Prepress-program ska spara tid

Delägarna i Bloms tryckeri, Magnus Larsson (till vänster) och Mattias Larsson (mitten), med Oscar Runesson Stenmark från Heidelberg.

Familjeföretaget Bloms tryckeri i Lund investerar i Heidelbergs prepress-system Prinect Production Manager med ny server. En satsning som ska minska det manuella arbetet.

– De senaste åren har orderingången ökat, men upplagorna har blivit mindre. Det innebär mer arbete med prepress därför var den här investeringen ett måste för oss. Det är tid vi kan spara in på, säger Magnus Larsson som tillsammans med sin bror Mattias driver Bloms tryckeri.

Bloms är ett mindre tryckeri som i huvudsak gör expoprodukter och trycksaker till företag, främst i närområdet.

Förbättrad färgstyrning

Fördelarna med Prinect är flera, säger Magnus Larsson.

– Vi kan få bättre färgstyrning, vilket var viktigt för oss eftersom vi trycker såväl med offset som digitalt och storformat. Vi kan även jobba mer med variabeldata.

– Det viktigaste är att vi kan få bort mycket av det manuella arbetet. Det blir lättare för oss att justera felen i materialet som kunderna skickar till oss, till exempel lågupplösta bilder.

Bloms tryckeri kommer att få Prinect Production Manager med abonnemang installerat under november månad. Då blir det även tre dagar med utbildning för personalen. Tre medarbetare på Bloms kommer att jobba med Prinect, med CTP och offset, digitalpress, samt storformat som output-enheter.

Långsiktig investering

Det var de positiva signalerna från marknaden som gjorde att Bloms vågade satsa på en investering i dessa skakiga tider.

– De senaste tre månaderna har vi sett en större efterfrågan och det är därför vi kan göra den här investeringen. Vi tänker långsiktigt och tror på ökad automatisering i framtiden, att jobben kan gå genom arbetsflödet utan för mycket handpåläggning, säger Magnus Larsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: