Gop ser fortsatt tillväxt för plast

Över tusen plastprodukter finns på Gop:s lager i Kungsbacka, Stockholm, Norge och Danmark. Plasterna har mycket olika egenskaper. Det är viktigt att tryckeriet snabbt kan få tag i precis rätt produkt. Här finns många olika sorter, dessutom även metallskivor med en plastkärna, berättar vd:n Petra Carnbäck.

Över tusen plastprodukter finns på Gop:s lager i Kungsbacka, Stockholm, Norge och Danmark. Plasterna har mycket olika egenskaper. Det är viktigt att tryckeriet snabbt kan få tag i precis rätt produkt. Här finns många olika sorter, dessutom även metallskivor med en plastkärna, berättar vd:n Petra Carnbäck.

Plast är ett omdebatterat material som absolut ligger i hetluften. Vi träffade familje-företaget Gop i Kungsbacka, för att prata om hur de ser på plastanvändningen över tid, och deras uppdrag som plastleverantör för att driva utvecklingen framåt av hållbara plastprodukter som värnar om klimat och miljö.

En person som levt hela sitt liv med plast är Gop:s vd Petra Carnbäck. Hon är andra generationens vd i det 51 år gamla Kungsbackaföretaget. Skandinavien är det största verksamhetsområdet och tryckerier samt den grafiska branschen är en stor kundgrupp. Kundbasen är bred, bland kunderna finns även arkitekter, skylttillverkare och hela byggsektorn som använder Gop:s produkter. Årligen omsätter de över 400 miljoner kronor. Det räcker för att driva en stor lagerhall i Kungsbacka samt lager i Stockholm, Norge och Danmark. Varorna går ut löpande hela dagarna.

Petra Carnbäck lyfter fram polypropylen, även kallad PP, som ett bra material att trycka på. Efterfrågan på PP har ökat stadigt de senaste åren, något som till stor del beror på att materialet har lägre miljöpåverkan än många andra plaster och substitut.

Tillverkningen av PP är en energisnål process med låga utsläppsnivåer. Gop:s PP-material tillverkas dessutom från 10–30 procent återvunnet material. Materialet har låg vikt, något som sparar in på både transportkostnader och utsläpp. Att PP är 100 procent återvinningsbart är en stor fördel för många av företagets kunder då materialet kan återvinnas upp till sju gånger. Vid förbränning bildas endast koldioxid och vatten.

Elektrisk process fäster färgen

För att färgen enklare ska fästa på PP behöver man se till så att materialet är Coronabehandlat. Det görs på fabriken eller direkt på tryckeriet. Coronabehandlingen är en elektrisk process som gör att färgen fäster bättre på skivorna. Petra Carnbäck tillägger att åtgången färg kan minskas med upp till 30 procent jämfört med alternativa material. PP kräver därmed ingen för- eller efterbehandling som är skadlig för miljön.

– Polypropen har vi framför allt i ark, både i tunna folier och sandwichkonstruktion. Men nu finns det metoder att även leverera den i rulle och vi vet att det är något som tryckerierna efterlyser. Det skulle nämligen snabba upp deras arbete om de kunde trycka rulle till rulle och skära upp efteråt, säger Petra Carnbäck.

Allt sågas eller fräses ner så att tryckerierna får det i precis rätt format från Gop.

Allt sågas eller fräses ner så att tryckerierna får det i precis rätt format från Gop.

För utomhusbruk använder sig tryckerierna främst av akryl och polyvinylklorid (PVC). Rätt använd och omhändertagen efter bruk är det otroligt användbart tack vare materialets långa hållbarhet och låga vikt. Materialet går mycket bra att återvinna, men bör inte förbrännas eftersom det då frigörs skadliga gaser.

Infärgade plaster kan fås i provbitar, som lätt tas med ut till kund.

Infärgade plaster kan fås i provbitar, som lätt tas med ut till kund.

De produkter med störst efterfrågan är akryl och polykarbonat, säger Petra Carnbäck. Det är slagtåliga material med hög ljustransmission som används i en mängd olika sammanhang. Till exempel som hockeyrinkar, ljusskyltar eller ljusgenomsläpp i arkitektoniska byggnader.

Olika plaster med olika egenskaper

När vi pratar slår det mig så många olika plaster det finns, med olika egenskaper. För Gop gäller det att hålla väldigt många olika produkter i lager. Då kan rätt produkt skickas till tryckerierna, utan att dessa själva behöver hålla reda på vad som ska användas till den enskilda ordern. Ringer de Gop och beskriver utmaningen, så vägleder säljarna kunden till rätt material beroende på funktion och ändamål.

– Plasten ska många gånger fylla funktioner som slutkunden inte tänkt på att kräva. Vår uppgift är att ständigt lyssna på marknadens varierande behov och se till att ha produkter hemma, som tillgodoser det. Vi säljer till tryckeriet, som ska kunna lita på vår rådgivning. Ibland kontaktas vi också direkt av en butikskedja, som vill fråga oss direkt. Men när det sedan blir affär, så vill vi alltid gå genom ett tryckeri.

– Vi letar nyheter och vill hela tiden leverera det optimala. Vi lagerhåller också – både i Kungsbacka, Stockholm, Norge och Danmark. Närheten till kund är en styrka som vi har. Och i dagsläget fungerar affärsmodellen. Det är dock extremt otympligt gods att transportera. Även om produkterna har ett högt värde så är frakterna en stor del av vår kunds kostnad. Det är både för att transportsektorn är överhettad och för att de stora skivorna i många fall inte ryms på standardpallar. Vissa skivor och rullar kan inte alls åka på pall. Och kan man inte lasta på pall så blir det flakmeter. 

Där vinner vi på att ha lager så nära våra kunder. Vi har inga egna bilar, utan arbetar med ett flertal partner för att täcka hela Skandinavien. Logistiken, flödena, är jätteviktiga för oss. Vi är så starka där, så vi kan sälja skivvis. Du köper bara precis så många skivor som du behöver. Gop köper framför allt sina plaster från europeiska tillverkare. I Tyskland, Frankrike och Italien ligger de största tillverkarna. En del kommer också från Polen och USA. Man skiljer mellan folier (max en millimeter) och skivor (över en millimeter tjocka).

Attraktivt med bioplast

Jag frågar Petra Carnbäck om hur de ser på bioplasterna. Samtidigt som vi även framöver ser en tillväxt i förbrukningen av plaster, så ökar intresset för plaster som tillverkats på bas av sockerrör, majs och cellulosa.

– Vi är absolut öppna för bioplaster, plast är ett spännande material som utvecklas och förändras med vår tid. Det är viktigt att skilja mellan engångsartiklar i plast som människan sprider i naturen, och plaster som används för att skapa mervärden i samhället. Jag kan inte sia om framtiden.

Stora skivor ger otympliga transporter. Därför är det bra att ha lager nära kunderna, säger Petra Carnbäck.

Stora skivor ger otympliga transporter. Därför är det bra att ha lager nära kunderna, säger Petra Carnbäck.

– Men vår affärsidé är att leverera plasthalvfabrikat, så vi är mycket uppmärksamma på hur den utvecklar sig. Inom vårt kärnområde har vi ännu inte hittat något biomaterial som uppfyller våra högt ställda krav på funktion och kvalitet, som kan ersätta något av våra befintliga material.

– Miljöaspekten är numera alltid ett av kriterierna när vi tar in nya produkter, och vi ska driva det så långt vi kan. Hållbara produkter handlar för oss inte bara om huruvida materialen är återvunna eller går att återvinna. Vi måste se till hela livscykeln med till exempel råvaror, effektiva produktionsprocesser, transporter och livslängd. Plast är ett spännande material som fortsätter att utvecklas och som ger oss bra förutsättningar till att skapa långsiktiga och hållbara produkter, avslutar Petra Carnbäck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: 

Djupdyk i textiltryck

För tio år sedan var marginalerna högre på storformatstryck. Billigare och mer produktiva maskiner, billigare bläck och fler material har dock bidragit till att tryckerierna kunnat följa med i priskonkurrensen. Inget pekar heller på annat än att kostnaden för att producera kommer att fortsätta minska, i takt med att volymerna ökar. Nu kommer dessutom möjligheten att gå in på helt nya områden – som till exempel att trycka på textil. Det ska vi fördjupa oss i här.

Publicerat av: