Så mår bokmarknaden

PUBLICERAD: 6 september 2019
UPPDATERAD: 6 september

När intåget med e-böcker startade var det många som intog en skeptisk hållning till den fysiska boken och såg den som ett minne blott inom en snar framtid. Och minsann, det är ett faktum att tryckta böcker har tappat marknadsandelar i vissa segment. Men det finns också tecken på ljusglimtar för pappersboken, visar siffror som sammanställts i Müller Martinis tidning Panorama. Framtiden är dock fortfarande oviss om vi i framtiden om vi kommer låta texten i en roman flöda på en läsplatta, i smartphonen eller på papper.

Faksimil från tidningen Panorama som visar antalet miljoner tryckta böcker mellan åren 2012-2018.

I USA står e-boksförsäljningen för cirka 19 procent av hela landets bokmarknad. Å andra sidan föll försäljningen i USA av e-böcker med 10 procent på ett år. I takt med den utvecklingen så steg antalet sålda böcker i USA med hårda och mjuka pärmar med åtta miljoner exemplar, till totalt 695 miljoner, enligt siffror från USA-baserade Statista Research Department. Det genererade en total försäljning om 10,3 miljarder amerikanska dollar för bokbranschen.

Positivt för pappersboken

Även i Storbritannien ses positiva effekter för pappersboken. Enligt bokförsäljningsobservatören Nielsen Bookscan ökade bokmarknaden under 2018 med 0,3 procent till 191 miljoner sålda exemplar. En ökad omsättning med 34 miljoner brittiska pund med totalen 1,63 miljarder för 2018. Därtill har sammanslutningen The Booksellers Association noterat en en ökning hos självständiga lokala bokhandlare i kontrast till de stora butikskedjorna.

E-bok och tryckt bok

I Tyskland och Frankrike har försäljningen av e-böcker under ett antal år stagnerat runt 6-7 procent. Den förutfattade meningen uteblev, att smart phone-appar och e-böcker skulle öka. Istället står tryckt papper och digitalt sida vid sida, och snarare får läsaren två valmöjligheter, e-bok eller bok.

Den ansedda affärstidningen The Economist beskrev nyligen marknaden för utgivning av fysiska böcker med ord som högpresterande, hållbar och anpassningsbar, och anger källan BookMap och deras studie genomförd 2017. Som argument lägger de fram att den globala bokmarknaden med en försäljning om 122 miljarder dollar omsätter tre gånger så mycket som musikindustrin.

Finns stora utmaningar

Så, det finns positiva vibbar för den tryckta boken. Däremot står hela produktionskedjan av böcker för massiva utmaningar – trenden med små volymer ner till beställningar i enstyck. Det är böcker on demand som ska bakas ner i effektiva flöden, vilket bara är möjligt med digital tryckproduktion.

För närvarande är 10 procent av alla tryckta böcker i Europa producerade med digitaltrycksmaskiner. Digitaltrycksvolymerna, i svartvitt och färg, förväntas växa med 15 procent årligen fram till 2022. Det enligt marknadsundersökningen Market Overview Report-Caslon från 2017, framtagen av Western Europe Production Digital Printing.

 

Om bokmarknaden

2017 var den totala försäljningen av böcker 122 miljarder dollar på den globala bokmarknaden.

695 miljoner böcker trycktes i USA under 2018 – åtta miljoner mer än föregående året.

10 procent av alla böcker produceras med digitaltryck.

Källa: Tidningen Panorama som ges ut av Müller Martini.

 

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)