Filmolux – fler material för storformat

PUBLICERAD: 14 november 2019
UPPDATERAD: 14 november

Nu kommer det ut ett betydligt bredare sortiment från tyska Neschen på den skandinaviska marknaden. Företaget har beslutat att själva sälja produktserien Filmolux i Sverige och Norge.

Caroline Hederstedt och Johan Söderberg vill bredda kunskapen om Filmolux. Sverige och Norge ska skötas från Filmoluxs kontor i Stockholm.
Caroline Hederstedt och Johan Söderberg vill bredda kunskapen om Filmolux. Sverige och Norge ska skötas från Filmoluxs kontor i Stockholm.

Vi har redan återförsäljare i Sverige och Norge i form av Schneidler, SP-gruppen och Folie&Papper i Sverige samt Antalis och NG digital i Norge. Tanken är att vi med egen representation ska kunna stödja dessa leverantörer bättre, samtidigt som vi visar slutanvändarna att Filmolux har ett väldigt stort sortiment, berättar Caroline Hederstedt och Johan Söderberg, som utgör det skandinaviska teamet. Båda är långvägare i den svenska skyltbranschen.

Film och vinyl växer

Bakom det nystartade företaget står både tyska Neschen och svenska Spennare. Även hos ägarna finns alltså gediget kunnande i branschen, både vad gäller tyger, laminat, filmer och printvinyler. Lager finns etablerat i Kungsängen utanför Stockholm.

– Strax är Filmolux hemsida för den svenska och norska marknaden färdigbyggd. Den byggs på gemensam plattform för alla Filmoluxbolag i Europa. Där kommer också e-handel att möjliggöras om något år. Men det är väldigt många produkter, så hemsidan är inte helt enkel att skapa, säger Johan Söderberg.

 

Film och vinyl växer
Easydot-tekniken, lim i punktform som ligger som duttar runtom på baksidan, är en viktig produkt.
Easydot-tekniken, lim i punktform som ligger som duttar runtom på baksidan, är en viktig produkt.

Caroline Hederstedt sköter mycket av den dagliga dialogen med kunder. Hon konstaterar att dubbelhäftande filmer och vinyl är något som växer starkt just nu.

– Men Easydot-vinyl är 60 procent av det vi säljer i dag. Med lim i punktform som ligger som duttar runtom på baksidan, så är det väldigt enkelt att dra bort och att justera. Det underlättar också att få ut luftfickor och gör montering betydligt enklare, även för lekmannen. Samtidigt ligger duttarna tillräckligt tätt för att inte släppa in väta när vinylen applicerats på exempelvis ett skyltfönster. Vi har själva testat och trycket har både tålt sommarens starka sol och höstens ösregn.

Olika tapettyper

En produkt som Filmolux också vill att den nordiska marknaden lägger märke till, är tapeter. Här finns många varianter med förskapade strukturer. Johan Söderberg berättar att de är väldigt enkla att trycka, både med latex, eco-solvent och uv-skrivare.

– Jag tror att vi har flest strukturer av alla. Det är traditionella tapeter, men du ska kunna tvätta av dem. Därför är våra tapetmaterial speciellt attraktiva för väggar i offentliga lokaler.

Tryck med uv, eco-solvent eller latex ska gå bra, utan efterföljande laminering.
Tryck med uv, eco-solvent eller latex ska gå bra, utan efterföljande laminering.

– Vi har även en självhäftande tapet, som är försedd med ett high-tack adhesiv, som kan sättas på en mässvägg, på cement eller andra ruffa underlag. Den sitter tills du drar loss den. Men när du väl dragit loss den, så kan du behöva måla om.

Felsöker och analyserar

Johan Söderberg avslutar med att prata om deras tyska kvalitet.

– Om produkten kostar 15 eller 25 kronor per kvadratmeter, så är det inte den största kostnaden totalt sett. Du ska ha skrivare och bläck och betala operatörens lön också. Våra produkter skall fungera på önskat sätt för våra användare. Skulle ett problem uppstå, så skickar vi prover till vårt eget laboratorium, som analyserar och kommer med en lösning. Så du får mycket för pengarna – inte minst på miljösidan – när du kommer till oss.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm