Bokförsäljningen fortsätter uppåt

Trenden med ökad bokförsäljning fortsätter. Foto: Pixabay

Försäljningen av böcker ökade med 10,2 procent under det första halvåret 2021, jämfört med samma period 2020. Ökningen avser både både tryckta och digitala böcker.

Bokförsäljningen steg med 8,7 procent, eller 384 miljoner kronor, under 2020. Första halvåret i år visar att trenden håller i sig.  Försäljningen ökade med 10,2 procent jämfört med samma period 2020.

Det visar halvårsstatistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

– Det är väldigt glädjande att se en så stor total försäljningsökning, särskilt med tanke på att det är en trend som håller i sig från helåret 2020. Extra roligt är att både tryckta och digitala format går bra, säger Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen.

Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm är den som har sammanställt och analyserat statistiken.

– Försäljningsökningen ska ses i ljuset av en ökande försäljning under många år och stiger därmed från en redan hög nivå. Jämfört med till exempel första halvåret 2019 har försäljningen ökat med hela 18 procent.

Försäljningen ökar i digitala kanalerna medan en minskning ses i de fysiska bokhandlarna. Internetbokhandeln och digitala abonnemangstjänster ökade med 14,7 procent respektive 18,6 procent. Fysisk bokhandel och dagligvaruhandel minskade sin försäljning med 8,0 respektive 1,9 procent.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *