Seminarier om bioplast:”Det finns stor okunskap”

PUBLICERAD: 20 augusti 2019
UPPDATERAD: 20 augusti
Hans Friedsam och Nordisk Bioplastförening arrangerar seminarier i höst om bioplast i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

Nordisk Bioplastförening satsar på att öka kunskapen om plast som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror.

– Jämfört med de traditionella plastmaterialen är bioplasterna unga material och det finns stor okunskap, säger ordföranden Hans Friedsam.

Temat lyder Bioplastics – it’s a better choice och seminarierna hålls Helsingfors, Stockholm och Oslo i september. Nordisk Bioplastförening (NBF) som i dag samlar ett 60-tal företag vill gjuta nytt blod i debatten om plast och plastförpackningar som diskuteras flitigt i media, bland allmänheten och bland forskare där plastens existensberättigande står i fokus.

– Plastmaterialen utsätts för närvarande för mycket kritik, oftast ogrundad sådan, mycket av kritiken bygger på ren okunskap. Samhället är i högsta grad beroende av plasterna för att fungera, men vi menar att det finns bättre alternativ i bioplasterna, säger Hans Friedsam, ordförande i Nordisk Bioplastförening.

Att plast, som slängs i naturen, skräpar ner är ett faktum, liksom att stora mängder plastavfall flyter omkring i världshaven, skriver föreningen. Men att förbjuda plasten helt menar de inte skulle gå att genomföra i samhället. Plastmaterialen behövs inom många områden, inte minst till förpackningar och vägen att gå bör istället vara att effektivisera produktionen, skapa bättre hållbarhet och inte minst återvinna.

NBF menar att en satsning på förnyelsebara råvarukällor, för att minska användningen av fossila resurser, istället är rätt väg att gå. Bioplaster är i stark utveckling och kommer att växa ännu starkare i framtiden då det är ett bättre val, enligt föreningen.

– Jämfört med de traditionella plastmaterialen är bioplasterna unga material och det finns stor okunskap. Vi jobbar intensivt med att sprida kunskap och våra seminarier i Stockholm, Helsingfors och Oslo är exempel på det. I början av nästa år är det dags för Köpenhamn.

Seminarierna ska bland annat ge svar på vad som döljer sig bakom begreppet bioplaster, dess egenskaper och om de alltid är komposterbara eller nedbrytbara. I talarlistan finns både tillverkare, konverterare och användare. Representanterna på plats kommer bland annat från European Bioplastics, BASF, FKuR, Iggesund Paperboard och Stora Enso, TÜV Austria Belgium, Hexpol, Arctic Biomaterials Oy, Greenway Denmark, Novamont, NATY AB och Scanfill.

Helsingfors intas 10 september, dagen efter Stockholm, och avslutningen sker i Oslo den 12 september.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper