Onlinetryckeri går över till processfria plåtar

Plåtsättaren Kodak Magnus Q800 Platesetter kan färdigställa en plåt på 45 sekunder. Foto: Pressbild

Tyska Onlineprinters tar ett steg mot en miljövänligare produktion och går över till Kodaks processfria tryckplåtar Sonora XTRA. Detta ska spara både på förbrukningen av kemikalier och vatten.

– De processfria plåtarna är mer miljövänliga, vilket är viktigt för många av våra kunder. Samtidigt gör den nya tekniken det möjligt att leverera produkterna snabbare. Den processfria teknologin snabbar på plåttillverkningen genom att eliminera steg som görs vid konventionell tillverkning, och den nya bildteknologin är också snabbare än standardproceduren, säger Roland Keppler, vd för Onlineprinters, i ett pressmeddelande.

Roland Keppler, vd för Onlineprinters. Foto: Pressbild

De processfria offsetplåtarna görs i en Kodak Magnus Q800 Platesetter som använder Kodaks bildteknologi Squarespot. Det nya computer-to-plate-systemet färdigställer en tryckplåt på 45 sekunder.

Exponeras digitalt

Plåtarna  i Sonora X-serien kan användas för att trycka på alla sorters substrat. Tekniken fungerar så att plåten går direkt från CTP:n till pressen. Eftersom plåtarna exponeras digitalt elimineras kemikaliehanteringen. Processen passar enligt Kodak för tryckerier som trycker stora volymer, arkmatat, heatset och coldset, offset, förpackningar och med uv-härdning.

Till att börja med införs tekniken i produktionen i tyska Neustadt an der Aisch, där det trycks långa serier av till exempel kataloger, broschyrer och flyers. Därefter ska arbetssättet implementeras i produktionen även i Storbritannien, Danmark, Polen och Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: