Agfa lanserar förvärmd tryckplåt

Agfa släpper Energy Verve – en förvärmd tryckplåt. Enligt tillverkaren ska tryckplåten kunna användas för körlängder på upp till en miljon exemplar utan bakning.

Energy Verve är en ny tryckplåt från Agfa, anpassad för uv-tryck, heatset- och coldset, som en del av företagets ECO3-arbete. Det är en negativt fungerande termisk fotopolymer tryckplåt som enligt Agfa ska klara tuffare körningar som tryck på kartong eller med ogenomskinligt vitt bläck. Den ska också fungera bra för heatset tryck av till exempel magasin, uv-applikationer för webb och coldset tryck av tidningar och böcker.

Lägre energiförbrukning

– Med heatset kämpar många med att hitta sätt för att öka effektiviteten och minska kostnaderna. I synnerhet slits tryckare mellan önskan att bli av med sin ugn, och frustrationen över att körlängden för icke-bakade plåtar inte uppfyller deras förväntningar, säger Iris Bogunovic, säger produktchef för Agfas affärsområde Plate and ctp systems.

Halverad energiförbrukning

Med förvärmda tryckplåtar kan man minska energiförbrukningen med 50 procent i jämförelse med om man måste baka den efteråt, menar Agfa. Av den anledningen krävs det inte heller lika mycket service av ugnen. Även risker för sprickor eller vågor i plåten minskar.

Kan minska avbrott

Energy Verves specifika design ska eliminera webbavbrott enligt Agfa.

– Den främsta orsaken till webbavbrott är att papperet blötläggs av för mycket dämpningslösning som används under utskrift för att få ett högkvalitativt tryck, förklarar Thomas Billiet, FoU-projektledare på Agfa och fortsätter:

– Det djupkornade aluminiumsubstratet i Energy Verve ger en utmärkt balans mellan bläck och vatten och gör det möjligt för tryckare att använda ett minimum av vatten och uppnå mer stabila utskriftsförhållanden – vilket eliminerar webbavbrott.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


”Tonerbaserat digitaltryck har en
stark position på marknaden”

Med Imagepress C10010VP introducerar Canon efterföljaren till sin Imagepress C10000VP. Den nya serien består av två modeller och enligt tillverkaren erbjuder de mer automatisering och fler alternativ i mediahanteringen. Sign&Print pratar med Mark Lawn, chef för Professional print solutions på Canon Europe, om de nya skrivarna.

Publicerat av: