Får pris för processfria plåtar

Kodaks processfria plåtar, Sonora Xtra, får utmärkelsen Pinnacle InterTech Award. Foto: Pressbild

Kodak har tilldelats 2021 Pinnacle InterTech Award för sina processfria plåtar Sonora Xtra. Företaget får priset för sitt bidrag att skynda på en mer hållbar utveckling i tryckeribranschen.

Pinnacle InterTech Award delas ut av den amerikanska medlemsorganisationen Printing United Alliance. Priset uppmärksammar industriledande innovationer som har potential att ha en stor inverkan på den grafiska branschen.

Kodaks processfria plåtar i Sonora Xtra-serien riktar sig till tryckföretag som vill göra sin produktion mer miljövänlig. Det krävs varken kemikalier, vatten eller energi för att ta fram plåtarna och de kan användas för att trycka på alla sorters substrat. Tekniken fungerar så att plåten går direkt från CTP:n till pressen. Eftersom plåtarna exponeras digitalt elimineras kemikaliehanteringen. Processen passar enligt Kodak för tryckerier som trycker stora volymer, arkmatat, heatset och coldset, offset, förpackningar och med uv-härdning.

Betydande kostnadsbesparingar

Förutom fördelarna när det gäller prepress kan plåtarna även spara pengar under själva tryckprocessen, upp emot 315 000 dollar för en stor skrivare, enligt Kodak. Dessa kostnadsbesparingar är möjliga tack vare färre produktionsstopp för att göra nya plåtar, färre misslyckade körningar och minskat avfall.

– Fler och fler tryckerier går nu över till processfria plåtar på grund av ett ökat intresse för att skydda miljön, en konstant press att skära ner kostnader samt en önskan om att få ett mer effektivt arbetsflöde och snabbare prepress-processer, säger John O’Grady, senior vice president, traditional print på Kodak i ett pressuttalande från företaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *