Automation i fokus för fals

PUBLICERAD: 24 juni 2019
UPPDATERAD: 24 juni
MBO:s fickfalsmaskin T800.1.

MTO T800.1 är en fickfalsmaskin i B1-formatet. Enligt det tyska efterbehandlingsföretaget MBO möter den marknadens behov med en rad olika tillämpningar och hög automatiseringsgrad. 

Kortare turer

Stor variation i upplagornas sammansättning och kortare serier är behov som efterfrågas på marknaden i dag. Efterbehandlingsleverantören MBO siktar nu på att tillgodose dessa krav med en ny falsmaskin som de menar har hög automatiseringsgrad, feldetektering, ett ergonomiskt flöde för en operatör, samt att själva maskinen inte kräver så mycket utrymme.

Falsen är uppbyggd av tre enheter, där den tredje består av en returanordning som vänder arken i maskinen och gör att leveransen placeras närmare inmataren. Enligt tillverkaren blir detta mer praktiskt för operatören, eftersom avståndet mellan iläggaren och avläggaren förkortas med cirka 80 procent.

Bilden till vänster visar  hur produktionsflödet ser ut utan en returanordning, medan höger visar med.
Sortering av felaktiga ark

Som tillval finns ett transportband som sorterar bort skadade eller dubbla ark. Dessa upptäcks tack vare ultraljud och förs bort utan att det blir några driftstopp. Maskinens slitter-enhet, som delar upp arken i två banor, har en avtagbar kassett. Den är inkluderad som standard i den första falsenheten men kan även integreras i den andra. Kassettten kan användas för att justera alla verktyg och arbetar snabbt och exakt.

Maskinens slitter-enhet reducerar ställtiden med 60 procent.

Det betyder att operatören inte behöver böja sig och kan arbeta i ergonomiskt, företaget i ett pressmeddelande. Det bidrar också till en reducering på upp till 60 procent i ställtiden av ett jobb, till exempel vid uppläggning av flera ark.

Automatisering ger kortare ledtider

Automatiseringsmöjligheterna bidrar till att kunna skifta ofta mellan olika specifika falsningar och ger en jämn produktion för medel till hög utskriftshastighet. På MBO T800.1 kan en lång rad funktioner automatiseras, vilket hjälper till att korta ned ledtiderna.

B30E – Den manuella systermaskinen till T800.1

Förutom T800.1 innehåller MBO-sortimentet B30E. Det är en mer manuell variant för B1-formatet, 70 x 100 centimeter. Falsmaskinen är mer lämplig för körningar med få byten, det vill säga för jobb med stora upplagor och i stort sett repetitiva falsningar.

Läs vidare

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm