Elanders vd om inkjetsatsningen: ”En stor konkurrensfördel”

PUBLICERAD: 27 november 2020
UPPDATERAD: 27 november
Elanders har installerat Canons senaste plattform för arkmatad utskrift, Varioprint iX3200.

Möt Elanders Sverige som är mitt uppe i ett skifte i sitt digitaltryckeri i Vällingby. Företaget storsatsar på inkjet för sin manualproduktion med två nya arkmatade Varioprint iX3200 från Canon.

I Vällingby har Elanders Sverige sitt digitaltryckeri, ett av de största i Sverige med 65 anställda. När leasingavtalen började löpa ut på maskinerna i fabriken var det också ett naturligt och ypperligt läge att se över och omförhandla hela maskinparken. Ett tillfälle att modernisera med ny teknik och få en bättre kostnadsbild, konstaterar Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige. Det resulterade i att företaget valde att storsatsa på två arkmatade inkjetmaskiner. Det handlar om Canons senaste plattform för arkmatad utskrift, Varioprint iX3200.

– Det avgörande att vi valde Canon var prisbilden sett till maskinen de erbjöd. Nummer två är hastigheten och kapaciteten i pressarna.

– När det kommer till kvalitet så är våra bedömningar med provtryck och testkörningar att inkjetpressarna och arken håller en högre kvalitet på punktåtergivning och färgåtergivning, säger han.

 

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige. Foto: privat

Varioprint iX3200 skriver ut mer än 9 000 SRA3-sidor per timme, eller 320 dubbelsidiga A4 per minut på ett brett urval av utskriftsmaterial, inklusive offsetbestruket papper från 90 till 350 gram per kvadratmeter. Skrivaren täcker in olika typer av kommersiella applikationer som direktreklam, olika marknadsföringsmaterial, kataloger, tidskrifter och böcker.

Hittade nya affärsområden

2017 var ett svagt år för Elanders Sverige. Mattias Olofsson, klev in som ny vd i slutet av samma år. Han berättar att de befann sig i ett läge där de var tvungna att göra en genomlysning av sina minskade offsetvolymer. Beslutet togs att göra resan som koncernen redan hade gjort globalt 2014 – att satsa på supply chain- och logistikområdet med bland annat paketeringstjänster, för att inte vara helt beroende av tryckområdet.

– Vi såg att vi inte hade ett behov av offsettryck i Sverige utan att vi kunde utnyttja vår produktion i Östeuropa istället, och satsa på vår digitalproduktion i Sverige när det gäller kortare ledtider. Så vi stängde ner hela vår offsetproduktion, och öppnade upp ett logistiklager i Viared, Borås.

I samband med nedstängningen tecknade Elanders ett samarbetsavtal med offsettryckaren Danagårds litho i Ödeshög för att kunna möta vissa behov. I dag står Elanders Sverige med ett ben i trycksegmentet och ett ben i supply chain och logistik.

– Vi är en leverantör av grafiska trycksaker, och vi jobbar mycket mot automotive (fordonsindustrin) i Sverige och har mycket logistik och värdeskapande tjänster kopplade till våra grafiska trycksaker.

Manualer och marknadsmaterial

På trycksidan är den största produktgruppen instruktionsmanualer. De trycker exempelvis alla manualer till Volvo Cars, Volvo Lastvagnar, Scania och medicinteknikbolaget Baxster Gambro. Olika typer av marknadsmaterial är en annan stor del, exempelvis mäklarprospekt. De är också tryckleverantör till regeringskansliet. Majoriteten av allt tryck går i svartvitt och fyrfärg på klassiskt 80–90 grams papper med 200–240 grams omslag. Det handlar om klassiska trycksaker, en del limbundet, en del häftat.

Den totala produktmixen gör den nya Canonpressen lämpad i ett löpande kostnadsperspektiv, enligt Olofsson som framhåller en annan fördel med Canons affärsmodell. Det blir inte ett klickpris för varje ark som skrivs ut. Kostnaden är istället mängden bläckfärg som läggs på per ark. Inkjettekniken har gjort en rejäl resa:

– Framfarten som inkjet gör är förbluffande, med de framsteg den tekniken har gjort de senaste åren. Speciellt när det kommer till kvalitet och hastighet så skulle jag säga att den har rampat upp.

Han är helt övertygad att behovet av trycksaker kommer att fortsätta visa en negativ tillväxt. Viktigt nycklar framåt blir att kompensera och anpassa sig efter hur marknaden förändras.

– Nu satsar vi inom digitaltryck och inom de flöden där vi vill vara. Där vill vi vara experter och bäst på det området.

Gillar större kunder

Återkommande tryckuppdrag och så lite manuell handpåläggning som möjligt från beställning till leverans är Elanders melodi:

– Vi tycker om att teckna större avtal med kunder där ordrar går via beställningsgränssnitt direkt till tryckpress.

– Det vi vill göra är att växa med vår enhet i Stockholm mot den typen av uppdrag, säger han och svaret kommer blixtsnabbt på frågan vad hans stora fokus framåt blir som vd för Elanders Sverige.

– Nummer ett är att få verksamheten att växa, att hitta områden och nischprodukter som vi är duktiga på. Vi ser det som en stor konkurrensfördel för oss när vi gör det här maskinskiftet i Stockholm. Vi kan vara mer aggressiva att möta marknadspriser och ta större marknadsandelar i Stockholm kopplat till tryck.

– Den andra delen, är vår logistiksite i Viared. Där letar vi efter uppdrag som inte är kopplade till trycksaker, utan mer kopplat till lager och logistik.

 

Produktionschef Magnus Jönsson och platschef Martin Skogmar på Elanders digitaltryckeri i Vällingby arbetar för att få så lite manuell hantering som möjligt från beställning till leverans.
Svartvitt och fyrfärg

På anläggningen i Vällingby träffar vi produktionschefen Magnus Jönsson och Martin Skogmar, platschef och den som varit ansvarig för beslutsunderlaget kring valet av de nya Canonpressarna. De står eniga i att den nya arkmatade maskinen väl kommer att komplettera de redan befintliga rullmaskinerna från Canon i produktionsmiljön. Framför allt kan de arbeta i samma system, Canons arbetsflödesprogram Prisma, där alla jobb kommer in.

Skogmar säger att de tidigare alltid har upphandlat svartvitt tryck och fyrfärgstryck var för sig. Men denna gång blev det kromatiska trycket en faktor i valet av iX-pressen, utöver de självklara kriterierna de sökt efter: ekonomi, miljö, service, automatiseringsgrad och kvalitet.

– Vi såg att den här iX-maskinen i färg också kan vara en fullvärdig back up till våra svartvita maskiner, och som gör det i en rimlig process till en rimlig kostnad.

– Vi tror att inom 2–4 år kommer det absolut att minska mer i svartvitt än vad det gör i färg. Och för digitaltryck ser vi också en möjlighet att öka i färg om man producerar till en låg kostnad.

I digitaltryckeriet i Vällingby körs mycket orderrader och enstycksproduktion, och därför satsas det mycket på automatisering. Ordern kommer in, pdf:en hämtas och mer eller mindre läggs direkt i pressen. Viktigt är att kunna samköra jobb i samma format, mot samma papper, för att kunna producera alla enstycksbeställningar i samma körning. Magnus Jönsson:

– Utan problem är det minst 500 orderrader om dagen som vi ska producera. De flesta av dessa producerar vi ena dagen och levererar dagen efter.

De större tryckjobben kan också komma att öka, enligt Skogmar:

– Vi har upplagor upp mot 700–1 000 exemplar. Och med iX-maskinen tror vi att brytpunkten till offset går upp en smula.

Inget specialbehandlat papper

Själva kärnan i maskinen är den så kallade iQuariusiX-tekniken. Enligt Canon innefattar tekniken ett torksystem som kombinerar luft och värme med fuktning för att skydda papperet. Resultatet ska bli stabila utskrifter på många olika utskriftsmaterial, perfekt plana och klara för direkt efterbehandling. Canons föregångare, Varioprint i300, kunde trycka upp till 250 grams papper. Med ix3200 har Elanders möjlighet att gå på både lägre och högre gramvikter än så.

[metaslider id=”212263″]

Inkjetpressen kräver ingen förbehandling med en primer av obestruket eller bestruket papper, vilket blir nytt för företaget. Dessutom kan den skriva ut på offsetpapper.

– Det är en stor grej för oss. Om vi kör ett jobb i offset eller digitaltryck så kan vi numera använda papper och behöver inte köpa in specialbehandlat papper, säger Skogmar.

Magnus Jönsson ser att de också slår ett slag för miljön med den nya maskinen, som ligger i linje med tryckeriets Svanenmärkning. Canon har satsat på egenutvecklade vatten- och polymerpigmentbaserade bläck.

– Miljömässigt ska man absolut lyfta fram ix3200. Det är mycket lättare att få bort färgen från papperet i återvinningen. För broschyrproduktionen har Canon involverat Quadient, återförsäljare av C.P. Bourg i Sverige.

Utrustningen med tillhörande fyrkantsrygg går att köra fristående eller påkopplad på iX3200:

– Du kan köra inline, och det kommer vi göra i merparten av alla jobb. Vår strävan är att ha så lite manuell handpåläggning som möjligt, och få ut färdiga produkter. Men den kan också komma att köras offline i vissa lägen. Den bigar, falsar och häftar och skär. Du får ut ett färdigt häfte.

Den första inkjetlinan beräknas vara i full drift i mitten av december. Elanders har option på en andra maskin. Den är planerad att levereras till anläggningen under andra kvartalet 2021.

Läs vidare

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett