Onlinetryckeri går över till processfria plåtar

Plåtsättaren Kodak Magnus Q800 Platesetter kan färdigställa en plåt på 45 sekunder. Foto: Pressbild

Tyska Onlineprinters tar ett steg mot en miljövänligare produktion och går över till Kodaks processfria tryckplåtar Sonora XTRA. Detta ska spara både på förbrukningen av kemikalier och vatten.

– De processfria plåtarna är mer miljövänliga, vilket är viktigt för många av våra kunder. Samtidigt gör den nya tekniken det möjligt att leverera produkterna snabbare. Den processfria teknologin snabbar på plåttillverkningen genom att eliminera steg som görs vid konventionell tillverkning, och den nya bildteknologin är också snabbare än standardproceduren, säger Roland Keppler, vd för Onlineprinters, i ett pressmeddelande.

Roland Keppler, vd för Onlineprinters. Foto: Pressbild

De processfria offsetplåtarna görs i en Kodak Magnus Q800 Platesetter som använder Kodaks bildteknologi Squarespot. Det nya computer-to-plate-systemet färdigställer en tryckplåt på 45 sekunder.

Exponeras digitalt

Plåtarna  i Sonora X-serien kan användas för att trycka på alla sorters substrat. Tekniken fungerar så att plåten går direkt från CTP:n till pressen. Eftersom plåtarna exponeras digitalt elimineras kemikaliehanteringen. Processen passar enligt Kodak för tryckerier som trycker stora volymer, arkmatat, heatset och coldset, offset, förpackningar och med uv-härdning.

Till att börja med införs tekniken i produktionen i tyska Neustadt an der Aisch, där det trycks långa serier av till exempel kataloger, broschyrer och flyers. Därefter ska arbetssättet implementeras i produktionen även i Storbritannien, Danmark, Polen och Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Djupdyk i digitaltryckt inredningsdekor – dess möjligheter och framtid

De klassiska trycksakerna, personaliserat eller producerat i små upplagor är ingen match digitaltryck. Men det finns också framtida marknader och en är inredning och utformning fysiska miljöer. Sign&Print intervjuar interiör- och dekorexperten Rachel Nunziata om vad tryckerier bör tänka på när de går in på denna marknad.

Publicerat av: 

Luleåföretag tar in kraftfull fräsning

Ett två gånger tre meter stort skärbord med en kraftfull fräs som även tar sig igenom hårdare material som plåt och plexi. Med HS Copy & Skyltfabrikens senaste investering får de allt i en maskin. Den ska ge ökad produktionshastighet och ett automatiserat flöde i efterbearbetningen av skyltar.

Publicerat av: 

Förpackningsdesign för nybörjare – och experter

När Ink n Art lanserade sin webbshop var tanken att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för kunder att beställa. Men också att låta kreativiteten flöda. Valet föll på designmotorn Chili Publisher Online, en mjukvara som ger användare möjlighet att skapa både unika och standardiserade förpackningar, klistermärken och tackkort.

Publicerat av: 

Expohouse: ”Det mesta utgår från en fysisk miljö”

Expohouse står till tjänst där den digitala och fysiska butiken möts. De designar, producerar, bygger och genomför butiks- och kontorsomvandlingar, från ax till limpa, till flera stora globala varumärken. Att inreda och skapa upplevelser i fasta fysiska miljöer har blivit en allt större del av företagets leverans.

Publicerat av: 

Tredubblad lokalyta ska matcha snabb expansion

Nya lokaler väntar för Folier.se. Flyttlasset går från Södertälje till Vagnhärad där leverantören kommer att bre ut sig på cirka 1 000 kvadratmeter med större lageryta och ytterligare en slitteravdelning. Richard Rindelaub, försäljningsansvarig hos återförsäljaren, förklarar varför:
– Vi expanderar så snabbt och ökar försäljningen så mycket.

Publicerat av: