Vill visa styrka inom förpackningar

Etikettpressen AccurioLabel 230 har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den förra modellen. Foto: Pressbild

Konica Minolta är kanske inte ett varumärke som i första hand förknippas med förpackningsindustrin. Det vill företaget ändra på. Ett sätt är att synas i ett sammanhang som Packnorth, säger Mikael Pettersson, produktchef Industrial Printing Norden.

– Många i förpacknings- och tryckeribranschen tror att vi i huvudsak är en försäljare av kopieringsmaskiner. Men vi har både maskiner och kunskap att räkna med när det gäller förpackningar, och det vill vi visa, säger Mikael Pettersson.

Under Packnorth-mässan kommer Konica Minolta visa upp ett flertal maskiner som kan vara intressanta för förpackningsindustrin. Först och främst arkmatade inkjet-pressen AccurioJet KM-1 i 50/70-format.

– Det är en intressant maskin eftersom den har många förpackningsapplikationer. Den har uv-färger som kureras med led-teknik och den kan göra 3 000 B2-tryck i timmen, berättar Mikael Pettersson.

 

Mikael Pettersson, produktchef Industrial Printing Norden. Foto: Arkiv/Claes Nordström

Inkjet för växande e-handelsmarknad

På programmet står demonstrationer av fler inkjet-maskiner, närmare bestämt instegsmodellen PKG-675i. En digital förpackningsmaskin för wellpapp och kartong med vattenbaserat bläck som klarar från 0,15 till 15,8 millimeters tjocklek. En kompakt maskin som är anpassad för korta serier.

– Den passar för förstansade kartonger, till exempel för att trycka på pizzakartonger. Det är en perfekt maskin för företag som är verksamma inom den växande e-handeln, för att göra egna loggor på förpackningar bland annat.

Etikettpress och efterbehandling

Vidare visas etikettpressen AccurioLabel 230 som har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den senaste modellen. En rulle till rulle-skrivare för alla typer av etikettmedia, förutom värmekänsliga material. Maskinen stödjer mediebredder på 250 och 330 millimeter med en rulldiameter upp till 620 millimeter.

Besökarna på Packnorth kan även ta del av Konica Minoltas sortiment av efterbehandlingsmaskiner. Bland annat laserskäraren Motion Cutter från tyska The Media House som finns i två storlekar, 20 eller 23 tum. Med denna är det möjligt att göra allt ifrån toppstansade etiketter på ark till hyllvippor och förpackningar. När det gäller förädling visas även MGI JETvarnish 3D Web, som är rullmatad, och arkmatade MGI JETvarnish 3D Evo. Båda lackerar och folierar partiellt.

“Börjar vinna marknadsandelar”

Mikael Pettersson säger att Konica Minolta haft en strategi att slå sig in i förpackningsbranschen sedan KM1 lanserades 2016 och den efterföljande JETvarnish-serien.

– Vi börjar vinna marknadsandelar i USA och i mellersta och södra Europa, även om det går långsamt. Förhoppningen är att snabba på den utvecklingen, inte minst i Norden, säger Mikael Pettersson.

Mer information och anmälan till Packnorth finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *