Brobygrafiska säkrar mätkompetens

PUBLICERAD: 29 oktober 2020
UPPDATERAD: 29 oktober
Lars-Olof ”Lollo” Zetterqvist och Tommy Bonté har både blivit så kallade G7-experter. Foto: Brobygrafiska

Brobygrafiska har låtit två av sina anställda genomgå en G7-certifiering. Detta ska hjälpa varumärkesägaren att på ett enklare sätt säkra färgresultat mellan olika tryckmetoder. 

På designskolan Brobygrafiska i Sunne har Tommy Bonté, utbildare inom prespress och teknikansvarig, tillsammans med Lars-Olof Zetterqvist, utbildare inom tryck, nyligen blivit tilldelade titeln G7 Experter. Detta innebär att de är två av de första i Sverige som har genomgått en G7-certifiering, vilket intygats av organisationen Idealliance.

– Vi har genom denna certifiering framtidssäkrat Brobygrafiskas roll som ledande aktör och utbildare inom flexografisk tryckteknik, säger Tommy Bonté.

Så fungerar G7-metoden

Syftet med certifieringen och metoden G7 är att ge varumärkesägare ett enklare sätt att säkra ett visuellt liknande färgresultat mellan olika tryckmetoder, skriver Brobygrafiska i ett pressmeddelande. Detta går ut på att man ersätter en traditionell TVI-mätning med Lab-mätning av separat svart och kombinerad cyan, magenta och gul.

Mätningen jämförs sedan mot en universell kontrastkurva och gråbalans som återfinns i oberoende färgsystem – vilket kan liknas det mänskliga seendet. Till skillnad från traditionell mätning sätter denna ett värde på färgen som har blandats och är inte summan av det kvarvarande ljuset (densitetvärde).

Bakom certifieringen

Idealliance är en global ideell förening inom grafisk kommunikation, som arbetar med bland annat standardisering, teknisk forskning, utbildning och certifiering. Du kan läsa mer om organisationen och G7-certifieringen här.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2