EDP Awards: Detta är årets bästa produkter och lösningar

PUBLICERAD: 10 december 2020
UPPDATERAD: 10 december
Vid EDP Awards 2020 delades 29 produkter och lösningar ut. Expertjuryn, den tekniska kommittén, inkluderade Herman Hartman, SignPro Benelux, Mike Horsten, konsult på Texsmart.nl (bilden) och Igor Terentyev, utgivare av Publish Russia.

Vinnarna av EDP Awards 2020 har tillkännagivits. Det blev ett prisregn över totalt 29 produkter och lösningar i fem huvudkategorier med allt för tryckaren – program- och hårdvara, små och stora skrivare till efterbehandling och förbrukningsvaror. Sign&Print ger dig hela vinnarlistan.

– I år ägde prisutdelningen rum helt digitalt. Det hindrade dock inte tillverkarna från att skicka in många intressanta nya produkter. Mycket var planerat för Drupa men överlämnades till juryn för EDP Awards istället, förklarade Sign&Prints ansvarige utgivare Peter Ollén, som också är vice ordförande för European Digital Press Association (EDP), i sitt öppningstal.

Under normala år äger prisutdelningen egentligen rum i maj eller juni, men i år har covid-19 försenat både utvärderingarna och utmärkelserna. Trots allt blev det 29 utmärkelser till slut – och 14:e gången i ordningen som EDP-utmärkelserna delades ut., säger juryordförande Herman Hartman, som till vardags är chefredaktör för SignPro Benelux.

Granskas utifrån flera kriterier

Juryn av experter – den tekniska kommittén – omfattade i år Herman Hartman, Mike Horsten, konsult på texsmart.nl och Igor Terentyev, utgivare av Publish Russia. Tillsammans granskade de alla inkomna bidrag noggrant och utvärderade dem utifrån kriterier som graden av innovation, prestanda, kostnad och användarvänlighet.

– Den största svårigheten var att vi inte kunde se alla produkter live, vilket vi är vana vid i vår bransch. Det innebar att vi var tvungna att göra mer research, och vi hade många onlinemöten med tillverkarna och försökte hitta användare av produkterna för att få en känsla för om produkterna verkligen var något att ha, säger jurymedlem Mike Horsten.

– Vi utvärderade inte bara produkternas tekniska parametrar, utan ställde också strategiska frågor om vad produkterna verkligen ger användaren, vad det betyder för branschen när man också blickar några år framåt.

29 priser delades ut i fem huvudkategorier i årets upplaga av EDP Awards.
Det kännetecknar vinnare

Mike Horsten besvarar sin egen fråga varför till exempel Chili Publisher vann i kategorin bästa layout, design och redigeringssystem:

– Det finns flera mallbaserade lösningar som alla liknar varandra. Så varför chili? Eftersom det är lätt för användaren att använda, även om processerna bakom det är komplexa. Men användaren behöver inte veta vad som händer i bakgrunden, det måste vara lätt användaren att använda programvaran. Och Chili gjorde ett bra jobb. Efter installationen kan du sätta igång att designa direkt, och det ser likadant ut överallt i verksamheten, säger specialisten.

Han fortsätter inom färghantering där Onyx 19 stod som vinnare.

– Det är en ripp, men det är inte den avgörande faktorn. Det geniala med den är förmågan att göra färghantering via Datalink utan att du behöver omkalibrera. Detta är särskilt viktigt när du har flera system. Programvaran gör det nu automatiskt – och det sparar mycket tid, sammanfattar han det andra exemplet.

– Corona gav oss möjligheten att se produkterna på ett helt annat sätt. Dessutom nominerade tekniska kommittén själva flera bidrag i år som till slut stod som segrare i enskilda kategorier, vilket understryker vikten av EDP Awards som en oberoende tävling. Och: Inlämnade tävlingsbidrag som ännu inte var helt utvecklade, och därmed inte tillgängliga på grund av coronapandemin, hänvisades till nästa omgång av EDP Awards 2021.

Trender ses i produkterna

Intressant är också de trender som kan härledas från de inlämnade produkterna och som Mike Horsten stöter på i sitt arbete som konsult:

– Den första trenden är optimeringen av produktionsprocesserna. Framför allt spelar arbetsflödet, men också efterbehandlingen, en allt viktigare roll för att fullt ut kunna utnyttja tryckmaskinens möjligheter. Den andra trenden kretsar kring applikationer: Heminredning är särskilt efterfrågat här, oavsett om det är tapeter, gardiner eller möbelfoliering. Det handlar om att göra livet mer bekvämt och med individuell design. Det har förstärkts under corona.

Heminredning är en viktig trend när det gäller applikationer, till exempel tapeter och folier. Foto: Pixabay.com/Victoria Borodinova

– Men förpackningar är också en viktig trend i applikationer. Förutom korta serier blir det allt viktigare att förpackningar också kan användas som fraktförpackning så att man inte behöver lägga en kartong i en kartong, förklarar Horsten

Den tredje stora trenden är personalisering:

– Den här trenden har funnits länge, men man kan se att den nu också har nått hemprodukter eller kläder, till exempel t-shirtar.

– Ur en teknisk synvinkel är det också märkbart att tonertekniker i allt högre grad ersätts med inkjet.

Vinst ger surr och marknadsföringmöjligheter

Enligt jurymedlemmen är EDP-utmärkelsens betydelse hög, särskilt i kristider.

– Jag tycker att EDP Awards är en av få utmärkelser i Europa som verkligen betyder något eftersom de ges rättvist och ärligt. Du kan vara stolt över att vinna ett pris, dels för att ett inlämnat bidrag inte automatiskt garanterar ett pris, dels för att produkten utvärderas utifrån ett stort antal olika kriterier.

Han råder också de vinnande företagen att tänka till hur de använder sitt pris:

– Det finns några som bara ställer sin trofé i skåpet och andra som bygger en marknadsföringskampanj runt den och gör den till en snackis.

 

Fotnot: En fullständig redogörelse av tävlingen och de inlämnade produkterna och lösningarna samt expertjuryns respektive bedömningar finns i denna dokumentation, här och här.

 

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

 

Nedan följer alla vinnare i EDP Awards 2020 på ett bräde:

SOFTWARE/HARDWARE
Best layout, design and editing system: Chili Publish | Chili Publisher
Best color management solution: Onyx | Onyx 19
Best workflow technology: Durst | Durst Workflow
Best MIS / ERP system: Dataline | MultiPress e-calculator
Best special application software: EFI | FreeForm Create
Best print and finishing support tool: Bobst | Large Format Digital Inspection Table 

PRINT
Large/Wide Format Printing
Best roll-to-roll printer < 170 cm: Mimaki | UJV100-160
Best roll-to-roll printer < 320 cm: Agfa | Oberon RTR3300
Best roll-to-roll printer > 320 cm: EFI | Vutek D Series
Best flatbed/hybrid printer < 250 sqm/h: EFI | Vutek 32h
Best flatbed/hybrid printer > 250 sqm/h: Durst Rho 2500
Best print & cut solution: Roland DG | Versa UV LEC2-300
Best object printer: Mutoh | XpertJet 461UF / 661UF
Best textile printer roll-to-roll > 100 sqm/h: Mtex| Falcon
Best direct to garment printer: Roland | Texart Xt-640S-DTG

Commercial Printing
Best cutsheet color A4 to B3: Xerox | PrimeLink C9070
Best cutsheet color up to SRA 3 < 499.000 A4/month: Ricoh | Pro C5300s
Best cutsheet color up to SRA 3 > 500.000 A4/month: Kyocera | TASKalfa Pro 15000c
Best cutsheet color B3 +: Canon | varioPrint IX-series
Best combined label and flexible packaging printer: Bobst | Master DM5

INDUSTRIAL SOLUTIONS IN PRINT & FINISHING
Best corrugated solution: Highcon | Beam 2C
Best wall paper production solution: Fotoba | XLD 170 WP
Best print head: Memjet | DuraFlex

FINISHING & ENHANCEMENT
Best digital wide format cutting solution: Summa | L3214
Best webfeed finishing solution: Tecnau | Stack 5251
Best enhancement solution: Klieverik | GTC111-5400

CONSUMABLES (INKS AND SUBSTRATES)
Best environmental ink/toner: Kodak | NexPress antimicrobial clear ink
Best coating and varnish: Kornit | NeoPigment Robusto softener
Best substrate: Neenah Coldenhove | Texcol

Källa: European Digital Press Association (EDP)

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper