Marabu höll öppet hus

– När jag senast hade genomgång på fabriken, så hade vi 1,5 dags undervisning om kemi och hur olika material reagerar vid kontakt. Marabu är väldigt noga när det gäller säkerhet och kemiska ämnen, säger Marabu Scandinavias vd Lars Nilsson. På bilden är han i samtal med ledningen i Ottosson Screen.

– När jag senast hade genomgång på fabriken, så hade vi 1,5 dags undervisning om kemi och hur olika material reagerar vid kontakt. Marabu är väldigt noga när det gäller säkerhet och kemiska ämnen, säger Marabu Scandinavias vd Lars Nilsson. På bilden är han i samtal med ledningen i Ottosson Screen.

Godkänd livsmedelsfärg i Roland DG:s storformatskrivare och möjlighet att skriva ut trafikskyltar 3M-certifierat i OKI:s förhållandevis billiga skrivare. Det var ett par av publikdragarna när Marabu traditionsenligt höll öppet hus.

Jari Tiihonen från OKI pratar om möjligheterna med att skriva ut trafikskyltar certifierat i OKI ColorPainter M-64s. Nu installeras ett par testmaskiner i Finland och Sverige. Efter nyår ska försöken utvärderas och den större försäljningen kan påbörjas.

OKI presenterade också en möjlighet för att trycka på tyg. Först körs de fyra CMYK färgerna i OKI:s Pro 9541WT bordsskrivare. Sedan görs en screenram med hjälp av att trycka en stencil (Exostnecil eller Schockline). Denna används för att framställa en screenram. Sedan screenas vit färg med fyra procent lim ovanpå det transferpapper som nyss trycktes med fyra färger i Pro 9541WT. När detta sedan transfereras över på en exempelvis en tröja, så hamnar den vita färgen med limmet underst och trycket är det jag ser.

– Fördelen med att göra så här är att du får ett otroligt starkt tryck. Du kan tvätta i både 60 och 90 grader, utan att trycket tar skada. Normalt sett får trycket inte tvättas i mer än 40 grader, säger Jari Tiihonen.

Marabu firade även 160 årsjubileum i samband med företagets öppet hus-dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Första nordiska grafiska Corona rapporten

Danska grafiska organisationen Grakom (ej att förväxla med svenska Grafkom) presenterar de första siffrorna över hur medlemmarna har drabbats av Corona. I korthet kan sägas att de tappat en tredjedel av omsättningen under andra kvartalet. Skillnaderna är dock betydande. Medan leverantörer talar om närmast stillastående maskinförsäljning och promotionföretagen haft det mycket tufft, så har etikettillverkarna […]

Publicerat av: 

Fespa flyttar till Holland

Fespamässan flyttas än en gång. Fespa har haft ett besvärligt år. Först tvingades man ställa in årets mässa i Madrid, på grund av Corona. Sedan flyttade man mässan till oktober i år, då det bedömdes att det skulle vara säkrare. Fortfarande i Madrid. Nu har ett nytt beslut fattats. Nästa Fespamässa blir 9-12 mars 2021 […]

Publicerat av: