Så mår bokmarknaden

PUBLICERAD: 6 september 2019
UPPDATERAD: 6 september

När intåget med e-böcker startade var det många som intog en skeptisk hållning till den fysiska boken och såg den som ett minne blott inom en snar framtid. Och minsann, det är ett faktum att tryckta böcker har tappat marknadsandelar i vissa segment. Men det finns också tecken på ljusglimtar för pappersboken, visar siffror som sammanställts i Müller Martinis tidning Panorama. Framtiden är dock fortfarande oviss om vi i framtiden om vi kommer låta texten i en roman flöda på en läsplatta, i smartphonen eller på papper.

Faksimil från tidningen Panorama som visar antalet miljoner tryckta böcker mellan åren 2012-2018.

I USA står e-boksförsäljningen för cirka 19 procent av hela landets bokmarknad. Å andra sidan föll försäljningen i USA av e-böcker med 10 procent på ett år. I takt med den utvecklingen så steg antalet sålda böcker i USA med hårda och mjuka pärmar med åtta miljoner exemplar, till totalt 695 miljoner, enligt siffror från USA-baserade Statista Research Department. Det genererade en total försäljning om 10,3 miljarder amerikanska dollar för bokbranschen.

Positivt för pappersboken

Även i Storbritannien ses positiva effekter för pappersboken. Enligt bokförsäljningsobservatören Nielsen Bookscan ökade bokmarknaden under 2018 med 0,3 procent till 191 miljoner sålda exemplar. En ökad omsättning med 34 miljoner brittiska pund med totalen 1,63 miljarder för 2018. Därtill har sammanslutningen The Booksellers Association noterat en en ökning hos självständiga lokala bokhandlare i kontrast till de stora butikskedjorna.

E-bok och tryckt bok

I Tyskland och Frankrike har försäljningen av e-böcker under ett antal år stagnerat runt 6-7 procent. Den förutfattade meningen uteblev, att smart phone-appar och e-böcker skulle öka. Istället står tryckt papper och digitalt sida vid sida, och snarare får läsaren två valmöjligheter, e-bok eller bok.

Den ansedda affärstidningen The Economist beskrev nyligen marknaden för utgivning av fysiska böcker med ord som högpresterande, hållbar och anpassningsbar, och anger källan BookMap och deras studie genomförd 2017. Som argument lägger de fram att den globala bokmarknaden med en försäljning om 122 miljarder dollar omsätter tre gånger så mycket som musikindustrin.

Finns stora utmaningar

Så, det finns positiva vibbar för den tryckta boken. Däremot står hela produktionskedjan av böcker för massiva utmaningar – trenden med små volymer ner till beställningar i enstyck. Det är böcker on demand som ska bakas ner i effektiva flöden, vilket bara är möjligt med digital tryckproduktion.

För närvarande är 10 procent av alla tryckta böcker i Europa producerade med digitaltrycksmaskiner. Digitaltrycksvolymerna, i svartvitt och färg, förväntas växa med 15 procent årligen fram till 2022. Det enligt marknadsundersökningen Market Overview Report-Caslon från 2017, framtagen av Western Europe Production Digital Printing.

 

Om bokmarknaden

2017 var den totala försäljningen av böcker 122 miljarder dollar på den globala bokmarknaden.

695 miljoner böcker trycktes i USA under 2018 – åtta miljoner mer än föregående året.

10 procent av alla böcker produceras med digitaltryck.

Källa: Tidningen Panorama som ges ut av Müller Martini.

 

Läs vidare

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg