Ett tryck med textur

Matthias Waeckerle visar led-uv skrivaren JFX200-2513EX.

Mimaki har presenterat en åttafärgsskrivare som kan bygga lager. Därigenom kan jag känna på trycket och uppleva en önskad struktur. Det är egentligen bara namnet på maskinen som är lite jobbigt – JFX200-2513EX.

Hastigheten går givetvis ner när jag trycker fler lager. Men inte våldsamt. Från 35 till ungefär 12 kvm i timmen. Kör jag allra högsta kvalitén kommer jag ner till 3 kvm/timmen. Men produkter med struktur är sällan stora.

Det som möjliggör strukturen är att maskinen arbetar med uv. Direkt efter att färgen lagts på ligger en led-uv lampa och härdar. Därmed kan nästa färglager läggas på och efter ett antal passager skapa strukturen i trycket. Genom att det är led-uv så krävs under 3 kilowatt, vilket är en bråkdel av tidigare uv-skrivare.

Givetvis fungerar den här flatbäddsskrivaren även för vanliga tvådimensionella utskrifter. Skyltar helt upp till 244 x 122 cm kan tryckas med åtta färger i maskinen. Materialet kan vara upp till 50 mm tjockt. Är det färgat, så kan man börja med att lägga på vitt under trycket, som kan avslutas med en skyddslack.

 

På bilden är det Matthias Waeckerle, Mimaki Deutschland, som visar maskinen under Viscom mässan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Efter två veckor

Några handfasta råd till grafiska branschen kring permittering, sociala avgifter, lån och…

Textiltrycket kommer gå mer lokalt

Epson erbjuder möjligheter för den som vill trycka på textil. Exempelvis en maskin för profilprodukter och två maskinval för de som vill producera t-tröjor och sportkläder. Det flaggas också för fler nyheter. Epsons Richard Garp är övertygad om att vi går mot en klädproduktion som är effektivare, med kortare serier och som sker lokalt.

Publicerat av: