Ökat fokus på små och exklusiva serier

PUBLICERAD: 6 maj 2021
UPPDATERAD: 6 maj
PÅ Media vill fortsätta sin satsning på premiumtryck, säger vd:n Thomas Pall. Foto: PÅ Media

PÅ Media i södra Stockholm är trogna sina HP Indigo-pressar. När det var dags för en uppdatering så var valet självklart – en nyare modell av HP Indigo. Något som hjälpt företaget att fokusera på små och exklusiva serier i premiumtryck.

– Det har varit en medveten satsning ända sedan vi köpte vår första HP Indigo 2004 att satsa på premiumtryck. Volymen är inte det viktigaste utan att leverera kvalitativa produkter som kunderna är beredda att betala lite extra för, säger Thomas Pall, vd för PÅ Media, som rymmer både tryckeri och produktionsbyrå.

När den tredje Indigo-tryckpressen gjort sitt och det var dags för en ny investering föll valet på ett beprövat kort, ännu en HP Indigo, av modell 5900 den här gången. Sommaren 2018 installerades den nya digitalpressen av återförsäljaren Visutech.

– När vi väl skulle göra en ny investering ville vi ha alla tillval vi kunde få för att verkligen få ett mervärde.

Vitt tryck en lyckosam investering

Ett tillval som företaget haft framgång med är det vita trycket, säger Thomas Pall.

– Med det kan vi trycka vitt på infärgad kartong, men även lägga en vit bas för att få fram riktigt kraftfulla färger. Det har varit en väldigt lyckosam investering.

Ett annat tillval som visat sig vara en bra investering är möjligheten att trycka smidigt på extra tjock kartong, framför allt till olika förpackningar. Eftersom det är en arkmatad tryckpress är det möjligt att trycka det mesta i pappers- och kartongväg som marknaden önskar. Den nya modellen klarar papper och kartong som är upp till 500 gram, jämfört med den tidigare varianten som hade en begräsning på runt 350 gram.

Synergieffekt med lamineringsmaskin och skärbord

Det har även blivit smidigare att trycka med Pantonefärger och maskinen är utrustad med sju stycken färgverk.

– Vi har återkommande uppdrag från kunder som vill ha till exempel en orange Pantonefärg, som inte hade varit möjlig att få fram med traditionellt fyrfärgstryck. Pantonefärgen finns alltid i maskinen vilket gör det snabbt och smidigt för kunden att beställa sina trycksaker.

Vid sidan om HP Indigo-pressen har företaget även investerat i en lamineringsmaskin och ett digitalt skärbord. Lamineringsmaskinen, en Komfi Amiga 52, innebär bland annat att det går att göra en digital foliering, så kallad sleeking. Och skärbordet från Summa har gjort det möjligt att skära ut figurstanstade trycksaker och variabelt tryck på ett effektivt sätt. Stansning var en tjänst som företaget tidigare fick köpa in.

– De tre investeringarna har inneburit en synergieffekt för oss. Genom att kombinera dem kan vi fokusera på det vi är starka på – mindre men exklusiva serier som kan göras snabbt utan att det kostar skjortan, säger Thomas Pall.

 

[metaslider id=”213754″]

 

Varierade kundexempel

Det finns en rad illustrativa exempel på hur PÅ Media tack vare Indigo-pressen kunnat göra produkter med det där lilla extra. Ett sådant exempel är ett uppdrag åt Catella Corporate Finance, som i sin tur företräder Södra Teatern i Stockholm. Det resulterade i ett exklusivt prospekt med en låda vars lock kan öppnas genom att dra i en tofs. I lådan ligger en promemoria med en laminerad hårdpärm och stansat uttag. En screentryckt och guldfolierad sammetsyta ska återspegla ett scendraperi. Inlagan, omslaget till promemorian samt omslaget till locket på lådan är tryckt i Indigo-pressen. En limiterad upplaga levererades i handklädd låda till utvalda spekulanter för Södra Teatern.

Thomas Pall nämner ett annat exempel som blivit möjligt tack vare den nya tryckpressen. Den här gången åt Handelshögskolan i Stockholm som beställt personliga askar med plats för ett USB-minne. De handgjorda och klädda askarna med skuminrede trycktes med vit färg på svart papper, variabelt med mottagarens namn.

Ett ytterligare exempel är PÅ Medias egen marknadsföringsprodukt som togs fram i samband med att Indigo-pressen köptes in. En limiterad och numrerad inspirationsbok vars syfte är att hjälpa kunderna att se vad som är möjligt att göra. I boken finns exempel på allt ifrån tryck på ”svåra” papper till vit färg på rött papper och mycket mer.

 

[metaslider id=”213805″]

 

Trycksaker som sticker ut

Även om premiumtryck är en viktig del av PÅ Medias verksamhet så trycker man också mycket traditionella trycksaker, och det utgör omkring 70 procent av alla jobb. Men Thomas Pall säger att det är premiumsegmentet med förädlade exklusiva trycksaker och förpackningar som man vill fortsätta satsa på framåt.

– Vi vill att kunderna ska komma till oss för att ta fram kreativa och speciella produkter. Vi har en kreativ avdelning där antalet uppdrag växer.

– Vårt signum har blivit att inte bara se trycksaker som trycksaker. Vi vill jobba med produkter som väcker lite uppmärksamhet hos mottagaren, något som sticker ut. Vi vill även hjälpa kunder med uppdrag där en interaktion mellan fysiskt utskick och webben skapas.

Daniel Åhlberg.
Planskrivare står på önskelistan

För närvarande har PÅ Media åtta anställda och drivs av de två delägarna Thomas Pall och Daniel Åhlberg. Pandemiåret har inneburit ett lite lägre tempo i tryckeriet med fokus på framtida satsningar.

En sådan satsning är att se över möjligheterna för e-handel för vissa specialprodukter. Företaget var tidigt ute med en webbshop under eget varumärke och vill bygga vidare på detta. Det finns även planer på fler investeringar.

– Vi tittar på olika planskrivare som kan hantera styvare kartong och stora format. Än är ingenting spikat så vi får se vad det landar i. Framåt tror vi starkt på kombinationen av förpackningsproduktion och att utöka den kreativa avdelningen ytterligare, säger Thomas Pall.

Läs vidare

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2