Effektiv tryckproduktion resulterar i vinst – igen

Anders Grønborg och Esben Mols Kabell, de två grundarna av Lasertryk.dk har återigen lagt fram en mycket trevlig årsredovisning för Scandinavian PrintGroup.

Lasertryk.dk redovisar fina bokslut tre år i rad. Och när det senaste bokslutet stängde senaste blev det rekordsiffror. 

Återigen kan lasertryk.dk:s ägare vara stolta med presterandet under räkenskapsåret till Scandinavian Print Group. De har mer än fördubblat årets vinst i förhållande till räkenskapsåret 2017, som visade fina 26,8 miljoner svenska kronor. År 2018 visade bokslutet en vinst på 38,1 miljoner, och när bokslutet stängde i år är det mer än drygt 56,5 miljoner. Det är bra för ett företag i en bransch som annars har sagts ha varit under press sedan finanskrisen började 2008.

Det förutspås dock redan att resultatet för innevarande år inte kommer att vara i nivå med de tre föregående åren. Covid-19 har varit och är fortfarande hård mot branschen, så det förväntas att året kommer att avslutas med en vinst på cirka 5 till 10 miljoner, enligt beräkningarna. Men nedan är Esben Mols Kabell lite mer positiv, dock med några reservationer. Han förutspår att årets bokslut stänger någonstans mellan cirka 14 till 28 miljoner kronor.

Vi har pratat med Esben Mols Kabell, som tillsammans med Anders Grønborg startade Lasertryck. Företaget köptes sedermera upp och blev en del av Scandinavian PrintGroup, som för några år sedan blev en del av OnlinePrinters-gruppen.

Finns det något i bokslutet – eller förklaringar till vinsten – du vill lyfta fram?

– Vi växer fortfarande som en kombination av organisk tillväxt i vår online-verksamhet och förvärv i den “offline”-delen av verksamheten.

– Med våra IT-system kan vi upprätthålla eller öka effektiviteten när vi växer, vilket gör det attraktivt för oss att fortsätta hålla oss till en tillväxtstrategi.

Vad var den största utmaningen 2019?

– Nu mitt i coronakrisen kan jag inte komma på en enda viktig enda väsentlig utmaning 2019, säger han med ett ironiskt leende från Esben Mols Kabell.

Hur många anställda finns det i dag i gruppen och hur många företag?

– Vet inte exakt vad det är för företag. Av administrativa skäl lägger vi dem löpande till färre enheter, men rent varumärkesmässigt har vi ungefär 20 varumärken och vi har för närvarande 560 anställda.

Utvecklas “Polen” som förväntat? Överväger ni att flytta ytterligare produktion till Polen?

– Vi är fortfarande igång med att bygga den nya anläggningen i Polen, så vår fabrik i Polen ökar från 6 000 kvadratmeter till 18 000 kvadratmeter. Produktionen i den startar i oktober/november.

Scandinavian Print Group har gjort flera förvärv i Sverige och består av ett tiotal tryckerier på den skandinaviska marknaden. I maj berättade vi att EO Grafiska i Skarpnäck, bildar ett team med SPG-koncernens tryckerier E-print och Östertälje tryckeri.

 

Text: Lis Lykke, Översättning: Claes Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: