Så mår bokmarknaden

När intåget med e-böcker startade var det många som intog en skeptisk hållning till den fysiska boken och såg den som ett minne blott inom en snar framtid. Och minsann, det är ett faktum att tryckta böcker har tappat marknadsandelar i vissa segment. Men det finns också tecken på ljusglimtar för pappersboken, visar siffror som sammanställts i Müller Martinis tidning Panorama. Framtiden är dock fortfarande oviss om vi i framtiden om vi kommer låta texten i en roman flöda på en läsplatta, i smartphonen eller på papper.

Faksimil från tidningen Panorama som visar antalet miljoner tryckta böcker mellan åren 2012-2018.

I USA står e-boksförsäljningen för cirka 19 procent av hela landets bokmarknad. Å andra sidan föll försäljningen i USA av e-böcker med 10 procent på ett år. I takt med den utvecklingen så steg antalet sålda böcker i USA med hårda och mjuka pärmar med åtta miljoner exemplar, till totalt 695 miljoner, enligt siffror från USA-baserade Statista Research Department. Det genererade en total försäljning om 10,3 miljarder amerikanska dollar för bokbranschen.

Positivt för pappersboken

Även i Storbritannien ses positiva effekter för pappersboken. Enligt bokförsäljningsobservatören Nielsen Bookscan ökade bokmarknaden under 2018 med 0,3 procent till 191 miljoner sålda exemplar. En ökad omsättning med 34 miljoner brittiska pund med totalen 1,63 miljarder för 2018. Därtill har sammanslutningen The Booksellers Association noterat en en ökning hos självständiga lokala bokhandlare i kontrast till de stora butikskedjorna.

E-bok och tryckt bok

I Tyskland och Frankrike har försäljningen av e-böcker under ett antal år stagnerat runt 6-7 procent. Den förutfattade meningen uteblev, att smart phone-appar och e-böcker skulle öka. Istället står tryckt papper och digitalt sida vid sida, och snarare får läsaren två valmöjligheter, e-bok eller bok.

Den ansedda affärstidningen The Economist beskrev nyligen marknaden för utgivning av fysiska böcker med ord som högpresterande, hållbar och anpassningsbar, och anger källan BookMap och deras studie genomförd 2017. Som argument lägger de fram att den globala bokmarknaden med en försäljning om 122 miljarder dollar omsätter tre gånger så mycket som musikindustrin.

Finns stora utmaningar

Så, det finns positiva vibbar för den tryckta boken. Däremot står hela produktionskedjan av böcker för massiva utmaningar – trenden med små volymer ner till beställningar i enstyck. Det är böcker on demand som ska bakas ner i effektiva flöden, vilket bara är möjligt med digital tryckproduktion.

För närvarande är 10 procent av alla tryckta böcker i Europa producerade med digitaltrycksmaskiner. Digitaltrycksvolymerna, i svartvitt och färg, förväntas växa med 15 procent årligen fram till 2022. Det enligt marknadsundersökningen Market Overview Report-Caslon från 2017, framtagen av Western Europe Production Digital Printing.

 

Om bokmarknaden

2017 var den totala försäljningen av böcker 122 miljarder dollar på den globala bokmarknaden.

695 miljoner böcker trycktes i USA under 2018 – åtta miljoner mer än föregående året.

10 procent av alla böcker produceras med digitaltryck.

Källa: Tidningen Panorama som ges ut av Müller Martini.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: