Duplex i uppföljare för fotoboksproduktion

PUBLICERAD: 15 september 2021
UPPDATERAD: 15 september
Epson lanserar fotobokskrivaren SureLab SL-D1000 som kan fås med dubbelsidig utskrift som tillval. Foto: Pressbild

Från patroner till ökad bläckmängd i påsar, fler applikationsmöjligheter, högre produktivitet och mer därtill. Men den stora nyheten i Epsons uppföljare för fotoboksproduktion stavas duplex.

Fotoböcker, kalendrar och tackkort är några typexempel på applikationer som Epsons nya skrivare SureLab SL-D1000 kan producera. Fotoböcker för att exempelvis dokumentera ett bröllop, en resa, familjemedlemmar eller husdjur är ett marknadsområde som ökar i efterfrågan, enligt Richard Garp, försäljningsansvarig hos Epson:

Dubbelsidigt tryck är efterfrågat, enligt Richard Garp hos Epson.

– Med högre kvalitet på mobilkameror och en ökade efterfrågan på printat material, framför allt i form av fotoböcker var det naturligt att fortsätta utveckla föregångaren SL-D800.

De nya modellnamnen är SureLab SL-D1000 och SureLab SL-D1000A som är utrustad med en tillvalsenhet för duplexutskrifter. Enligt Epson är det skrivare som riktar sig till copyshops, fotobutiker och fotografer. I jämförelse med föregångaren är den stora nyheten att det går att skriva ut dubbelsidigt. Skrivaren kan också köra parallellt med enkelsidig rulle på 65 meter. Enligt tillverkaren gör duplex-möjligheten att användare kan utöka utbudet med applikationer som genererar ett högre värde utöver den enklare fotoboksproduktionen.

Produktiviteten har också fått en skjuts. Dels att utskriftshastigheten blivit snabbare sett till vad som produceras i timmen.dels att tiden det tar att sätta igång att printa det första exemplaret har reducerats. 385 bilder med måtten 15 x 10 centimeter kan produceras i timmen. Papperskassetten rymmer 100 A4-ark för automatisk dubbelsidig utskrift. Skrivarens livslängd ska uppgå till 400 000 utskrifter i 15 x 10-formatet.

Ökar bläckkapacitet med påsar

Epson har valt ge att ersätta patronerna i föregångaren med bläckpåsar, Epsons Integrated Ink Pack System. Bytet innebär att de rymmer 25 procent mer bläck jämfört med tidigare och i förlängningen ska det leda till färre bläckutbyten. Epson pekar också på att bläckpåsar leder till mindre avfallsvolym än patroner, vilket förenklar avfallshanteringen.

Tillverkaren utlovar även att det nya ventilationssystemet ger märkbart tystare utskrifter och dessutom minskad energiförbrukning.

– Med mycket små medel kan fotohandlare, poster-producenter och copyshops enkelt skapa fotoböcker och fotografier i hög kvalitet utan att investera i stora och dyra digitalpressar, säger Richard Garp.

Vilka funktioner i skrivaren tycker du sticker ut mest?

– Den i särklass mest efterfrågade funktionen är dubbelsidigt tryck, något som vi är helt ensamma om i den här kategorin skrivare. Att vi även introducerar bulkbläck, vilket ger än bättre ekonomi gör inte saken sämre.

Epson meddelar att SureLab SL-D1000 och SureLab SL-D1000A kommer att släppas på marknaden vid årets slut. Ensam återförsäljare i Sverige är NI Solutions.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)