Onlinetryckeri går över till processfria plåtar

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 5 maj
Plåtsättaren Kodak Magnus Q800 Platesetter kan färdigställa en plåt på 45 sekunder. Foto: Pressbild

Tyska Onlineprinters tar ett steg mot en miljövänligare produktion och går över till Kodaks processfria tryckplåtar Sonora XTRA. Detta ska spara både på förbrukningen av kemikalier och vatten.

– De processfria plåtarna är mer miljövänliga, vilket är viktigt för många av våra kunder. Samtidigt gör den nya tekniken det möjligt att leverera produkterna snabbare. Den processfria teknologin snabbar på plåttillverkningen genom att eliminera steg som görs vid konventionell tillverkning, och den nya bildteknologin är också snabbare än standardproceduren, säger Roland Keppler, vd för Onlineprinters, i ett pressmeddelande.

Roland Keppler, vd för Onlineprinters. Foto: Pressbild

De processfria offsetplåtarna görs i en Kodak Magnus Q800 Platesetter som använder Kodaks bildteknologi Squarespot. Det nya computer-to-plate-systemet färdigställer en tryckplåt på 45 sekunder.

Exponeras digitalt

Plåtarna  i Sonora X-serien kan användas för att trycka på alla sorters substrat. Tekniken fungerar så att plåten går direkt från CTP:n till pressen. Eftersom plåtarna exponeras digitalt elimineras kemikaliehanteringen. Processen passar enligt Kodak för tryckerier som trycker stora volymer, arkmatat, heatset och coldset, offset, förpackningar och med uv-härdning.

Till att börja med införs tekniken i produktionen i tyska Neustadt an der Aisch, där det trycks långa serier av till exempel kataloger, broschyrer och flyers. Därefter ska arbetssättet implementeras i produktionen även i Storbritannien, Danmark, Polen och Spanien.

Läs vidare

Heidelberg justerar strategin efter ett positivt år

Heidelberg överträffade sina egna förväntningar under det utmanande räkenskapsåret 2022/2023.
GallusOne

Medvind för Vollsjö Tryck

Familjeföretaget har funnit sin nya grej med tryck av bipacksedlar. Nu backas satsningen upp med en ny tryckpress och en effektivare produktion.
Vollsjö_Jimmy

Heidelberg satsar stort på flexo

Med en helt ny tryckmaskin ger sig Heidelberg in i kampen om falskartongmarknaden. Detta är en växande marknad där flexotekniken spelar en framträdande roll.
boardmaster_panel

Offsetdivision under nytt namn

I december berättade vi att Agfas offsetdel sålts till kapitalfonden Aurelius Group. Därmed skulle också Agfa-namnet ändras. Nu står det klart att Agfa Offset Solutions kommer att fortsätta under varumärket ECO3.
eco3

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8