Agfa lanserar förvärmd tryckplåt

PUBLICERAD: 30 juni 2020
UPPDATERAD: 30 juni

Agfa släpper Energy Verve – en förvärmd tryckplåt. Enligt tillverkaren ska tryckplåten kunna användas för körlängder på upp till en miljon exemplar utan bakning.

Energy Verve är en ny tryckplåt från Agfa, anpassad för uv-tryck, heatset- och coldset, som en del av företagets ECO3-arbete. Det är en negativt fungerande termisk fotopolymer tryckplåt som enligt Agfa ska klara tuffare körningar som tryck på kartong eller med ogenomskinligt vitt bläck. Den ska också fungera bra för heatset tryck av till exempel magasin, uv-applikationer för webb och coldset tryck av tidningar och böcker.

Lägre energiförbrukning

– Med heatset kämpar många med att hitta sätt för att öka effektiviteten och minska kostnaderna. I synnerhet slits tryckare mellan önskan att bli av med sin ugn, och frustrationen över att körlängden för icke-bakade plåtar inte uppfyller deras förväntningar, säger Iris Bogunovic, säger produktchef för Agfas affärsområde Plate and ctp systems.

Halverad energiförbrukning

Med förvärmda tryckplåtar kan man minska energiförbrukningen med 50 procent i jämförelse med om man måste baka den efteråt, menar Agfa. Av den anledningen krävs det inte heller lika mycket service av ugnen. Även risker för sprickor eller vågor i plåten minskar.

Kan minska avbrott

Energy Verves specifika design ska eliminera webbavbrott enligt Agfa.

– Den främsta orsaken till webbavbrott är att papperet blötläggs av för mycket dämpningslösning som används under utskrift för att få ett högkvalitativt tryck, förklarar Thomas Billiet, FoU-projektledare på Agfa och fortsätter:

– Det djupkornade aluminiumsubstratet i Energy Verve ger en utmärkt balans mellan bläck och vatten och gör det möjligt för tryckare att använda ett minimum av vatten och uppnå mer stabila utskriftsförhållanden – vilket eliminerar webbavbrott.

 

Läs vidare

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Ambitiösa planer för klassiska tryckpressar

Tack vare ett stort kontaktnät och donationer har Grafikverkstan Godsmagasinet klassisk utrustning av hög kvalitet som går att hyra. Nu planeras en storsatsning för att utveckla verksamheten i Bergslagen och ge utrustningen mer utrymme.
Grafikverkstaden

Bonnier lägger ner ännu ett tidningstryckeri

Bonnier news bold printing lägger ner ett av sina två tryckerier i Malmö. Anledningen är nergången i print.
Bold-printing-Malmö

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5