Nordiskt centrum för Swissqprint

PUBLICERAD: 3 juli 2020
UPPDATERAD: 3 juli
Swissqprint, Dimense och en rad andra produkter har fått ett nytt hem i Nize Equipments nybyggda nordiska huvudkvarter i Odder, strax söder om Århus i Danmark. Lars Nikolajsen är vd och grundare.

Nize Equipment har byggt ett nytt nordiskt centrum för bland annat Swissqprint. Nu kan potentiella kunder åka till Odder i Danmark för att testtrycka sina produkter. Samtidigt har ett centrum för demo, utbildning och service skapats.

Tredimensionellt tryck som stoppar upp i affären. Sjukhusväggar som ska kunna steriliseras med uv-ljus. Specialfärger som måste vara på ett visst sätt.

– Det finns mycket som tidigare bara kunnat tryckas i screen eller med specialmaskiner, som nu kan börja produceras digitalt. Men du måste kunna testa för att hitta rätt arbetssätt. Det kan vi numera göra här, berättar vd och grundare Lars Nikolajsen på Nize Equipment. Han beskriver samarbetet med fabrikens laboratorium i Schweiz, där egna kemister är med och gör sådant möjligt som inte tidigare varit det.

Lars Nikolajsen är märkbart stolt när vi går runt i de 1200 kvadratmeter nya ytorna, som ska klara en fördubbling av företagets nuvarande försäljning. Förutom Swissqprint finns här uppställt stora skärbord för tyg, specialmaskiner för blindskrift och den speciella tapetmaskin, Dimense, som kan skapa strukturtapeter i korta serier. Den första tapetmaskinen är redan uppställd utanför Stockholm och vi ska återkomma med reportage därifrån, när de har varit igång några månader.

Förutom ett rejält tilltaget kontor finns demoytor och plats för utbildning och service i Nize Equipments nya lokaler.

 

Bläckförsäljningen ökar

Givetvis kunde de nya lokalerna ha fått en bättre start. Lars Nikolajsen hade hoppats på en stor, nordisk inflyttningsfest i början av maj.

– Nu har istället maskinförsäljningen legat nästan helt nere. Glädjande nog ligger dock bläckförsäljningen 20 procent högre än i fjol, så kunderna har haft mycket att göra. Den framgångsrika maskinförsäljningen har gjort att det är fördelat på fler kunder, men även om man bara jämför förbrukningen i de maskiner som funnits uppställda i ett år, så har inte bläckkonsumtionen minskat, enligt Lars Nikolajsen.

Och existerande maskiner finns det gott om. Swissqprint grundades 2007, genom en delning från Zünd, när det företaget ville fokusera på sina skärbord.

– Det finns storformatskrivare från när Zünd startade, som fortfarande står och producerar. Därutöver har Swissqprint nu levererat 1200 maskiner runt om i världen. Maskin nummer 12 var den första som levererades till Norden. Den står fortsatt i produktion.

– Jag hade hand om storformat hos Zünd, så jag hade historia när jag ombads starta ett eget Swissqprint för Norden 2007, berättar Lars Nikolajsen.

Zünds och Swissqprints nordiska kontor ligger bara några kilometer från varandra. Båda parter är dock mycket noga med att det inte finns några kopplingar mellan dem och att de aldrig delar affärskritisk information. Nize Equipment markerar också självständigheten genom att vara återförsäljare av Cosign fräsutrustning, som i vissa applikationer är en konkurrent till Zünd.

Tredimensionella tryck är en specialitet i Swissqprints maskiner. De används för att fånga kundens uppmärksamhet i butiken och används bland annat av Lego och parfymmärken. Tryck med orange är en annan specialitet, här framvisad av Nize Equipments marknadschef Anne Præstegaard.
Orange som tillval

En nyhet hos Swissqprint är möjligheten att lägga till en ytterligare färg, orange. Annars kan man mixa fritt i de maximalt möjliga nio färgkanalerna. Genom att lägga till orange når man mycket längre ut i färgspektrat, jämfört med fyrfärg. Färger som tidigare bara kunnat nås med färgblandning, och därmed inte varit tillgängliga för storformattryck, kan nu återskapas med stor exakthet. Det är givetvis svårt att visa här i tidningen, som är tryckt med fyrfärg, men titta på prover, så förstår du bättre vad en färgseparation, inkluderande orange, kan ge.

Corona har som sagt satt stopp för en invigningsfest hos Nize Equipment. Men det har också visat nya sätt att göra saker på.

– Vi skulle besöka en kund i Finland, där maskinen stod stilla. Det var affärskritiskt och krävde en specialist här från kontoret. Men Finland var stängt på grund av corona, berättar Lars Nikolajsen.

– Vi skickade då upp delarna och sedan kunde vår tekniker, genom att via video göra hela reparationen på en maskin i vårt nya democenter, steg för steg visa kunden och kontrollera så att kunden gjorde rätt. På det här sättet kunde maskinen plockas isär, delen bytas och det hela sättas ihop igen.

– En del kommer att gå tillbaka till det gamla när nedstängningen av samhällena upphör. Men mycket kommer också att göras på ett helt nytt sätt i framtiden.

Tester, tester och tester. Mycket av arbetet hos Nize Equipment går ut på att testa fram bästa kombination av material och färg för sina kunder.
Återanvända gamla maskiner

Något som Lars Nikolajsen ser fram emot i det nya centret, är att kunna vårda gamla maskiner. För en återförsäljare som är knuten till fabriken, är kanske fokus främst på att få ut nya maskiner. För Nize Equipment är det väl så intressant att vårda och återanvända de maskiner som redan finns i den nordiska marknaden. Maskiner som företaget följt från dag ett och har en fullständig servicehistorik på.

– För oss är det begagnade och demomodellerna utmärkta. Det är inget fel på dem. Vi lovar samma garanti, samma kvalitet. Kunden behöver bara acceptera att det går lite långsammare.

Både nya och begagnade Swissqprint får plats i den 1 200 kvadratmeter stora nya lokalen.

För några år sedan bytte också Swissqprint över till led som ljuskälla. Kör man mycket, så sparar man på att byta från uv-lampor till led. Det har gjort att en del maskiner bytts in. Därför finns det nu också uv-maskiner tillgängliga som begagnat och intressanta för den som kanske bara kör ett skift.

– När det gäller begagnat, är det bäst om kunderna kommer på besök. Då får de testa och köra sina egna jobb och konstatera att det är Swissqprint kvalitet de får.

– När de sedan är i huset passar vi givetvis på att visa specialmaskiner för blindskrift, relief, cutters, fräsning och andra applikationer, avslutar Lars Nikolajsen.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm