Automation i fokus för fals

MBO:s fickfalsmaskin T800.1.

MTO T800.1 är en fickfalsmaskin i B1-formatet. Enligt det tyska efterbehandlingsföretaget MBO möter den marknadens behov med en rad olika tillämpningar och hög automatiseringsgrad. 

Kortare turer

Stor variation i upplagornas sammansättning och kortare serier är behov som efterfrågas på marknaden i dag. Efterbehandlingsleverantören MBO siktar nu på att tillgodose dessa krav med en ny falsmaskin som de menar har hög automatiseringsgrad, feldetektering, ett ergonomiskt flöde för en operatör, samt att själva maskinen inte kräver så mycket utrymme.

Falsen är uppbyggd av tre enheter, där den tredje består av en returanordning som vänder arken i maskinen och gör att leveransen placeras närmare inmataren. Enligt tillverkaren blir detta mer praktiskt för operatören, eftersom avståndet mellan iläggaren och avläggaren förkortas med cirka 80 procent.

Bilden till vänster visar  hur produktionsflödet ser ut utan en returanordning, medan höger visar med.

Sortering av felaktiga ark

Som tillval finns ett transportband som sorterar bort skadade eller dubbla ark. Dessa upptäcks tack vare ultraljud och förs bort utan att det blir några driftstopp. Maskinens slitter-enhet, som delar upp arken i två banor, har en avtagbar kassett. Den är inkluderad som standard i den första falsenheten men kan även integreras i den andra. Kassettten kan användas för att justera alla verktyg och arbetar snabbt och exakt.

Maskinens slitter-enhet reducerar ställtiden med 60 procent.

Det betyder att operatören inte behöver böja sig och kan arbeta i ergonomiskt, företaget i ett pressmeddelande. Det bidrar också till en reducering på upp till 60 procent i ställtiden av ett jobb, till exempel vid uppläggning av flera ark.

Automatisering ger kortare ledtider

Automatiseringsmöjligheterna bidrar till att kunna skifta ofta mellan olika specifika falsningar och ger en jämn produktion för medel till hög utskriftshastighet. På MBO T800.1 kan en lång rad funktioner automatiseras, vilket hjälper till att korta ned ledtiderna.

B30E – Den manuella systermaskinen till T800.1

Förutom T800.1 innehåller MBO-sortimentet B30E. Det är en mer manuell variant för B1-formatet, 70 x 100 centimeter. Falsmaskinen är mer lämplig för körningar med få byten, det vill säga för jobb med stora upplagor och i stort sett repetitiva falsningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *