Konica Minolta förbättrar ”Bryggan mellan offset och digitalt”

PUBLICERAD: 25 juni 2020
UPPDATERAD: 25 juni
Förbättrad prestanda och nya funktioner kommer i Konica Minoltas nya digitalpress i B2+formatet.

Även uppföljaren, den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1e, skriver ut 3 000 B2-utskrifter per timme. Men den erbjuder mer än så. Digitalpressen i 50/70-formatet lanseras med bättre prestanda och nya funktioner som öppnar för  marknader som förpackning, syntetiska material, och etiketter. Två segment är i fokus – kommersiellt och industriellt tryck.

Konica Minolta bjöd in till presskonferens för att kommunicera ut nyheten om en uppföljare till den arkmatade digitalpressen AccurioJet KM-1 som lanserades på Drupa-mässan 2016.

– Vad vi försöker göra är att öka prestandan. Det här är vår andra maskinen i formatet B2 +, säger Nuno Sacadura, affärsutvecklingschef för inkjetdivisionen hos Konica Minolta och förklarar att målbilden och marknaderna de vill nå är civiltryck och industriellt tryck.

Fler utskriftsmöjligheter

Den uppdaterade digitalpressen i B2+format marknadsförs som ”Bryggan mellan offset och digitalt” och har belönats med bokstaven e i slutet av maskinnamnet. Mycket av det som presteras med den första digitalpressen, exempelvis produktionshastigheten, arkformatet B2+ samt tekniken Dot freeze technology. Tekniken gör att bläckdroppar ”självfryser” varierande storlekar direkt i kontakt med substrat för färgstabilitet och så bra bildkvalitet som möjligt när arken kommer ut torra ur maskinen. Däremot sitter det nya printhuvuden och nya mediasensorer för att kunna skriva ut på fler material. Oavsett substrat så ska det inte påverka utskriftskvaliteten och färgkontinuiteten.

Nuno Sacadura, affärsutvecklingschef för inkjetdivisionen hos Konica Minolta

– Den största fördelen med accurioJet KM-1e är fortfarande dess oändliga möjligheter till expansion. Den hjälper kunder att låsa upp dörrar till nya och mer lönsamma applikationer. Bara ett exempel, vi vet från feedback att vissa kunder arbetar mer direkt med byråer nu tack vare kombinationen av olika tekniker i världsklass. Vi kan erbjuda högkvalitativt tryck, till lack och mycket sofistikerad dekorativ skärning för utvidgningar av kundaffärer, säger Toshi Uemura, chef för affärsområdet Professional print och nämner bland annat partnersamarbetet med efterbehandlingsleverantören MGI.

Flexibel produktion

Konica Minolta har också satsat på att effektivisera produktionen ytterligare med att reducera tiden mellan jobb när maskinen inte är i drift, och erbjuder automatisk duplex-utskrift utan att det kräver någon torktid. Tillverkaren utlovar även att tiden för att serva maskinen är reducerad och att den sammantaget ger en större flexibilitet i produktionen. Uv-lampor härdar bläcket direkt, och till det tillkommer ozonfria och långlivade led-lamporna .

Inom kommersiellt tryck är korta serier, snabb bearbetning och leverans drivande. Konica Minolta menar att digitalpressen kommer väl till pass för detta med dess möjligheter till variabel data och att den skriver ut på special- och texturpapper. För industriella tryckare kan maskinen bidra till att komplettera produktionen sett till att den lämpar sig för korta serier och att skriva ut på ännu fler substrat.

Fler substrat att välja på

Enligt Konica Minolta är den största fördelen med AccurioJet KM-1e ”oändliga möjligheter till affärsutvidgning från nuvarande affärsområden till mer lönsamma applikationer” och menar att de har maximerat utskriftsmöjligheterna på olika typer av media, inklusive offsetpapper, plastsubstrat, transparent film, folierat papper, metalliska medier, canvas och syntetiska material.

– AccurioJet KM-1e är en nyckelpelare i vår strategi för att hjälpa våra kunder att utnyttja de många nya möjligheterna som digitalisering medför, vilket stöder trenden att växla från offset till inkjet på en snabbväxande marknad.

Går att uppgradera äldre maskiner

Digitalpressen accepterar materialtjocklekar från 0,06 upp till 0,6 millimeter. Produktchef säger att han ser en öppning för maskinen för att producera förpackningar, syntetiska material, och etiketter.

– Vi ser förpackningsmarknaden som en intressant marknad, säger Nuno Sacadura.

De dryga hundra köparna som installerade föregångsmaskinen AccurioJet KM-1 i fjol kan vara lugna. Produktchefen intygar att de nya funktionerna är uppgraderingsbara i den äldre maskinmodellen.

En första installation av den nya digitalpressen har gjorts i Europa. Det är en kund i Tyskland som Konica Minolta i nuläget väljer att inte nämna vid namn, men lovar att återkomma till.

 

 

 

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm