Marabu höll öppet hus

PUBLICERAD: 24 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 oktober
– När jag senast hade genomgång på fabriken, så hade vi 1,5 dags undervisning om kemi och hur olika material reagerar vid kontakt. Marabu är väldigt noga när det gäller säkerhet och kemiska ämnen, säger Marabu Scandinavias vd Lars Nilsson. På bilden är han i samtal med ledningen i Ottosson Screen.
– När jag senast hade genomgång på fabriken, så hade vi 1,5 dags undervisning om kemi och hur olika material reagerar vid kontakt. Marabu är väldigt noga när det gäller säkerhet och kemiska ämnen, säger Marabu Scandinavias vd Lars Nilsson. På bilden är han i samtal med ledningen i Ottosson Screen.

Godkänd livsmedelsfärg i Roland DG:s storformatskrivare och möjlighet att skriva ut trafikskyltar 3M-certifierat i OKI:s förhållandevis billiga skrivare. Det var ett par av publikdragarna när Marabu traditionsenligt höll öppet hus.

Jari Tiihonen från OKI pratar om möjligheterna med att skriva ut trafikskyltar certifierat i OKI ColorPainter M-64s. Nu installeras ett par testmaskiner i Finland och Sverige. Efter nyår ska försöken utvärderas och den större försäljningen kan påbörjas.

[metaslider id=”206579″]

OKI presenterade också en möjlighet för att trycka på tyg. Först körs de fyra CMYK färgerna i OKI:s Pro 9541WT bordsskrivare. Sedan görs en screenram med hjälp av att trycka en stencil (Exostnecil eller Schockline). Denna används för att framställa en screenram. Sedan screenas vit färg med fyra procent lim ovanpå det transferpapper som nyss trycktes med fyra färger i Pro 9541WT. När detta sedan transfereras över på en exempelvis en tröja, så hamnar den vita färgen med limmet underst och trycket är det jag ser.

– Fördelen med att göra så här är att du får ett otroligt starkt tryck. Du kan tvätta i både 60 och 90 grader, utan att trycket tar skada. Normalt sett får trycket inte tvättas i mer än 40 grader, säger Jari Tiihonen.

Marabu firade även 160 årsjubileum i samband med företagets öppet hus-dag.

Läs vidare

Fogra släpper färgstandard för textiltryck

Digitalt textiltryck omfattar ett antal olika marknadssegment, som främst skiljer sig åt i fråga om tillämpning, val av naturliga eller syntetiska textilier och motsvarande färgkategorier för bläckstråleskrivare.
fogra-forschung-Textil

Höstmöte med hett och kyligt studiebesök

Två företagsbesök stod på agendan när Fespa Sweden i oktober bjöd in till sitt sedvanliga höstmöte. Den här gången gick färden till Göteborg.
Fespa höstmöte 2

Byter till nattskift efter skyhöga elpriser

De skenande elpriserna i södra Sverige är en tuff utmaning för många företag. När Scandexpo i Höör såg kostnaderna rusa ställde man snabbt om från dag- till nattskift.
Scandexpo

Återtagstjänst ska göra det enklare för tryckerier att återvinna

Som en del i sitt hållbarhetsarbete erbjuder den skandinaviska plastleverantören Gop tjänsten återtag av gammalt kampanjmaterial av polypropylen.
gop-atertag-pp

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1