras först i höst, 24-26 september, men arrangören ger redan nu en försmak på vad som komma skall. Det är 40-årsjubileum på gång och mässan har genom åren växt från att vara en regional mässa till att bli en av Europas största förpackningsmässor. Inför den allra första mässan 1979 skickades ett hundratal vykort med information om mässan ut till hundra företag, vilket ledde till att 88 företag hoppade på mäsståget när det då begav sig.

Svensk paviljong

I år rör det sig om cirka 1 600 utställare som kommer att samsas i de tolv hallarna och ta plats med sina produkter och maskinlösningar. Över 200 av dessa är företag verkar inom segmentet förpackningstryck. Arrangören räknar kallt med drygt 45 000 besökare från exempelvis livsmedels- och detaljvaruhandeln och tillverkningsindustrin. I fjol kom drygt 700 skandinaviska besökare för att ta del av föreläsningar, prisceremonier och utställningsmontrar. För första gången kommer mässan i år att husera en paviljong med enbart svenska utställare. I skrivande stund har åtta företag kritat på för att ställa ut på mässan.

Tysklands reviderade förpackningslag som trädde i kraft vid årsskiftet föreskriver att en större mängd av förpackningarna går igenom återvinningssystemen. Den ligger också till grund för valet av tema till mässan i kombination med det ökade intresset för miljövänlig förpackningar hos konsumenterna. I den nya lagen har exempelvis nivån på återvinning av plastförpackningar höjts från 36 till 58,5 procent och när året slår 2022 ska siffran vara 63 procent. När det kommer till andra material som papper, glas, metall så har det skett en rejäl höjning till att 90 procent ska återvinnas. Denna tuffare hållning ställer krav på tillverkare och forskningsprojekt att utveckla mer miljövänliga förpackningar. PÅ Fachpack möts förpackningsindustrin  för att presentera innovativa lösningar och prata om hur man kan tackla de utmaningar som branschen står inför.

Uppdelat i fyra områden

I samband med att mässarrangören höll en pressträff i Berlin passade Sign&Print också på att intervjua Fachpacks mässgeneral Cornelia Fehlner på Nürnberg Messe:

– För att göra vårt huvudtema för mässan miljövänliga förpackningar ännu tydligare  så har vi delat upp det i fyra områden. Specifikt är det återvinningsbara förpackningar, material som hjälper till att spara in på resurser, återanvändbara förpackningar och system, och nya processer som är skonsamma mot miljön, säger hon och adderar att mässbesökarna på ett lätt sätt kommer att kunna finna de utställande företag som ställer ut inom varje respektive segment.

 

På presskonferensen i Berlin inför mässan i september deltog Michael Nieuwesteeg, EPIC (European Packaging Institutes Consortium), Kim Cheng från tyska förpackningsinstitutet samt Cornelia Fehlner och Katja Feess från NürnbergMesse.

– Alla i Europa som är intresserade av förpackningar, speciellt på den tyska marknaden. Främst bör man besöka Fachpack för det tas upp så många ämnen och hur man jobbar med hållbarhet.

Vilka är de stora samtalsämnena inom förpackningsindustrin i dag?

– Det finns så många ämnen. Förpackningsmarknaden är väldigt innovativ och fokuserar på framtidens trender – om digitalisering, design, automation, logistik, industry 4.0 och så vidare, säger hon och poängterar att alla dessa delar finns med i de olika forumen på mässan.

Forum för kunskapsbyggande

Miljövänliga förpackningar går som en röd tråd genom alla led:

– Det handlar inte bara om miljövänliga förpackningar, men för tillfället är det det övergripande ämnet eftersom det finns en efterfrågan inom detta område. Det är därför vi sätter det på agendan, för att skapa en diskussion och informera om detta.

Mässan bjuder återigen på en dubbel dos av kunskapsbyggande i mässans två forumdelar – Techbox och Packbox. Fjolåret var en succé, då 7 500 besökare ville förkovra sig i forumdelarna, enligt Cornelia Fehlner:

– Därför kommer framstående förpackningsexperter, precis som förra året, att dela med sig av sina kunskaper inom olika områden.

Techbox lägger sitt fokus på maskinteknik och logistik , medan Packbox avhandlar föreläsningar och workshops inom förpackningsmaterial, förpackningstryck, efterbehandling och design.

– Om du är intresserad av Indesign och förpackningsdesign ska du besöka Packbox på onsdagen och hall åtta. Det handlar om förpackningsdesign men fokus på miljövänliga förpackningar.

Nya företag pitchar

Det finns också en sektion för nystartade företag som breddas ytterligare i år.

– Vi har alltid en zon för tyska start up-företag. I år kommer vi också ha en zon för internationella start-ups där de får pitcha sina idéer och berätta om sina produkter.

Cornelia Fehlner säger att Fachpack har blivit viktigare för hela den europeiska och nordiska marknaden:

– För närvarande kommer 68 procent av utställarna från de tysktalande länderna Tyskland, Österrike och Schweiz. Men vi växer och har också blivit mer av en europeisk mässa. Vi växer med både utställare och besökare som kommer från övriga Europa. Därför är mässan även viktig för ett svenskt företag som verkar på den europeiska förpackningsmarknaden. Det gör det intressant att vara där och fokusera på att sälja och marknadsföra produkter och att få information om den tyska marknaden.

Mässan firar 40 år

Hur kommer det att märkas att mässan fyller 40 år?

– Vi kommer att ge ut en broschyr och ett magasin som blickar tillbaka hur mässan startade, vad som har hänt under åren som gått, och vad som kommer bli viktigt för branschen i framtiden. Man kan också se en massa bilder online från mässorna och hur förpackningsmarknaden har utvecklats. Andra dagen av mässan kommer vi hålla en utställarfest på kvällen som vi brukar göra. Men i år, eftersom Fachpack fyller 40 år, så blir det som en stor födelsedagsfest så det kommer att bli mycket firande där.

Om du bara får nämna tre höjdpunkter på årets upplaga av Fachpack, vilka väljer du?

– Bara tre! Då säger jag att varenda mässdag är en höjdpunkt, eftersom mässan pågår under tre dagar.

Svenska företag hittills klara för Fachpack:

FreeForm Packaging AB
Lamina System AB
LS&T Group AB
Mässgruppen exhibition & events
Scanfill AB
Wellplast AB
SWEDEV AB
Persson Innovation AB

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: