Hon satsar efter viktigt kommunavtal

I tryckeriet har Liza Franz bland annat en Mimaki CVJ300-160. Foto: Privat

Lyckselebon Liza Franz halkade in i grafiska branschen på ett bananskal. Efter att ha drivit tryckeri i mindre skala några år satsar hon nu på att starta aktiebolag, med ett viktigt trycksaksavtal med kommunen och en ny webbshop i handen.

– Jag har tänkt ta det här steget länge, men livet kom emellan, bland annat blev min äldsta dotter svårt sjuk. Men nu är jag redo att pröva mina vingar, säger Liza Franz, ägare till 7Ett Reklam & Profil.

I botten är Liza Franz frisör. För ett antal år sedan sadlade hon om och började istället att jobba som personalansvarig på sin brors byggbolag. En av arbetsuppgifterna där var att köpa in arbetskläder med profiltryck.

– Det där kan jag lika gärna göra själv, tänkte jag, och började leta grossister, berättar Liza.

Så hade 7Ett Reklam & Profil sett dagens ljus. Med tiden expanderade företaget, som då drevs som enskild firma, och fler kunder tillkom och Liza investerade i fler maskiner. I dag har hon bland annat en maskinpark med två stycken Roland Camm-1 GS-24, en Mimaki CVJ300-160, en Canon iPF8400S och pneumatiska transferpressar i form av en SP-45 ND och en SSH-12 DTA, som har utbytbara plattor för bland annat keps- och plantryck.

Efterfrågan på unika produkter

I dag består kundbasen både av företag och privatpersoner. På företagssidan är det framför allt profilprodukter och arbetskläder som gäller. Det kan även handla om skylt och dekaler.

Privatkunderna tror Liza Franz mycket på i framtiden.

– Jag har märkt att det finns en efterfrågan på unika produkter, till exempel barnkläder, mössor och munskydd med eget tryck. Det är också något jag tänker satsa på i webbshopen som ska rikta sig till kunder i hela landet.

7Ett Reklam & Profil har haft webbshop tidigare, men nu blir det i betydligt större skala. Tanken är att sälja allt ifrån arbetskläder till egentryckta produkter och shopen ska vara uppe i slutet av mars.

Tryck på textil är något av det Liza Franz sysslar med. Foto: Privat

Räknar med att nyanställa

Företaget håller till i en lokal i anslutningen till familjens hem. Den börjar bli trång nu, i synnerhet eftersom det finns planer på att utöka maskinparken.

– Det finns många maskiner jag hade velat köpa in, men framför allt en stor UV-planskrivare.

Under senvintern fick Lycksele ett stort utbrott av covid-19, något som blev kännbart för de lokala företagen, så även för Liza Franz som dock inte misströstar.

– Man får hitta nya vägar och jag ser definitivt ljuset i tunneln. Jag tror till och med att jag kommer att behöva anställa en person till, i dag har jag en anställd.

“Det får bära eller brista”

När familjen nu återigen står på benen efter en tuff tid känner Liza att det är dags att satsa. Speciellt efter att hon fått ett avtal med Lycksele kommun om att producera deras trycksaker, allt ifrån visitkort till block och foldrar.

– Nu får det bära eller brista, nu går jag all in, säger hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *