Bråda dagar i Riga

Plockmatic Riga Days har utvecklat sig till ett event där återförsäljare från den rysktalande världen kommer för att se vad de kan ha med sig ut till kunderna. Och nordiska och baltiska kunder passar samtidigt på att se vad som är nytt.

 

Betydelsen av den här mässan kan inte nog betonas. I fjol var svenska ambassadören här för att visa sitt stöd. Några år tidigare var Kungen här. Så för skandinaviska tillverkare är det en viktig möjlighet för att träffa kunder.

Heidelberg satsade i år på att visa möjligheterna med nätbaserade lösningar.

Heidelberg satsade i år på att visa möjligheterna med nätbaserade lösningar.

Heidelberg satsar på nätet

Heidelberg berättar gärna om sin e-shop där idén är att alla material fungerar bra ihop. Om en tryckare köper plåtar, färg, gummidukar och andra tillbehör så får de samtidigt garanti för att det här passar bra ihop.

Heidelberg visar även Prinect, som nu gjorts om helt. Här finns verktyg för allt från att ta emot och planera ordrar till kvalitetskoll under tryckning och ekonomiska rapporter och produktionsplanering.

Nytt är att även små företag kan köpa en nätbaserad version – och sedan bara betalar månadsvis för de moduler som de faktiskt använt. Man kan med andra ord mjukstarta och sedan ta till fler och fler verktyg i takt med att man växer.

Hexis fokuserar på folier

Hexis jobbar i Baltikum tillsammans med Sesoma. De senare trycker ut folier i sina Mutohmaskiner. Dessa monteras sedan på en bil av Hexis medarbetare.

Hexis pratar också gärna om hela kollektionen med interiörfolie. Mängder av golvfolie finns med olika känsla, liksom folier för badrum, kök och möbler. Till Riga hade Hexis tagit med exempel på flera hundra olika folier.

 

Hexis hade full fokus på folier i den färgglada montern.

Hexis hade full fokus på folier i den färgglada montern.

Plockmatic presenterar ny maskin

Efter att ha talat om det i många år så är den nu klar – Plockmatics maskin för att göra broschyrer i liggande A4. BM 5000 heter den nya serien, som kan användas för att göra allt från A6 till liggande A3.

– Det här är en helt ny värld för SRA3-tryckerierna, säger Mikael Bryske hos Plockmatic. Arken ska ju nu vara upp till 64 centimeter långa och ha motsatt fiberriktning. Så investeringen i de här maskinerna innebär också att tryckeriet förmodligen behöver investera i en bredare skärmaskin. De digitala tryckpressarna har i många fall kunna trycka de här längre arken sedan flera år tillbaka.

– Jag räknar med att Drupa nästa år kommer att innebära en explosion av maskiner som erbjuder liggande A4. Eftersom de ju samtidigt också klarar stående A4, så betyder det att vi får maskiner som kan köra tjusiga kataloger med sidor som är 30 x 30 centimeter.

 

 

Precis som för Plockmatics 3000-serie så klarar den nya serien att klamra genom maximalt 50 ark – vilket ger 200 sidor. Den färdigfalsade tjockleken får dock inte överstiga 10 millimeter. Men när detta sedan pressas i en fyrkantsrygg – vilket ingår i BM 5000 – så betyder det att mycket bokproduktion nu kan skapas utan lim i ryggen.

Sidoskär görs av de färdigtryckta arken och när häftet är samlat så framkantstrimmas det. Det gör att jag kan trycka till kant på alla sidor och sedan efterbehandla det i den nya Plockmaticmaskinen.

– Ungefär hälften av våra maskiner säljs som stand-alone och hälften hopkopplade med skrivare, säger koncernchef Jan Marstorp.

Redan nu kan du köpa en stand-alone maskin. På Drupa i juni nästa år kommer du troligen att få se den integrerad med alla de stora printerleverantörernas maskiner.

Konica Minolta visar etikettmaskin

AccurioLabel 230 är Konica Minoltas etikettmaskin. Den står och producerar för fullt på mässan i Riga. Michael Molbæk från huvudkontoret i Tyskland fanns på plats för att träffa kunder och berätta om en i hans ögon mycket robust maskin som är relevant för hela den rysktalande världen. Ukrainare, vitryssar, ryssar och besökare ända från bortre Asien kom till Riga för att titta på maskinen.

Rollsrollers grundare Göran Johansson visade upp en maskin med extra allt.

Rollsroller med extra allt

Rollsroller har satt ihop en maskin med extra allt och placerat hos Plockmatic i Riga. Grundaren Göran Johansson visar hur här finns en fast monterad slicer som skär rullen i början. Sedan är traversen utrustad med antistatutrustning för att ta bort statisk elektricitet, som drar till sig hår och damm.

En särskild ställning för laminat gör det lätt att använda Rollsroller för att pressa laminat på folien innan den kanske sedan pressas på slutprodukten – som kan vara en aluminiumskylt, plexiglas eller annat som en skylttillverkare behöver.

Mattias Erlandsson till höger är på plats i Omikais monter för att möta kunder från hela världen.

Mattias Erlandsson, till höger, var på plats i Omikais monter för att möta kunder från hela världen.

Omikai vidgar vyer

Omikai finns nu översatt till sex språk och växer snabbt. Mattias Erlandsson träffar nu de baltiska kunderna men diskuterar också gärna med återförsäljare från övriga världen.

– Efter stora, initiala utvecklingskostnader är vi nu ett företag med positivt kassaflöde, samtidigt som vi fortsätter att växa. Finland har varit väldigt bra och jag kom direkt från utbildning där till Riga.

Rudolf Hladik från Comagrav till vänster tillsammans med Plockmatics Mikael Bryske.

Rudolf Hladik från Comagrav till vänster tillsammans med Plockmatics Mikael Bryske.

Comagrav visar bredd

Comagrav gör maskiner till den tjeckiska maskinindustrin. De ska hålla för produktion dygnet runt. Det gäller också det skär- och fräsbord som de utvecklat för Plockmatic. 60 millimeter höga objekt kan skäras.

– Och fräsning görs både i trä, plast och aluminium, säger Rudolf Hladik och visar för Plockmatics Mikael Bryske hur en perfekt rundad aluminiumprofil ser ut. Den har inte behövt efterslipas utan kunde användas direkt från skärbordet.

– Bordet vi har med oss i Riga är 170 centimeter brett, men vi gör dem upp till 340 centimeter breda. I längden kan de vara fem meter. Gemensamt för alla borden är att de själva kan byta skärverktyg automatiskt.

Storformat hos Sesoma

Sesoma har med Mutoh XpertJet 1682 SR storformatskrivare med 160 centimeter bredd. De har också textilprintern Texjet, som på mässan användes för att producera t-tröjor.

 

Du kan läsa mer om mässan och dess utställare här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *