Textiltryck kan hjälpa krisande bransch

PUBLICERAD: 17 augusti 2021
UPPDATERAD: 17 augusti
Textiltryck med inkjet skulle kunna vara ett sätt att svara på en förändrad marknad efter covid-19, enligt företaget Dover Digital Printing. Foto: Pixabay

Klädbranschen har drabbats hårt av pandemin med stängda butiker och konkurser som följd. En helt ny affärsmodell som baseras på digitalt textiltryck skulle kunna vända den trenden, enligt ett white paper som företaget Dover Digital Printing tagit fram.

Genomgången omfattar hur pandemin har påverkat klädindustrin och hur en digitaliserad tillverkning kan vara en hållbar väg framåt, med en helt annan affärsmodell.

Dover slår fast att branschen hade ekonomiska problem redan innan covid-19 lamslog världen. Utvecklingen har gått mot ett snabbt mode med ofta återkommande utförsäljningar och det faktum allt allt färre plagg säljs till fullpris. En utveckling som varit möjlig tack vare prispress på textilleverantörer, tryckerier och tillverkare. En ”trasig” affärsmodell, enligt Dover, som blev ännu tydligare i och med covid-19-pandemin.

Rapporten finns att ladda ner via Dovers hemsida.
Alternativ till screentryck

Samtidigt pekar företaget på att konsumenternas köpmönster har förändrats. Det handlar inte bara om att det säljs färre plagg till följd av att färre människor rör sig ute i samhället. Det finns även en ökad efterfrågan på hållbara kläder där framför allt unga ”röstar med plånboken”.

En lösning på problemet är enligt Dover att utnyttja fördelarna med digitaltryck på textil. I dag används ofta screentryck, en metod som är dyr, i synnerhet om det handlar om många olika färger och få plagg. Med digitaltryck, det vill säga textiltryck med inkjet, är det enklare att till exempel byta färg och trycka upp fler plagg med den färgen eller mönstret som går bäst. Framför allt handlar det om att det går att göra mindre upplagor med snabba designförändringar utan att kostnaderna blir för höga.

En mer hållbar modell

Enligt Dover kan digitaltrycket innebära en dramatisk minskning när det gäller behovet av att rea ut kläder till underpris och på så sätt erbjuda en ny mer hållbar affärsmodell som svarar på förändringarna på marknaden. Dessutom betyder digitaltryck en lägre vattenförbrukning och att produktionen inte behöver förläggas till låglöneländer i Asien.

Dover Digital Printings white paper finns att ladda ner här.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)