Digital lösning för relieftryck på glas

PUBLICERAD: 28 september 2021
UPPDATERAD: 28 september
Marabu och Koenig & Bauer har tagit fram en inkjet-baserad lösning för tryck på glasprodukter. Foto: Pressbild

Att tillverka glasprodukter med reliefdekorationer kräver vanligtvis en form med det specifika reliefmönstret. För att lösa detta problem har Marabu och Koenig & Bauer samarbetat om en inkjet-baserad lösning som erbjuder tillverkare av glasprodukter ett alternativ till traditionella tekniker.

Exklusiva flaskor för öl, vin och sprit, men även för parfym- och skönhetsprodukter är en växande marknad. Det är denna efterfrågan som är bakgrunden till samarbetet mellan de två företagen.

Marabu och Koenig & Bauer har utvecklat en inkjet-lösning som möjliggör direktutskrift av enskilda glasprodukter, från engångsartiklar till industriell produktion.

Skarpare konturer

Systemet är baserat på Koenig & Bauer Kammann K15- och K20-familj. Det är möjligt att skriva ut på stora ytor, även med färger som ofta krävs för märkeslogotyper och för att ge starka visuella effekter.

Alla steg i utskriftsprocessen är integrerade i K15- och K20 -systemen. Servomotorer används för att exakt placera och flytta objektet som ska skrivas ut och skrivarenheten. Detta gör det möjligt att dekorera alla typer av glasprodukter. Metoden ger också skarpare konturer än vid konventionell formtillverkning.

Lacken har utvecklats i nära samarbete mellan Koenig & Bauer och Marabu för att säkerställa att den är skräddarsydd för tryckprocessen. Marabus nya lack är utformad speciellt för digital tryckning av reliefdekorationer, särskilt på glasunderlag.

Klarar disk i maskin

Metoden gör det möjligt att producera sofistikerade mönster på glasföremål, till exempel parfymflaskor, dricksglas och dricksflaskor. Antalet lager kan varieras beroende på kundspecifika behov. Tekniken eliminerar helt behovet av särskilda formar.

Resultaten uppfyller de krav som ställs för att klara av disk i maskin: 500 omgångar i en industridiskmaskin och 50 omgångar i en diskmaskin för hushåll. Färgen är också återvinningsbar; trycket oxiderar helt utan rester när glasunderlaget smälts för återvinning.

Text: Søren Winsløw

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex