Valbart med blankt och matt

Hans Öberg, försäljningschef på Primotek ser många fördelar för nordiska kunder med den uppdaterade storformatsskrivaren Colorado 1650.

Hans Öberg, försäljningschef på Primotek ser många fördelar för nordiska kunder med den uppdaterade storformatsskrivaren Colorado 1650.

Primotek tar sig an försäljningen av Canons storformatsskrivare Colorado 1650 med uv-gel. Hans Öberg på Primotek berättar om förbättringarna i maskinen som han ser efterfrågas av kunder i Sverige.

Storformatsskrivaren Colorado 1640 skriver ut med uv-gel och lanserades för två år sedan. På Fespa visades nästa generation av maskinen upp med nya färdigheter. Maskinen placerar sig i mellanskiktet i rullsegmentet, och den nya modellen har namnet 1650.

– Jag tror det finns ett glapp mellan stora och små maskiner. Och den här maskinen kan göra mer än man tror och är utvecklad för att klara 24/7 produktion, säger Hans Öberg, försäljningschef på Primotek.

Kruxet med den första modellen har varit just när tryckaren vill skriva ut matt. Det är något många vill åt i Sverige, då ungefär hälften av all tryckproduktion i Sverige produceras med obestruket papper. Nu har det dock blivit ändring på detta.

– Med den nya maskinen kan du välja – att köra matt på blankt papper eller blankt på blankt eller matt på matt. Det gör att även fast du kör samma media så kan du få helt olika önskat resultat.

En annan uppdatering i maskinen är att det numera går att skriva ut i duplex. Bland annat öppnar det upp för skyltar i butiker och broschyrer och banderoller där man eftersöker tryck på två sidor.

– Det är en jättestor grej. Först kör du en sida och sedan vänder du bara på den. Sedan är det väldigt bra passning – en millimeter på tio meter.

En tredje punkt är utvecklingen av uv-gelen.

– Uv-gelen har tidigare varit så hård att när du ska sträcka mediet efter tryckningen så spricker färgen. Nu är den tänjbar. Har du tio centimeter så kan du dra ut färgen 18 centimeter utan att den spricker. Du kan göra det mesta när det kommer till att foliera bilar.

På Fespa kopplades Colorado 1650 ihop med en efterbehandlingsutrustning från Fotoba som skär automatiskt.

På Fespa kopplades Colorado 1650 ihop med en efterbehandlingsutrustning från Fotoba som skär automatiskt.

Andra uv-maskiner härdar direkt när bläcket hamnar på papperet. Coloradons uv-gel ligger och flyter ovanpå, vilket gör att härdningen kan ske senare.

– När du kör matt så härdar den direkt när bläcket landar, och ger en matt effekt. Så ju tidigare du härdar desto mer matthet får du.

Andra fördelar är att maskinen har helautomatisk laddning av papper, och är snabb och driftsäker. Printhastigheten är samma som tidigare – från 20 upp till 157 kvadratmeter i timmen, med hög kvalitet runt 40.

På Fespa kunde besökarna få se ett likhetstecken mellan Coloradon och Fotobas efterbehandlingsutrustning som skär automatiskt.

– Vi pushar för maskinen nu, så efter sommaren hoppas jag att vi kan leverera de första maskinerna.

Det officiella priset för Colorado 1650 är 550 000 kronor. Utsikterna rent försäljningsmässigt ser goda ut.

– Vi vet att vi har jättemånga som är intresserade av maskinen, säger han och tillägger:

– Den öppnar upp för en intressant marknad för det här att kunna köra en mediatyp både matt och blankt. Det tror jag Canon är ganska ensamma om att göra.

Återförsäljaren Primotek vilar på tre ben – affärssystemet Haikom, Xerox produkter och storformatsmaskiner från Canon och Epson. På mässan Sign&Print Scandinavia gav företaget en förhandsvisning om möjligheterna i den uppdaterade programvaran Haikom 3.0. Själva lanseringen, där kunderna fick möjlighet att beställa uppgradering av programvaran, kom lagom till Fespa.

– Sedan mässan och nu så har vi byggt om hela användargränssnittet för hur man bygger upp, sätter ordrarna och beräknar. Det ser helt annorlunda ut nu. Det vi inte har klart är planeringen, digitala arbetsordrar och faktureringen. Men många vill också sköta faktureringen separat.

När kommer alla bitar vara på plats?

– Vi har inte satt något datum, men vi hoppas att det är klart i höst.

Hans Öberg säger att han är övertygad om att de företag som lyckas upprätthålla produktionen och göra fler saker med färre människor kommer att tjäna mer pengar.

– Jag upplever att det svåra med Haikom till skillnad från andra affärssystem på marknaden, är att alla kanske inte förstår är att vi har både produktionfilerna och arbetsstyrningen i ett. Hos oss sitter hela flödet ihop. Alla andra system har det parallellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *