Onlinetryckeri går över till processfria plåtar

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 5 maj
Plåtsättaren Kodak Magnus Q800 Platesetter kan färdigställa en plåt på 45 sekunder. Foto: Pressbild

Tyska Onlineprinters tar ett steg mot en miljövänligare produktion och går över till Kodaks processfria tryckplåtar Sonora XTRA. Detta ska spara både på förbrukningen av kemikalier och vatten.

– De processfria plåtarna är mer miljövänliga, vilket är viktigt för många av våra kunder. Samtidigt gör den nya tekniken det möjligt att leverera produkterna snabbare. Den processfria teknologin snabbar på plåttillverkningen genom att eliminera steg som görs vid konventionell tillverkning, och den nya bildteknologin är också snabbare än standardproceduren, säger Roland Keppler, vd för Onlineprinters, i ett pressmeddelande.

Roland Keppler, vd för Onlineprinters. Foto: Pressbild

De processfria offsetplåtarna görs i en Kodak Magnus Q800 Platesetter som använder Kodaks bildteknologi Squarespot. Det nya computer-to-plate-systemet färdigställer en tryckplåt på 45 sekunder.

Exponeras digitalt

Plåtarna  i Sonora X-serien kan användas för att trycka på alla sorters substrat. Tekniken fungerar så att plåten går direkt från CTP:n till pressen. Eftersom plåtarna exponeras digitalt elimineras kemikaliehanteringen. Processen passar enligt Kodak för tryckerier som trycker stora volymer, arkmatat, heatset och coldset, offset, förpackningar och med uv-härdning.

Till att börja med införs tekniken i produktionen i tyska Neustadt an der Aisch, där det trycks långa serier av till exempel kataloger, broschyrer och flyers. Därefter ska arbetssättet implementeras i produktionen även i Storbritannien, Danmark, Polen och Spanien.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
FotoJet-(76)

ECO3 lanserar processfri offsetplåt

ECO3 lanserar en processfri offsetplåt för en simplare och smartare tryckprocess. Den erbjuder bred tryckbredd, stabil bildkontrast och enastående resistans mot repor, enligt tillverkaren.
ECO3-Eclipse-Pro-ctp-3000x2250

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Ambitiösa planer för klassiska tryckpressar

Tack vare ett stort kontaktnät och donationer har Grafikverkstan Godsmagasinet klassisk utrustning av hög kvalitet som går att hyra. Nu planeras en storsatsning för att utveckla verksamheten i Bergslagen och ge utrustningen mer utrymme.
Grafikverkstaden

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)