Kalkylprogram blev tryckeriets stöttepelare

PUBLICERAD: 25 juni 2019
UPPDATERAD: 14 november
Björn Wahlberg. Foto: Tommy Andersson / 63northphoto.se

Björn Wahlberg, vd på tryckeriet Grizzly, saknade ett bra kalkylprogram för den grafiska branschen. Nu, flera år senare, släpps Björns egenutvecklade program Zeloso i sin tredje version för alla i branschen.

Efter många år i den grafiska branschen fick Björn Wahlberg nog av att dagligen lägga mycket tid på att beräkna olika variabler i prislistor och Excel-ark för att få ett riktigt pris till sina kunder. Han bestämde sig då för att bygga ett eget kalkylsystem, Zeloso, som kunde hantera alla de variabler som tryckerier måste ta hänsyn till i sin produktion.

– Det finns så många variabler och det var svårt att få koll på hur lång tid allt tog och skulle kosta. Vi tröttnade på att inte ha ett verktyg för vår bransch så då tog vi fram den första versionen för 15 år sedan. Det har vi använt fram till nu och det har varit vår stöttepelare, berättar Björn Wahlberg, vd på det Östersundsbaserade tryckeriet Grizzly och tillägger:

– Det som är viktigt är att Zeloso är byggt efter mina 33 år i branschen och inte någon systemvetare. Det finns säkert andra kalkyl system på marknaden, men inget likadant vad jag vet. Programmet beräknar ett linjärt utpris utifrån inköpspriset samt beräknar produktionstid, inköpskostnad, overheadkostnader och självklart marginalen per del i kalkylen.

Så ser kalkylprogrammet ut.
Molnbaserat program

Kalkylprogrammet, som snart släpps i sin tredje version, är en molnbaserad tjänst i vilken användaren kan få fram vilka priser som är rimliga i förhållande till ett flertal olika variabler. Till exempel färg, trycktid, efterbehandling, energiförbrukning, personalkostnader och hyra.

– Man kan också koppla en kund till en specifik person på företaget så att det blir mer personligt för kunden vid återkoppling. Programmet håller ordning på om det är en viktig kund, så man kan få en påminnelse att kontakta personen om detta inte gjorts på ett tag.

Öppnar upp för flera branscher

Den nya plattformen, Zeloso 3.0, har demotestats nu under våren. Tanken är att det ska breddas för flera branscher, efter visat intresse från bland annat städ- och cateringbranschen. Enligt Björn finns det här, likt den grafiska branschen, flera olika variabler att ta hänsyn till vid uträkning av pris.

– Det är inte uppbyggt med fasta kalkylblad nu som det varit tidigare och inte heller för en och samma typ av produktion. Nu bygger man kalkyler i Excel-känsla men varje produkt eller del produktionen kan beräknas utifrån olika kalkylsätt beroende på användningsområde och funktion.

Enligt Björn blir resultatet en väl beräknad länkoffert som kunden kan besvara eller direkt beställa utifrån. Denna inkluderar en arbetsorder med produktionstider, följesedel samt olika bekräftelser till kunden som underlättar produktionen och faktureringen.

– Vinsten är att företaget som använder Zeloso blir effektivare och får full koll på sina kalkyler och kostnader. En säljare blir upp till 30 procent effektivare i sin dagliga hantering av kunder, kalkyler, offerter och orders. Zeloso blev så bra att jag nu vill dela med mig av detta till andra. Det blir inga krångliga avtal eller bindningstider på användarlicenserna för sådant avskyr jag. Är Zeloso inget för användaren så ska man inte ha kvar programmet. Zeloso ska vara en ambitiös vän och resurs inte en kostnad, avslutar Björn Wahlberg.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1