Onlinetryckeri går över till processfria plåtar

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 5 maj
Plåtsättaren Kodak Magnus Q800 Platesetter kan färdigställa en plåt på 45 sekunder. Foto: Pressbild

Tyska Onlineprinters tar ett steg mot en miljövänligare produktion och går över till Kodaks processfria tryckplåtar Sonora XTRA. Detta ska spara både på förbrukningen av kemikalier och vatten.

– De processfria plåtarna är mer miljövänliga, vilket är viktigt för många av våra kunder. Samtidigt gör den nya tekniken det möjligt att leverera produkterna snabbare. Den processfria teknologin snabbar på plåttillverkningen genom att eliminera steg som görs vid konventionell tillverkning, och den nya bildteknologin är också snabbare än standardproceduren, säger Roland Keppler, vd för Onlineprinters, i ett pressmeddelande.

Roland Keppler, vd för Onlineprinters. Foto: Pressbild

De processfria offsetplåtarna görs i en Kodak Magnus Q800 Platesetter som använder Kodaks bildteknologi Squarespot. Det nya computer-to-plate-systemet färdigställer en tryckplåt på 45 sekunder.

Exponeras digitalt

Plåtarna  i Sonora X-serien kan användas för att trycka på alla sorters substrat. Tekniken fungerar så att plåten går direkt från CTP:n till pressen. Eftersom plåtarna exponeras digitalt elimineras kemikaliehanteringen. Processen passar enligt Kodak för tryckerier som trycker stora volymer, arkmatat, heatset och coldset, offset, förpackningar och med uv-härdning.

Till att börja med införs tekniken i produktionen i tyska Neustadt an der Aisch, där det trycks långa serier av till exempel kataloger, broschyrer och flyers. Därefter ska arbetssättet implementeras i produktionen även i Storbritannien, Danmark, Polen och Spanien.

Läs vidare

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

ECO3 närmar sig flexomarknaden

Det tidigare Agfa Offset Solutions har blivit ECO3, som fokuserar på kompletta prepress-arbetsflöden inom både offset och flexo. Flexo är nytt för dem, men tekniken fungerar väl även där säger man.
eco3

Heidelberg breddar med inkjet-portfölj

Den stora nyheten i Heidelbergs Drupa-monter var lanseringen av deras två nya inkjetpressar som de marknadsför i samarbete med Canon, men under eget namn och i egen förpackning. Därmed kommer de två maskinerna att heta Jetfire 50 respektive 75, vilket speglar formaten B3 och B2.
heidel_01

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper