Prepress-program ska spara tid

PUBLICERAD: 5 november 2021
UPPDATERAD: 5 november
Delägarna i Bloms tryckeri, Magnus Larsson (till vänster) och Mattias Larsson (mitten), med Oscar Runesson Stenmark från Heidelberg.

Familjeföretaget Bloms tryckeri i Lund investerar i Heidelbergs prepress-system Prinect Production Manager med ny server. En satsning som ska minska det manuella arbetet.

– De senaste åren har orderingången ökat, men upplagorna har blivit mindre. Det innebär mer arbete med prepress därför var den här investeringen ett måste för oss. Det är tid vi kan spara in på, säger Magnus Larsson som tillsammans med sin bror Mattias driver Bloms tryckeri.

Bloms är ett mindre tryckeri som i huvudsak gör expoprodukter och trycksaker till företag, främst i närområdet.

Förbättrad färgstyrning

Fördelarna med Prinect är flera, säger Magnus Larsson.

– Vi kan få bättre färgstyrning, vilket var viktigt för oss eftersom vi trycker såväl med offset som digitalt och storformat. Vi kan även jobba mer med variabeldata.

– Det viktigaste är att vi kan få bort mycket av det manuella arbetet. Det blir lättare för oss att justera felen i materialet som kunderna skickar till oss, till exempel lågupplösta bilder.

Bloms tryckeri kommer att få Prinect Production Manager med abonnemang installerat under november månad. Då blir det även tre dagar med utbildning för personalen. Tre medarbetare på Bloms kommer att jobba med Prinect, med CTP och offset, digitalpress, samt storformat som output-enheter.

Långsiktig investering

Det var de positiva signalerna från marknaden som gjorde att Bloms vågade satsa på en investering i dessa skakiga tider.

– De senaste tre månaderna har vi sett en större efterfrågan och det är därför vi kan göra den här investeringen. Vi tänker långsiktigt och tror på ökad automatisering i framtiden, att jobben kan gå genom arbetsflödet utan för mycket handpåläggning, säger Magnus Larsson.

Läs vidare

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper