Heidelberg lanserar hybridpress för förpackning och civil produktion

Heidelbergs senaste maskinnyhet är tryckpressen Speedmaster CX104. Foto: Pressbild

Heidelberg kopplar ett allt starkare grepp om offsetmarknaden. En marknad som inte förväntas minska, eftersom förpackningssidan med råge kompenserar för en minskad efterfrågan på offsettryckta broschyrer och kataloger.

Den nya tryckpressen CX104, som presenterades nu i sommar, är en hybrid som lämpar sig både för förpackningstryck, speciellt då etiketter, och mer traditionell grafisk produktion. Den berättar om hur Heidelberg ser att tryckpressarna behöver vara mer flexibla och kunna utföra många olika uppgifter.

Kraftigt sänkta intagningstider
Den kanske största nyheten med den nya pressen är hur snabbt lackverken kan bytas. Under de senaste 20 åren har vi kunnat följa hur automation med byte av tryckplåtar gjort att tiden pressen står still mellan jobbyten har sjunkit från en timme till några enstaka minuter.

Lars Lindberg berättar att Heidelberg med hybridpressen CX104 kan trycka från tunnaste papperet upp till kartong – och med upp till 75 procent reducering av intagningstiden på lackverken. Foto: Pressbild

De snabba jobbytena har dock gällt själva offsetdelen. Det har fortfarande tagit väsentligt längre tid om lackverken skulle bytas till nya aniloxvalsar, anpassade till ett annat material eller för att lacken ska läggas partiellt – och då på olika ställen i de olika jobben.

Med CX104 har Heidelberg fokuserat på just exakt detta. Lars Lindberg, som är försäljningschef hos Heidelberg i Sverige och Danmark, bedömer att intagningstiden kan reduceras med så mycket som 75 procent.

– Vi har skapat en helt ny ergonomisk lackenhet med nya aniloxvalsar som bygger på alla våra erfarenheter med de olika presskonstruktionerna.

– Det är viktigt att kunna jobba flexibelt med lack och det är en förädling av tryckarket som blir allt vanligare, näst intill standard, säger Lars Lindberg.

Produktion i flera länder
CX104 är den första avancerade Heidelbergpressen som både ska produceras i Heidelberg och i företagets fabrik i Kina. Det är också i Asien man räknar med att sälja flertalet av denna nya maskin, även om Heidelbergs marknadschef Thomas Fichtl är noga med att påpeka att de även förväntar att den här maskinen kommer att finna väg ut i Europa. De två betamaskinerna har också kört i Europa sedan förra hösten – en inom läkemedel och en inom flexible.

I Sverige väljer annars kunderna gärna den mest avancerade modellen XL106. Detta för att få med precis allt inom automation och mätning och justering av trycket under gång. XL106 är dock ungefär 15 procent dyrare än CX104.

Det ska därför bli mycket intressant att se vilket mottagande CX104 får här. Den första pressen är redan såld i Sverige. Fördelen med denna, något enklare maskin, är att den dessutom blir lättare att sälja på andrahandsmarknaden – något som svenska tryckerier ofta är intresserade av, eftersom de gärna kör maskinen sju år och sedan vill vara flexibla att välja en maskin med nya möjligheter.

Foto: Pressbild

Fakta om Heidelberg Speedmaster CX104

Hastighet: 16 500 ark i timmen

Vanligaste konfiguration: Sex färger plus ett lackverk

Max. arkformat: 720 x 1040 mm, med tryckbar yta 710 x 1020 mm

Arktjocklek: Från 0,03 upp till 1,00 mm. Alltså från tunnaste bipacksedelpapper upp till kartong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]