Ett tryck med textur

PUBLICERAD: 10 januari 2020
UPPDATERAD: 10 januari
Matthias Waeckerle visar led-uv skrivaren JFX200-2513EX.

Mimaki har presenterat en åttafärgsskrivare som kan bygga lager. Därigenom kan jag känna på trycket och uppleva en önskad struktur. Det är egentligen bara namnet på maskinen som är lite jobbigt – JFX200-2513EX.

Hastigheten går givetvis ner när jag trycker fler lager. Men inte våldsamt. Från 35 till ungefär 12 kvm i timmen. Kör jag allra högsta kvalitén kommer jag ner till 3 kvm/timmen. Men produkter med struktur är sällan stora.

Det som möjliggör strukturen är att maskinen arbetar med uv. Direkt efter att färgen lagts på ligger en led-uv lampa och härdar. Därmed kan nästa färglager läggas på och efter ett antal passager skapa strukturen i trycket. Genom att det är led-uv så krävs under 3 kilowatt, vilket är en bråkdel av tidigare uv-skrivare.

Givetvis fungerar den här flatbäddsskrivaren även för vanliga tvådimensionella utskrifter. Skyltar helt upp till 244 x 122 cm kan tryckas med åtta färger i maskinen. Materialet kan vara upp till 50 mm tjockt. Är det färgat, så kan man börja med att lägga på vitt under trycket, som kan avslutas med en skyddslack.

 

På bilden är det Matthias Waeckerle, Mimaki Deutschland, som visar maskinen under Viscom mässan.

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Lyfter fram trotjänare – och kommande hybrider

Under första kvartalet 2024 planerar Agfa att lansera två helt nya hybridmaskiner. De fick dessvärre inte se dagens ljus under Sign&Print Scandinavia, men besökarna får ändå höra några detaljer om de kommande nyheterna.
DSC_4253

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2