Ett tryck med textur

Matthias Waeckerle visar led-uv skrivaren JFX200-2513EX.

Mimaki har presenterat en åttafärgsskrivare som kan bygga lager. Därigenom kan jag känna på trycket och uppleva en önskad struktur. Det är egentligen bara namnet på maskinen som är lite jobbigt – JFX200-2513EX.

Hastigheten går givetvis ner när jag trycker fler lager. Men inte våldsamt. Från 35 till ungefär 12 kvm i timmen. Kör jag allra högsta kvalitén kommer jag ner till 3 kvm/timmen. Men produkter med struktur är sällan stora.

Det som möjliggör strukturen är att maskinen arbetar med uv. Direkt efter att färgen lagts på ligger en led-uv lampa och härdar. Därmed kan nästa färglager läggas på och efter ett antal passager skapa strukturen i trycket. Genom att det är led-uv så krävs under 3 kilowatt, vilket är en bråkdel av tidigare uv-skrivare.

Givetvis fungerar den här flatbäddsskrivaren även för vanliga tvådimensionella utskrifter. Skyltar helt upp till 244 x 122 cm kan tryckas med åtta färger i maskinen. Materialet kan vara upp till 50 mm tjockt. Är det färgat, så kan man börja med att lägga på vitt under trycket, som kan avslutas med en skyddslack.

 

På bilden är det Matthias Waeckerle, Mimaki Deutschland, som visar maskinen under Viscom mässan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Programvara för storformat håller takten med höga hastigheter

Canon har samarbetat med mjukvaruföretaget One Vision för att integrera storformatskrivare med en programvara som automatiserar arbetsflödet från början till slut.
– Kunder måste kunna vända bort jobb snabbare för att kunna möta efterfrågan, och samtidigt minimera sina resurser, säger Michele Tuscano på Canon. 

Publicerat av: 

Epson fixar många tröjor och tyger

Epson har sina rötter i att göra skrivare för fotografer. Därför var man tidigt ute med extra färger som grått och ljusare varianter av cyan och magenta. Allt för att återge färgerna så precist som möjligt. Nu kommer en ny skrivare med en bredd på 160 centimeter och kapacitet att trycka åtskilliga meter i timmen.

Publicerat av: