Grizzly vill vara björnstarka när marknaden vänder

“Vi vill vara snabbast ur fållan när marknaden vänder”, säger Björn Wahlberg, grundare och vd för Grizzly, om företagets nya investeringar. Foto: Grizzly

Vi är inne i en global pandemi som innebär tuffa tider för många företag i grafiska branschen. För Grizzly i Östersund har denna tid inneburit stora investeringar, för att stå klara i startblocken när det börjar gå uppåt igen.

– Vi vill vara snabbast ur fållan när marknaden vänder, inte nummer två eller tre, säger Björn Wahlberg, grundare och vd för Grizzly.

Trots en nedgång med cirka 30 procent har företaget ändå en bra inströmning av jobb. Grizzly firar i år 35-årsjubileum och står i dag på en stabil grund, enligt Björn Wahlberg. Företaget har inga lån och äger sin egen fastighet. Så när de gamla maskinerna hade gjort sitt så var beslutet att göra nya investeringar självklart.

– Jag var nere hos HP i Barcelona förra året och de hintade om att de skulle släppa en ny maskin, och jag var väldigt imponerad av det jag fick höra. Jag bestämde mig för att köpa en HP Latex 800W som komplement till en HP Latex R2000, i stället för två R2000. Jag var nog den första att beställa den nya modellen i Sverige när de släpptes, berättar Björn.

Tidsstudier för effektivitet

HP Latex 800W har ett vitt bläck som HP själva beskriver som det “vitaste vita” och som är motståndskraftigt mot solljus. Denna rullprinter ska bland annat användas för att trycka dekaler, fordonsdekor, banderoller och trycksaker. Planprintern HP R2000 är en hybridmaskin som går på samma vattenbaserade och miljövänliga bläck, och tillsammans ska de två maskinerna utgöra kärnan i Grizzlys produktion.

De två nya latex-skrivarna ska levereras av Antalis under vecka 13. Fram tills dess ska Grizzlys runt 1000 kvadratmeter stora lokaler anpassas för att få till ett så effektivt arbetsflöde och en så bra arbetsmiljö för personalen som möjligt. Företaget har gjort noggranna tidsstudier för att se hur lång tid det tar från det att materialet plockas från hyllan till att det printas, eventuellt efterbehandlas och slutligen packas och skickas.

– Vi har gjort en plan för exakt var maskinerna ska placeras för att få en så smidig och effektiv produktion som möjligt. Så personalen slipper lyfta och bära i onödan. Hela tanken är att få ut mer på kortare tid.

Företagets Zünd-bord ska uppgraderas med Eye in the Sky-tekniken och ett förlängningsbord. Foto: Grizzly

Uppgraderar skärbordet

Det innebär bland annat att företagets Zünd G3 3XL-1600 kommer att få en ny plats, men även utrustas med Eye in the Sky-tekniken och ett stort förlängningsbord. Eye in the Sky innebär att en kamera läser av ovanifrån vad som ligger på bordet, vilket ger en högre precision och minskar risken för fel. Förlängningen av skärbordet betyder att det går att fortsätta skära medan produkten plockas av. Dessa uppgraderingar ska, enligt Grizzly, öka effektiviteten och lönsamheten med 50 procent.

En annan ny investering är en Summa S2 160T skärplotter som ska avlasta Zünd-bordet. Den kan bland annat användas för att toppstansa dekaler och andra mindre jobb som ändå kräver hög kvalitet. Color Systems levererar och installerar maskinen samt utbildar personalen.

Ytterligare en förändring är införandet av kalkyl- och flödesprogrammet Zeloso i hela verksamheten. Därigenom får personalen koll på vilka jobb som är på gång och var pågående jobb befinner sig i flödet, för att kunna korta ledtiderna.

Lika många anställda

Personalstyrkan på åtta ska vara intakt framöver även om tanken är att kunna skala upp produktiviteten. När allt flyter på bra ska personalen i stället kunna använda sig av arbetstidsförkortning.

Miljöarbetet löper som en röd tråd genom hela förändringsarbetet.

– Hela vår satsning är en grön satsning. Jag brukar skämtsamt säga att vi tillverkar skräp, men vi ska i alla fall tillverka miljövänligt skräp, säger Björn Wahlberg och fortsätter:

– Vi är noga med att inte köpa in material från låglöneländer, för att det ska vara hållbart och bra för miljön. Och i vår sopsorteringsanläggning återvinns allt som kan återvinnas.

Produktionschefen Jonas Nylund, som arbetat på Grizzly sedan 2004, framför en HP Latex R2000 vid besöket hos HP i Barcelona förra året. Maskinen ska installeras hos företaget under vecka 13. Foto: Grizzly

Rustade för framtiden

I maj månad är planen att de nya maskinerna ska kunna köra för fullt. Björn Wahlberg är övertygad om att det kommer ljusare tider.

– Det här är inte det nya normala utan det kommer att vända, vi tror på Sverige och på framtiden. Då ska vi vara rustade, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *