Kalkylator beräknar miljöpåverkan

Vincent Lin, Vice President på Taya Groups, säger att kalkylatorn ska göra det tydligt för företagen hur de kan uppnå sina miljömål. Foto: Pressbild

Tillverkaren av bannermaterial, Taya Groups, presenterar nu en “Eco Calculator” som ska förenkla för kunden att göra klimatsmarta val. Kalkylatorn kan användas för samtliga produkter inom Kavalan-serien för storformat.

Analysföretaget SGS har på uppdrag av Taya Groups gjort livscykelanalyser för tolv produkter, såväl PVC-fria vinyler som textilbanners och jämfört dem med deras motsvarigheter med PVC. Verktyget använder jämförelser mellan fem olika parametrar: global uppvärmning, vattenkonsumtion, cancerframkallande ämnen hos människan, förorenade partiklar (PM2,5) och brist på fossila bränslen. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kalkylatorn är webbaserad och användaren kan gå in och fylla i vilken produkt det gäller, mått och kvantitet. Därefter görs beräkningar automatiskt och användaren får en PDF-rapport skickad till sin mejl med resultaten. Enligt företaget är beräkningsverktyget det första i sitt slag i världen som riktar sig mot bannermaterial för storformat.

“Inga fler lata påståenden”

Vincent Lin, vice president för Taya Groups, säger att miljöfrågor är viktiga för företaget, men inte minst att det är enkelt för kunderna att förstå hur deras produkter kan hjälpa dem att nå hållbarhetsmål och jämföra dem med motsvarande produkter med PVC.

– Inga fler lata påståenden om återvinningsbarhet, hållbarhet eller miljövänlighet – Kavalans Eco Calculator kan på ett tydligt sätt visa kunderna hur det kan hjälpa dem med avgörande miljömål utan att kompromissa med kvaliteten, säger Vincent Lin.

Finns på sju språk

Det går även att göra konkreta jämförelser för hur mycket koldioxidutsläpp som produkten kan spara. Till exempel ska 10 000 kvadratmeter Kavalan Butterfly 360 spara koldioxid motsvarande 13 stycken flygstolar på ett plan mellan New York och London. Och samma kvantitet av Sunlight Light ska spara lika mycket fossilt bränsle som en BMW 3 som kör fram och tillbaka mellan London och Paris tolv gånger.

Verktyget är tillgängligt via Taya Groups distributörer, i Sverige är Filmolux återförsäljare av Kavalans produkter. Kalkylatorn finns på sju språk: engelska, franska, tyska, spanska, rumänska, italienska och japanska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: