Kalkylprogram blev tryckeriets stöttepelare

PUBLICERAD: 25 juni 2019
UPPDATERAD: 14 november
Björn Wahlberg. Foto: Tommy Andersson / 63northphoto.se

Björn Wahlberg, vd på tryckeriet Grizzly, saknade ett bra kalkylprogram för den grafiska branschen. Nu, flera år senare, släpps Björns egenutvecklade program Zeloso i sin tredje version för alla i branschen.

Efter många år i den grafiska branschen fick Björn Wahlberg nog av att dagligen lägga mycket tid på att beräkna olika variabler i prislistor och Excel-ark för att få ett riktigt pris till sina kunder. Han bestämde sig då för att bygga ett eget kalkylsystem, Zeloso, som kunde hantera alla de variabler som tryckerier måste ta hänsyn till i sin produktion.

– Det finns så många variabler och det var svårt att få koll på hur lång tid allt tog och skulle kosta. Vi tröttnade på att inte ha ett verktyg för vår bransch så då tog vi fram den första versionen för 15 år sedan. Det har vi använt fram till nu och det har varit vår stöttepelare, berättar Björn Wahlberg, vd på det Östersundsbaserade tryckeriet Grizzly och tillägger:

– Det som är viktigt är att Zeloso är byggt efter mina 33 år i branschen och inte någon systemvetare. Det finns säkert andra kalkyl system på marknaden, men inget likadant vad jag vet. Programmet beräknar ett linjärt utpris utifrån inköpspriset samt beräknar produktionstid, inköpskostnad, overheadkostnader och självklart marginalen per del i kalkylen.

Så ser kalkylprogrammet ut.
Molnbaserat program

Kalkylprogrammet, som snart släpps i sin tredje version, är en molnbaserad tjänst i vilken användaren kan få fram vilka priser som är rimliga i förhållande till ett flertal olika variabler. Till exempel färg, trycktid, efterbehandling, energiförbrukning, personalkostnader och hyra.

– Man kan också koppla en kund till en specifik person på företaget så att det blir mer personligt för kunden vid återkoppling. Programmet håller ordning på om det är en viktig kund, så man kan få en påminnelse att kontakta personen om detta inte gjorts på ett tag.

Öppnar upp för flera branscher

Den nya plattformen, Zeloso 3.0, har demotestats nu under våren. Tanken är att det ska breddas för flera branscher, efter visat intresse från bland annat städ- och cateringbranschen. Enligt Björn finns det här, likt den grafiska branschen, flera olika variabler att ta hänsyn till vid uträkning av pris.

– Det är inte uppbyggt med fasta kalkylblad nu som det varit tidigare och inte heller för en och samma typ av produktion. Nu bygger man kalkyler i Excel-känsla men varje produkt eller del produktionen kan beräknas utifrån olika kalkylsätt beroende på användningsområde och funktion.

Enligt Björn blir resultatet en väl beräknad länkoffert som kunden kan besvara eller direkt beställa utifrån. Denna inkluderar en arbetsorder med produktionstider, följesedel samt olika bekräftelser till kunden som underlättar produktionen och faktureringen.

– Vinsten är att företaget som använder Zeloso blir effektivare och får full koll på sina kalkyler och kostnader. En säljare blir upp till 30 procent effektivare i sin dagliga hantering av kunder, kalkyler, offerter och orders. Zeloso blev så bra att jag nu vill dela med mig av detta till andra. Det blir inga krångliga avtal eller bindningstider på användarlicenserna för sådant avskyr jag. Är Zeloso inget för användaren så ska man inte ha kvar programmet. Zeloso ska vara en ambitiös vän och resurs inte en kostnad, avslutar Björn Wahlberg.

Läs vidare

V-Tab har gått i konkurs

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda.
FotoJet-(64)

Ingen sammanslagning med PWA – SBPR kan läggas ner

Den kommunicerade sammanslagningen av profil- och promotionföreningarna SBPR och PWA är ingen sammanslagning. Rent teknisk kan SBPR läggas ner samtidigt som PWA byter namn och öppnar upp för en ny typ av medlemmar. 
Roger-Nilsson

Ett verktyg för skyltföretagets alla processer

Det belgiska mjukvaruföretaget Dataline Solutions har utvecklat den modulära mjukvaran Multiline för att hantera alla funktioner hos ett skyltföretag, eller något annat grafiskt företag för den delen.
Jef_Stoffels

Spill blir helt nya produkter med Hexis nya satsning

Spill från material blir husisolering och pvc-rör när Hexis nya återvinningsprogram rullas ut i Europa. Under Fespa visar det franska företaget också en ny ultrastransparant folie och nya färger i serierna Bodyfence och Skintac.
_DSC0045

Senaste nytt

Mycket DTF men inte så mycket AI på FESPA

FESPA-mässan är slut för den här gången och förväntningarna inför Drupa ökar. Sign&Print pratade med Kim Harris på Vikiallo om vilka trender han såg på mässan.
Fespa

V-Tab har gått i konkurs

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda.
FotoJet-(64)

Ingen sammanslagning med PWA – SBPR kan läggas ner

Den kommunicerade sammanslagningen av profil- och promotionföreningarna SBPR och PWA är ingen sammanslagning. Rent teknisk kan SBPR läggas ner samtidigt som PWA byter namn och öppnar upp för en ny typ av medlemmar. 
Roger-Nilsson

Zünd visar automatisering med robotar

Robotarna blir allt mer avancerade och Zünds skyltlösningar erbjuder skylttillverkare betydande möjligheter till effektivitet.
zund-fespa_01