Arizona-familjen utökas med instegsmodell

Nya Canon Arizona 135 GT kan skriva ut både på styva och flexibla material. Foto: Pressbild

Canon lanserar nu Arizona 135 GT, en UV-flatbäddsskrivare för till exempel skyltmakare, utskriftsleverantörer samt offset- och screentryckerier. Skrivaren har samma kärnteknik som sina syskon i den medelstora Arizona-klassen, men är en instegsmodell till ett lägre pris.

Nya Arizona 135 GT visades upp under ett digitalt pressevent från nederländska Venlo strax innan midsommar.

– Den här lanseringen är ännu en milstolpe i utvecklingen av Canons portfölj av flatbäddsskrivare i storformatsklassen, inledde Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatsgrafik på Canon EMEA.

Den nya maskinen tillhör den femte generationen Arizona-skrivare, och hittills har Canon gjort drygt 7 500 installationer runtom i världen av de olika modellerna i serien. Den använder den så kallade VariaDot-tekniken med gråskala för att skapa fotorealistiska bilder med CMYK plus vit. Bläcket appliceras i droppar av varierande storlek, från 6 till 30 pikoliter.

 

Canon lovar att nya Arizona 135 GT ska leverera hög produktivitet, applikationsflexibilitet och bildkvalitet. Foto: Skärmdump

Låg bläckförbrukning

Enligt Canon använder Arizona 135 GT hälften så mycket bläck som konkurrenternas motsvarande flatbäddskrivare som finns på marknaden. Bläcket är även UL Greenguard Gold-certifierat för inomhustillämpning, till exempel för skolor, sjukhus eller inom detaljhandeln.

– Det gör den till en produkt som är attraktiv både miljömässigt och ekonomiskt, säger Stefanie Schumann, senior produktchef för storformatsgrafik på Canon Europa.

Skrivaren klarar material upp till 125 x 250 centimeter och en tjocklek på 50,8 millimeter. Den kan skriva ut 34,2 kvadratmeter i timmen. Bland fördelarna med maskinen lyfter Canon fram att den klarar såväl styva som flexibla material med standard- eller porös yta, inklusive glas, aluminium och andra metaller, canvas, trä, MDF-skivor, kartong, keramiska plattor och plast.

Kan uppgraderas med rullmedia

Med ett uppgraderingskit för statisk dämpning går det även att printa på hårda material som akryl, polykarbonat eller styren. Det finns också möjlighet att uppgradera till en funktion för rullmedia för att skriva ut på flexibla material upp till 220 centimeters bredd. Då går det även att köra applikationer som är tunna och värmekänsliga, och rullmaterial kan printas oövervakade nattetid.

Arizona 135 GT levereras med prepressprogrammet Arizona Xpert som ska förenkla både design och produktion. Programmet gör bland annat att det går att se slutprodukten i en 3d-vy.

Sammantaget utlovar Canon att den nya Arizona 135 GT ska leverera hög produktivitet, applikationsflexibilitet och bildkvalitet. Rekommenderat marknadspris ligger på 69 000 euro för basmodellen, och 85 000 euro för en uppgraderad modell. Maskinen finns på marknaden från och med den 29 juni och kan levereras från mitten av juli. Arizona 135 GT ersätter en annan planskrivare av instegsmodell, Arizona 318.

 

Wouter Derichs tror på en vändning i printbranschen. Foto: Skärmdump

Utmanande – och framgångsrikt år

I samband med presskonferensen presenterade Canon även en bild av hur det senaste året varit för företaget. Wouter Derichs beskriver det som både utmanande och framgångsrikt.

– Vi har lanserat maskiner inom alla segment det senaste året: arkmatad inkjet, rullmatad inkjet, skrivare för etikett- och förpackningsindustrin samt storformat. Och vi är väldigt nöjda med responsen från marknaden.

Så sent som i maj presenterades nya UV-gel-skrivaren Canon Colorado 1630.

– Sedan dess har vi fått många beställningar och förra veckan hade vi vår bästa orderingång sedan november 2019, så det ser betydligt ljusare ut, säger Wouter Derichs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


De går grönt med polyestermaterial för digitaltryck

A.Berger Textiles har en lång historia, men från 1980-talet har företaget lagt fokus på polyestertextilier och en egen teknik att bestryka dem för digitaltryck. På Fespa la de ett extra fokus på polyestermaterial av återvunnen pet och sitt periodiska system som ska förenkla för kunder att beställa produkter i sortimentet.

Publicerat av: 

Bildspel: Andra dagen på Fespa

Efter en relativt lugn start på Fespa Global Print Expo så blev den andra dagen betydligt mer fartfylld med fler besökare i gångarna och montrarna. Såväl utställare som besökare vittnade om positiva tongångar och framtidstro efter en tuff tid under pandemin. Fespa-mässan pågår till fredag den 15 oktober.

Publicerat av: