Arizona-familjen utökas med instegsmodell

PUBLICERAD: 29 juni 2021
UPPDATERAD: 29 juni
Nya Canon Arizona 135 GT kan skriva ut både på styva och flexibla material. Foto: Pressbild

Canon lanserar nu Arizona 135 GT, en UV-flatbäddsskrivare för till exempel skyltmakare, utskriftsleverantörer samt offset- och screentryckerier. Skrivaren har samma kärnteknik som sina syskon i den medelstora Arizona-klassen, men är en instegsmodell till ett lägre pris.

Nya Arizona 135 GT visades upp under ett digitalt pressevent från nederländska Venlo strax innan midsommar.

– Den här lanseringen är ännu en milstolpe i utvecklingen av Canons portfölj av flatbäddsskrivare i storformatsklassen, inledde Wouter Derichs, försäljnings- och marknadschef för storformatsgrafik på Canon EMEA.

Den nya maskinen tillhör den femte generationen Arizona-skrivare, och hittills har Canon gjort drygt 7 500 installationer runtom i världen av de olika modellerna i serien. Den använder den så kallade VariaDot-tekniken med gråskala för att skapa fotorealistiska bilder med CMYK plus vit. Bläcket appliceras i droppar av varierande storlek, från 6 till 30 pikoliter.

 

Canon lovar att nya Arizona 135 GT ska leverera hög produktivitet, applikationsflexibilitet och bildkvalitet. Foto: Skärmdump
Låg bläckförbrukning

Enligt Canon använder Arizona 135 GT hälften så mycket bläck som konkurrenternas motsvarande flatbäddskrivare som finns på marknaden. Bläcket är även UL Greenguard Gold-certifierat för inomhustillämpning, till exempel för skolor, sjukhus eller inom detaljhandeln.

– Det gör den till en produkt som är attraktiv både miljömässigt och ekonomiskt, säger Stefanie Schumann, senior produktchef för storformatsgrafik på Canon Europa.

Skrivaren klarar material upp till 125 x 250 centimeter och en tjocklek på 50,8 millimeter. Den kan skriva ut 34,2 kvadratmeter i timmen. Bland fördelarna med maskinen lyfter Canon fram att den klarar såväl styva som flexibla material med standard- eller porös yta, inklusive glas, aluminium och andra metaller, canvas, trä, MDF-skivor, kartong, keramiska plattor och plast.

Kan uppgraderas med rullmedia

Med ett uppgraderingskit för statisk dämpning går det även att printa på hårda material som akryl, polykarbonat eller styren. Det finns också möjlighet att uppgradera till en funktion för rullmedia för att skriva ut på flexibla material upp till 220 centimeters bredd. Då går det även att köra applikationer som är tunna och värmekänsliga, och rullmaterial kan printas oövervakade nattetid.

Arizona 135 GT levereras med prepressprogrammet Arizona Xpert som ska förenkla både design och produktion. Programmet gör bland annat att det går att se slutprodukten i en 3d-vy.

Sammantaget utlovar Canon att den nya Arizona 135 GT ska leverera hög produktivitet, applikationsflexibilitet och bildkvalitet. Rekommenderat marknadspris ligger på 69 000 euro för basmodellen, och 85 000 euro för en uppgraderad modell. Maskinen finns på marknaden från och med den 29 juni och kan levereras från mitten av juli. Arizona 135 GT ersätter en annan planskrivare av instegsmodell, Arizona 318.

 

Wouter Derichs tror på en vändning i printbranschen. Foto: Skärmdump
Utmanande – och framgångsrikt år

I samband med presskonferensen presenterade Canon även en bild av hur det senaste året varit för företaget. Wouter Derichs beskriver det som både utmanande och framgångsrikt.

– Vi har lanserat maskiner inom alla segment det senaste året: arkmatad inkjet, rullmatad inkjet, skrivare för etikett- och förpackningsindustrin samt storformat. Och vi är väldigt nöjda med responsen från marknaden.

Så sent som i maj presenterades nya UV-gel-skrivaren Canon Colorado 1630.

– Sedan dess har vi fått många beställningar och förra veckan hade vi vår bästa orderingång sedan november 2019, så det ser betydligt ljusare ut, säger Wouter Derichs.

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Lyfter fram trotjänare – och kommande hybrider

Under första kvartalet 2024 planerar Agfa att lansera två helt nya hybridmaskiner. De fick dessvärre inte se dagens ljus under Sign&Print Scandinavia, men besökarna får ändå höra några detaljer om de kommande nyheterna.
DSC_4253

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449