Heidelberg lanserar hybridpress för förpackning och civil produktion

Heidelbergs senaste maskinnyhet är tryckpressen Speedmaster CX104. Foto: Pressbild

Heidelberg kopplar ett allt starkare grepp om offsetmarknaden. En marknad som inte förväntas minska, eftersom förpackningssidan med råge kompenserar för en minskad efterfrågan på offsettryckta broschyrer och kataloger.

Den nya tryckpressen CX104, som presenterades nu i sommar, är en hybrid som lämpar sig både för förpackningstryck, speciellt då etiketter, och mer traditionell grafisk produktion. Den berättar om hur Heidelberg ser att tryckpressarna behöver vara mer flexibla och kunna utföra många olika uppgifter.

Kraftigt sänkta intagningstider
Den kanske största nyheten med den nya pressen är hur snabbt lackverken kan bytas. Under de senaste 20 åren har vi kunnat följa hur automation med byte av tryckplåtar gjort att tiden pressen står still mellan jobbyten har sjunkit från en timme till några enstaka minuter.

Lars Lindberg berättar att Heidelberg med hybridpressen CX104 kan trycka från tunnaste papperet upp till kartong – och med upp till 75 procent reducering av intagningstiden på lackverken. Foto: Pressbild

De snabba jobbytena har dock gällt själva offsetdelen. Det har fortfarande tagit väsentligt längre tid om lackverken skulle bytas till nya aniloxvalsar, anpassade till ett annat material eller för att lacken ska läggas partiellt – och då på olika ställen i de olika jobben.

Med CX104 har Heidelberg fokuserat på just exakt detta. Lars Lindberg, som är försäljningschef hos Heidelberg i Sverige och Danmark, bedömer att intagningstiden kan reduceras med så mycket som 75 procent.

– Vi har skapat en helt ny ergonomisk lackenhet med nya aniloxvalsar som bygger på alla våra erfarenheter med de olika presskonstruktionerna.

– Det är viktigt att kunna jobba flexibelt med lack och det är en förädling av tryckarket som blir allt vanligare, näst intill standard, säger Lars Lindberg.

Produktion i flera länder
CX104 är den första avancerade Heidelbergpressen som både ska produceras i Heidelberg och i företagets fabrik i Kina. Det är också i Asien man räknar med att sälja flertalet av denna nya maskin, även om Heidelbergs marknadschef Thomas Fichtl är noga med att påpeka att de även förväntar att den här maskinen kommer att finna väg ut i Europa. De två betamaskinerna har också kört i Europa sedan förra hösten – en inom läkemedel och en inom flexible.

I Sverige väljer annars kunderna gärna den mest avancerade modellen XL106. Detta för att få med precis allt inom automation och mätning och justering av trycket under gång. XL106 är dock ungefär 15 procent dyrare än CX104.

Det ska därför bli mycket intressant att se vilket mottagande CX104 får här. Den första pressen är redan såld i Sverige. Fördelen med denna, något enklare maskin, är att den dessutom blir lättare att sälja på andrahandsmarknaden – något som svenska tryckerier ofta är intresserade av, eftersom de gärna kör maskinen sju år och sedan vill vara flexibla att välja en maskin med nya möjligheter.

Foto: Pressbild

Fakta om Heidelberg Speedmaster CX104

Hastighet: 16 500 ark i timmen

Vanligaste konfiguration: Sex färger plus ett lackverk

Max. arkformat: 720 x 1040 mm, med tryckbar yta 710 x 1020 mm

Arktjocklek: Från 0,03 upp till 1,00 mm. Alltså från tunnaste bipacksedelpapper upp till kartong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: