Första single pass-maskinen får klartecken från Fogra

Fogras prepress-ledare Andreas Kraushaar och Josep Marin Felipe, marknadsförings- och produktansvarig för EFI Nozomi.

EFI:s stora inkjetmaskin som spottar ur sig wellpappskivor med single pass-teknik certifieras av Fogra. Det är första gången någonsin att utskrifter i ett pass på wellpapp uppfyller organisationens tuffa krav på kontinuitet i tryckkvaliteten.

Ett dilemma med single pass-tekniker är vanligen att det tummas på stabiliteten i tryckkvaliteten – utskrifterna blir ojämna. Ett företag som verkar ha knäckt koden är EFI. Det menar i alla fall den grafiska forskningsorganisationen Fogra som ger EFI och företagets långa inkjetbjässe med led-härdning kompatibilitet med deras högt uppsatta standarder. Fogra-organisationen titulerar EFI:s maskin med certifieringen Process Standard Digital Print Check (PSD).

Testades i somras

Testkörningen av maskinen genomfördes i Spanien i somras på EFI:s anläggning för industriella skrivare. Fogras prepress-chef Andreas Kraushaar och hans forskningsteam synade såväl processkontroll, tryckkvaliteten och hela arbetsflödet. Skrivaren klarade alla tester och krav – både Fogra39-standarden samt GRACoL/ SWOP-standarden från den amerikanska branschorganisationen Idealliance.

– EFI har varit en aktiv medlem i Fogra i många år och bidragit till utvecklingen av Fogra Process Standard Digital, säger Kraushaar i ett pressmeddelande och tillägger att han därför inte är förvånad över att Nozomi C1800 klarade de uppsatta kriterierna.

75 meter i minuten

José Luis Ramón Moreno, vice president och general manager för EFI:s affärsområde Industrial Printing, framför Nozomi C1800.

Nozomi C18000 är utvecklad för att printa på wellpapp och kartong i hög hastighet, och gör så tack vare single pass-teknik. Körhastigheten på maskinen som skriver ut med sex färger plus vit är upp till 75 meter per minut. Med PSD-certifieringen får EFI ett erkännande om tillförlitlighet och kvalitet ut mot kunder på marknaden.

Självförtroende hos kunderna

José Luis Ramón Moreno, vice president och general manager för EFI:s affärsområde Industrial Printing, säger att certifieringen återigen visar att EFI levererar överlägsen kvalitet som ger kunder ett självförtroende i deras dagliga verksamhet:

– Detta certifikat säkerställer att uteffekten i Nozomi C18000 uppfyller wellpappkundernas förväntningar inom förpacknings- och displayindustrin när det gäller färgomfång, pålitlighet, precision och repeterbarhet.

Sign&Print har tidigare bland annat skrivit om den allra första installationen av Nozomi i Europa som gjordes hos wellpapptillverkaren Rafael Hinojosa i Spanien 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *