Förpackningskonsulter intar mässa

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 5 maj
Christian Håkansson, Linnea Delén och Niclas Björkholtz finns i montern hos AFRY. Foto: Pressbild

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras 10–12 maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

AFRY är en stor spelare med internationell verksamhet och runt 17 000 medarbetare. När man år 2019 köpte finska Pöyry ledde sammanslagningen till det nya namnet. Det är en sammanslagning av delar av de bägge företagens namn.

– Vi ser Packnorth som ett bra tillfälle att på en digital plats kunna informera om vårt erbjudande och därmed också generera lite leads. Det är ju snart sagt det enda fönster utåt, om vi undantar branschpressen, det finns inga fysiska mässor och andra event, säger Niclas Björkholtz.

– Både jag och Christian var inne som besökare på Sign&Print Connect och vi gillade det vi såg. Det var positivt att vara besökare, vi upplevde det som ett väldigt öppet forum där man enkelt kunde välja mellan presentationer och besöka företagens montrar. Vi tycker det är ett spännande upplägg.

Hållbarhet ett spår

Enligt Christian är målsättningen att köra två olika spår i AFRY:s presentationer på mässan, hållbarhet och förpackningstestning.

– Hållbarhetsfrågor är logiskt att ta upp i det här sammanhanget, det är ju mycket gångbart ord i dessa tider och det är ett ämne som man kan ha hur många infallsvinklar som helst på. Troligen kommer jag att fokusera på vikten av att se helheten, det går att få hur bra hållbarhetsiffror som helst beroende på var du börjar och slutar, men kan man inte visa helheten betyder det ingenting.

– Det gäller att ha ett helikopterperspektiv och se till att alla i värdekedjan är involverade och hjälps åt att nå målet. Viktigt att understryka här är att jag inte kommer att landa i budskapet om att undvika plast. Det är ett utmärkt material på rätt plats.

Se hela förpackningslösningen

Tyvärr finns det ju många missuppfattningar kring plastmaterialen något Niclas känner av i kontakter med företag.

– Jag blir inte sällan kontaktad av företag som säger att de vill att vi kommer och ser över deras plastförpackningar för de måste bli mer hållbara. Svaret är då att vi kan se på det men att det måste handla om att se på hela förpackningslösningen och se om den går att göra mer hållbar. Allt för många har mediabilden om den farliga plasten framför ögonen.

– En bra inledningsfråga att ställa är om man är ute efter upplevd eller faktisk hållbarhet. För ett par år sedan var det den upplevda som gällde, om det verkligen var hållbart var inte det primära, i dag ska hållbarhetsupplevelsen nästan alltid kopplas till fakta.

Vikten av förpackningstester

Temat om förpackningstestning kommer att hanteras av förpackningskonsulten Linnea Delén på AFRY. Hon kommer att berätta om hur man sätter upp tester, planerar och genomför dem och naturligtvis om vikten av att genomföra tester.

Både Niclas och Christian har goda förhoppningar på Packnorth-mässan 10–12 maj och hoppas på god respons och intressanta leads, inte bara från Sverige utan från hela Norden.

– Vi ser det här som en intressant test för utvärdering. Det kan nog lägga en grund till hur vi ska agera i framtiden, digitala lösningar blir ju allt vanligare, säger Christian.

 

Text: Bo Wallteg

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Nyheterna duggar tätt hos Plockmatic

Det bjuds på ett smörgåsbord av produktnyheter i Plockmatics monter under Sign&Print Scandinavia, bland annat inom broschyrhäftesproduktion och automatiserade skärbord.
Plockmatic Tommy 1 webb

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449