Komori köper upp MBO

Den japanska tryckpresstillverkaren Komori tecknar ett avtal med MBO Group om att överta samtliga aktier i bolaget. Syftet är att göra MBO till ett dotterbolag. 

År 2018 försökte Heidelberg ta över MBO – mest kända för sina falsmaskiner och sin robot CoBo-Stack, som staplar färdiga utskrifter direkt från falsmaskinen. Detta köp stoppades dock av den tyska konkurrensmyndigheten som menade att fusionen skulle skapa en allt för dominerande ställning på marknaden till nackdel för kunderna. Men nu verkar det alltså som att Komori lyckas köpa MBO.

Offset som kärna

Sedan Komori grundades 1923 har de arbetat med tillverkning och försäljning av offset tryckpressar. Trots att detta är kärnan i verksamheten, arbetar de nu med att omvandla sin affärsstruktur för att fånga den positiva utveckling som sker inom läkemedelsområdet, förpackningar och digitaltryck.

Tillverkar falsmaskiner

Tyska MBO Group grundades 1965 för att tillverka falsmaskiner. Företaget har sedan dess tagit stora marknadsandelar inom området i främst Europa och i USA. I dag är företaget representerat i fler än 60 länder, har två produktionsanläggningar i Tyskland och i Portugal, har lokala dotterbolag i USA, Frankrike och Kina samt ett antal partners i andra delar av världen.

Herzog och Heymann är MBO:s dotterbolag, som också levererar maskiner utformade för komplex falsning av tunt papper, vilket kräver specialteknik. Under de senaste åren har MBO Group också inlett ett samarbete med robottillverkare, vilket resulterat i bland annat CoBo-Stack.

Maskiner för kommersiella tryckerier

I dagsläget överensstämmer inte de två företagens aktiviteter. Komori förväntar sig dock att kunna marknadsföra unika produkter som stödjer deras verksamhet genom sitt förvärv av MBO. Framförallt kommer Komori introducera maskiner för efterbehandling för kommersiella tryckerier, vilket är helt nytt för företaget.

Komori anser att företagen är väl positionerade för att komplettera varandra. I framtiden planerar de att sträva efter att föra samman teknik och nätverk.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Nannatrycket halverar
kostnad för papper och färg

Holmebo Paper lanserar ett nytt papper för riktigt tunt tryck. Tillsammans med en ny rundbindare från Horimatic skapas en produkt med full funktionalitet men minimal vikt.
– Idén är att du trycker på ett mycket tunt papper – lite drygt 14 gram per kvadratmeter. Genom att du har en produkt med minst 64 sidor – men helst 96 sidor eller fler – så får du stadgan, säger Holmebos vd Nils Ringlek.

Publicerat av: