SPG gör nytt förvärv för att växa i Sverige

Svante Oledal, vd för Lenanders Grafiska. Foto: Claes Nordström/Arkiv

Nyligen blev det klart att danska koncernen Scandinavian Print Group (SPG) köper Lenanders Grafiska, med huvudkontor i Kalmar. Ett led i en tillväxtstrategi där målet är att bli marknadsledande i Sverige. Det innebär att produktionen i Kalmar avvecklas.

– Vi tar upp kampen om den svenska marknaden och Lenanders produktmix passar perfekt för oss. De är duktiga på projektledning och försäljning, samtidigt som vi kan erbjuda en effektivare produktion, säger Lasse Frausig, COO på LaserTryk som är en del av Scandinavian Print Group.

SPG-koncernen äger sedan tidigare ett tiotal tryckerier på den skandinaviska marknaden, bland annat E-print, EO Grafiska och Östertälje tryckeri som alla är samlade i Skarpnäck i södra Stockholm. Sedan 2017 är SPG en del av tyska Onlineprinters.

Lasse Frausig.

Lenanders Grafiska har förutom tryckproduktion i Kalmar även filialer i Stockholm, Anderstorp och Västervik. Företaget erbjuder såväl offsettryck som digitaltryck, men även storformat, efterbehandling, reklambyrå, ateljé samt lager och distribution. Allt med tydlig miljöprofil.

Flyttar produktionen

Scandinavian Print Group tar över som ny ägare från och med den 1 september 2021. En nödvändighet så som branschen ser ut i dag, säger Lenanders vd Svante Oledal.

– Branschen är under omdaning och pandemin har inte gjort framtiden ljusare för medelstora tryckerier. Samgåendet med Scandinavian Print Group innebär att det finns helt andra resurser, och jag hoppas att de kan dra fördel av vårt miljöarbete och vårt kunnande inom det området, säger Svante Oledal, vd för Lenanders Grafiska.

I dag har Lenander Grafiska ett trettiotal anställda. I och med ägarbytet kommer tryckproduktionen i Kalmar att fasas ut och flyttas primärt till Skarpnäck, men även till Danmark. Personalen i produktionen kommer att erbjudas att flytta med. Försäljningen blir kvar i Kalmar och flyttar till nya centrala lokaler.

Färre men större enheter

Eftersom Svante Oledal har uppnått pensionsålder så har han meddelat att han lämnar vd-posten i och med köpet. Han kommer eventuellt jobba kvar under en övergångsperiod, men har satt sin 67-årsdag som absolut sista arbetsdag.

Är det inte tråkigt att sälja och veta att produktionen i Kalmar läggs ner?

– Jo, det är klart det är tråkigt. Men enligt min mening är det dit branschen är på väg, mot färre men större enheter som kan erbjuda en mycket större flexibilitet. Vi är beroende av underleverantörer och när de blir färre och färre så måste något göras. Det är tufft, säger Svante Oledal.

Vill göra fler förvärv

I början av sommaren köpte Scandinavian Print Group det stora danska tryckeriet Cool Gray och befäste ytterligare sin position på marknaden i Danmark.  Företaget räknar med att göra fler förvärv i Sverige framöver för att kunna bli marknadsledande.

– Vi vill gärna ha dialog med tryckföretag i Sverige som går i säljtankar. Vårt mål är att bli lika starka i Sverige som vi är i Danmark, säger Lasse Frausig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


De går grönt med polyestermaterial för digitaltryck

A.Berger Textiles har en lång historia, men från 1980-talet har företaget lagt fokus på polyestertextilier och en egen teknik att bestryka dem för digitaltryck. På Fespa la de ett extra fokus på polyestermaterial av återvunnen pet och sitt periodiska system som ska förenkla för kunder att beställa produkter i sortimentet.

Publicerat av: 

Bildspel: Andra dagen på Fespa

Efter en relativt lugn start på Fespa Global Print Expo så blev den andra dagen betydligt mer fartfylld med fler besökare i gångarna och montrarna. Såväl utställare som besökare vittnade om positiva tongångar och framtidstro efter en tuff tid under pandemin. Fespa-mässan pågår till fredag den 15 oktober.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]